EUROLYGA 2023

Metai po Rio olimpiados: visur korupcija

Spalvingos, bet ir įvairiais skandalais paženklintos Rio de Žaneiro vasaros olimpinės žaidynės netapo atskaitos tašku didžiausioms tarptautinėms sporto organizacijoms atsikratyti korupcijos apraiškų.

Ispanijos pareigūnų praėjusią savaitę sulaikytas A.M.Villaras (viduryje) vakar atsistatydino iš pareigų FIFA ir UEFA.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ispanijos pareigūnų praėjusią savaitę sulaikytas A.M.Villaras (viduryje) vakar atsistatydino iš pareigų FIFA ir UEFA.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 28, 2017, 7:34 AM

Tarptautines sporto organizacijas ir toliau krečia korupcijos drugys.

Vien praėjusią savaitę paaiškėjo nauji sukčiavimo atvejai futbolo (FIFA), plaukimo (FINA) ir bokso (AIBA) pasaulyje.

Šių organizacijų svarbiems veikėjams iškelti kaltinimai dėl abejotinų finansinių operacijų, kuriomis siekiama išsaugoti galią ir įtaką sporto valdymui, kuri išreiškiama verslo klasės skrydžiais, penkių žvaigždučių viešbučiais ir bendravimu su pasaulio politikos lyderiais.

Ne paskutinėje vietoje ir asmeninis praturtėjimas – tokių kaltinimų sulaukė kylantis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) veikėjas, buvęs sprinteris Frankie Fredericksas.

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) praėjusią savaitę nušalino F.Fredericksą iš vykdomojo komiteto, kol vyks tyrimas dėl 300 tūkst. JAV dolerių mokėjimo jo vadovaujamai kompanijai. Tai padaryta 2009 metais tą dieną, kai Rio de Žaneiras tapo 2016 metų žaidynių sostine. Pats F.Fredericksas įtarimus neigia.

Tarptautinės bokso asociacijos (AIBA) finansinė būklė privertė vykdomąjį komitetą pareikšti nepasitikėjimą prezidentu Ching-Kuo Wu, kuris yra ir IOC vykdomojo komiteto narys. Jis pats neigia, kad AIBA gresia bankrotas, nors investuotojai reikalauja grąžinti pinigus.

Dar vienas IOC vykdomojo komiteto narys Patrickas Hickey buvo priverstas savanoriškai sustabdyti savo įgaliojimus 11 mėnesių, kai buvo areštuotas Rio de Žaneire dėl bilietų perpardavinėjimo.

Štai penkios tarptautinės sporto organizacijos, kurias spaudžia bėdos dėl korupcijos.

FIFA pirmasis viceprezidentas Angelis Maria Villaras atsidūrė Ispanijos kalėjime dėl jam pareikštų kaltinimų.

Net 29 metus Ispanijos futbolui vadovaujantis veikėjas šį mėnesį buvo sulaikytas kartu su sūnumi Gorka Villaru ir dar dviem asmenimis.

67 metų A.M.Villarui pareikšti kaltinimai dėl praturtėjimo rengiant Ispanijos rinktinės kontrolines rungtynes.

Ispanijos sporto vadovybė sustabdė A.M.Villaro įgaliojimus metams, o vakar jis pasitraukė iš savo pareigų FIFA ir UEFA.

Nors naujasis FIFA prezidentas Gianni Infantino paskelbė, kad krizė organizacijoje baigėsi, per kelis mėnesius krito jau antras FIFA elito narys, o pagal pareigas A.M.Villaras buvo antras po prezidento.

Balandžio mėnesį pasitraukė FIFA viceprezidentas Kuveito šeichas Ahmadas al-Fahadas al-Sabah. Jis tokį sprendimą priėmė praėjus trims dienoms po Bruklino (JAV) teismo nuosprendžio, kuriame katarietis įvardytas kaip Azijos futbolo veikėjams kyšius mokėjęs asmuo.

FINA pirmojo viceprezidento pareigas ir toliau eina Husainas al-Musallamas iš Kuveito – jis yra artimas šeicho Ahmado bendražygis.

H.al-Musallamas be konkurencijos šeštadienį buvo perrinktas, nors Bruklino teismo byloje buvo įvardytas kaip trečiasis bendrininkas.

FINA leido kandidatuoti H.al-Mussalamui, nes nematė priežasčių reaguoti į teismo sprendimą.

Abu veikėjai iš Kuveito iki šiol yra IOC Olimpinio solidarumo komisijos nariai. Jos žinioje – 500 mln. JAV dolerių vertės paramos skirstymas prieš 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes.

Pasaulio boksui gresia rimtas sąmyšis. AIBA prezidentas sulaukė vyresnių kolegų maišto.

„The New York Times“ ir britų „The Guardian“ pranešė, kad AIBA negali grąžinti pinigų investuotojams iš Azerbaidžano ir Kinijos.

Ching-Kuo Wu pažadėjo AIBA nariams pateikti išsamią finansinę ataskaitą ir surengti specialų kongresą per keletą mėnesių.

IOC dar pernai nutarė sustabdyti Rio olimpiados pelno dalies mokėjimus AIBA.

Šią savaitę IOC pareiškė, kad laukia daugiau informacijos ir tada priims sprendimą dėl tolesnių veiksmų.

F.Fredericksas buvo po didinamuoju stiklu jau nuo kovo mėnesio, bet IAAF nušalino jį tik praėjusią savaitę.

Pats buvęs sportininkas sutiko nesirodyti pasaulio čempionate rugpjūčio mėnesį, tačiau nori išsaugoti vietą IAAF taryboje.

Keturių olimpinių medalių savininkas taip pat išlieka IOC narys.

49 metų buvęs Namibijos lengvaatletis buvo IOC narys ir balsavimo metu 2009 metais, kai jo sąskaitą papildė 300 tūkst. dolerių pervedimas, kurį atliko Brazilijos verslininkas.

F.Fredericksas aiškina, kad tai buvo atlygis už konsultacijas tuomečio IAAF prezidento Lamine’o Diacko sūnui. Diackų šeimos bylą šiuo metu nagrinėja Prancūzijos teismai.

Nemalonumų turintys IOC nariai F.Fredericksas ir P.Hickey šį mėnesį nedalyvavo IOC posėdžiuose, kuriuose buvo sprendžiama dėl 2024 ir 2028 metų olimpinių žaidynių sostinių.

P.Hickey nuo gruodžio Airijoje bando išsivalyti dėmes dėl Brazilijoje mestų kaltinimų. Airis buvo išleistas į tėvynę, kad galėtų gauti jam reikalingą medikų pagalbą.

Kad galėtų sumokėti užstatą, šeicho Ahmado vadovaujama ANOC (Nacionalinių olimpinių komitetų asociacija) paskolino airiui 430 tūkst. JAV dolerių.

Dviejų įtariamų IOC narių pasitraukimas į šešėlį buvo tikėtinas, o šeicho Ahmado sprendimas praleisti Los Andželo ir Paryžiaus kandidatūrų pristatymą nustebino. ANOC vadovaujantis Kuveito karališkosios šeimos narys laikomas itin įtakingu per IOC balsavimus.

Įtariama, kad po Bruklino teismo nuosprendžio jis nepanoro rodytis Lozanoje, nes Šveicarijos prokurorai irgi atlieka tyrimą dėl FIFA korupcijos. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.