EUROLYGA 2023

Pavydėtina Usaino Bolto karjera: nustebinti gali ne tik rezultatai

Sportinė karjera niekuomet nebūna amžina. Net ir patiems geriausiems sportininkams ateina laikas, kai reikia trauktis. 

 Usainas Boltas baigė karjera, bet jo rezultatus visi prisimins dar ilgai<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Usainas Boltas baigė karjera, bet jo rezultatus visi prisimins dar ilgai<br> Lrytas.lt fotokoliažas
 Usainas Boltas per karjera pagerino ne vieną rekordą<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Usainas Boltas per karjera pagerino ne vieną rekordą<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Komandinėje estafetėje sprinteris gavo traumą<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Komandinėje estafetėje sprinteris gavo traumą<br> AFP/Scanpix nuotr.
 U.Boltas gebėjo išvystyti neįtikėtiną greitį<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 U.Boltas gebėjo išvystyti neįtikėtiną greitį<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 U.Boltas mėgo pozuoti prie rekordinių skaičių<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 U.Boltas mėgo pozuoti prie rekordinių skaičių<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 14, 2017, 10:11 PM, atnaujinta Aug 14, 2017, 11:41 PM

Usainas Boltas, aštuonis kartus olimpinis čempionas, greičiausias žmogus istorijoje po Londone praūžusio pasaulio lengvosios atletikos čempionato nusprendė baigti karjerą.

Jamaikietis yra sprinteris, kuris vieną po kito gerindamas rekordus sporto pasaulyje paliko didelę žymę. Rekordiniai skaičiai, kuriais pasižymėjo atletas – tiesiog stulbinantys. Atsižvelgus į juos, neįtikėtinai sėkminga sportinė karjera atrodo dar didingesnė.

Keturių geriausių rezultatų istorijoje savininkas

Skamba neįtikėtinai, tačiau per visą istoriją užfiksuoti keturi geriausi rezultatai prestižinėje šimto metrų bėgimo rungtyje priklauso būtent U.Boltui.

Nors jaunystėje jis buvo labiau žinomas, kaip talentingas 200 metrų bėgikas, 2008-aisiais Niujorke vykusiose „Reebook Grand Prix“ varžybose sporto pasaulį jis sužavėjo per pus trumpesnėje distancijoje. Tuomet, kiekvienas sirgalius netekęs žado stebėjo, kaip finišavęs per 9,72 sek., U.Boltas tapo naujuoju greičiausiu pasaulio žmogumi.

Lyg to būtų negana, jau po vienuolikos savaičių Pekine vykusiose olimpinėse žaidynėse jis dar kartą pagerino rekordą, kai užfiksavo 9,69 sek. laiką. 

Rekordas laikėsi vienerius metus, tačiau kuomet atėjo laikas startuoti 2009-ųjų pasaulio čempionate, galima manyti, kad sprinteris suprato – rekordas laikėsi per ilgai, atėjo metas jam keistis.  

Daugiau nei užtikrintai bėgimo takelyje atrodęs atletas be jokio vargo įveikė varžovus ir su šypsena pozavo prie švieslentės, kuri rodė eilinį kartą pagerintą pasaulio rekordą (9,58 sek.)

2012-aisiais Londono olimpinėse žaidynėse laiko pagerinti jau nepavyko, tačiau pasigirti taip pat buvo kuo – užfiksuotas antras geriausias rezultatas istorijoje (9,63 sek.).

Visumoje, keturi greičiausi šimto metrų bėgimo laikai istorijoje. Kitiems sportininkams belieka pavydėti.

Išskirtinis kūno sudėjimas

Į U.Boltą lengvosios atletikos pasaulyje išskirtinai galima žvelgti ne tik todėl, kad gerino eilę rekordų. Dar įdomesnis sportininkas tuo, jog yra apdovanotas pavydėtinu kūnu.

Jamaikiečio ūgis 195 centimetrai, o svoris 94 kilogramai. Galbūt ir atrodytų, kad čia nėra nieko išskirtinio, tačiau palygininimui, vidutinis sprinterių ūgis siekia tik 183 cm, o svoris 80 kg. 

Vieni pagrindinių sprinterio varžovų begimo takelyje yra mažiausiai dešimčia centimetrų žemesni. Greičiausio šio sezono bėgiko Christiano Colemano ūgis siekia vos 175 cm, o Justino Gatlino – 185 cm.

Galima drąsiai pasvarstyti – su savo duomenimis U.Boltas nepražūtų ir krepšinyje. Štai pavyzdžiui, NBA žvaigždė LeBronas Jamesas sveria 113 kg, o jo ūgis siekia 203 cm. Ne tokie ir milžiniški skirtumai nuo pasaulio rekordininko.

Išvysto įspūdingą greitį

Mokslininkai ilgai studijavo U.Bolto greičio sėkmės paslaptį. Jis išvystė 44,7 kilometrų per valandą greitį atkarpoje tarp 60 ir 80 metrų, kuomet pasiekė dabartinį pasaulio rekordą. Labai greitu jis tampa antroje distancijos dalyje.

Nustayta, kad ūgis tampa sprinterio privalumu, kadangi U.Boltui įveikti 100 metrų distanciją pakanka 41 žingsnio, kai tuo tarpu kitiems elitiniams bėgikams reikia 43 ar 45.

Kai jo varžovai paskutinėje atkarpoje atiduoda paskutines jėgas, jamaikietis dar būna tik įsismaginęs.

Skaičiai rodo neįtikėtiną sportininko populiarumą

U.Boltas yra labai populiarus visame pasaulyje. Tačiau ne tik dėl to, kad jo į stadionus susirenka pažiūrėti tūkstančiai asmenų. Ar todėl, kad dabar jis yra gana turtingas (2017 metais 23 vieta tarp visų atletų).

Populiarumą galima numatyti ir kitais aspektais. Geriausiai jį nusako – socialinių tinklų sekėjai.

„Instagram“ paskyroje jis turi daugiau nei 7 milijonus sekėjų, „Twitter“ paskyroje – daugiau nei keturis, o „Facebook“ – daugiau nei 18milijonų sekėjų.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.