EUROLYGA 2023

Vilniaus maratonas - dvyliktoji ambicingo brito stotelė

„Ar karšta Lietuvoje rugsėjį?“ – vos pradėjus pokalbį paklausė britas Michealas Harley. Bristolyje įdarbinimo vadybininku dirbantis vyras atvyks vos kelioms dienoms, tačiau turėdamas kilnų tikslą.

M.Harley bėga tam, kad surinktų lėšų lėtinio nuovargio sindromo tyrimams.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
M.Harley bėga tam, kad surinktų lėšų lėtinio nuovargio sindromo tyrimams.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
M.Harley bėga tam, kad surinktų lėšų lėtinio nuovargio sindromo tyrimams.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
M.Harley bėga tam, kad surinktų lėšų lėtinio nuovargio sindromo tyrimams.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (2)

Lina Motužytė („Lietuvos rytas“)

Aug 29, 2017, 6:04 PM, atnaujinta Aug 29, 2017, 6:15 PM

Maratonų kolekcininku vadinamas M.Harley siekia šią distanciją įveikti visose Europos Sąjungos valstybėse.

Vyras taip tikisi surinkti lėšų jo artimą draugą palietusios ligos tyrimams.

Turi labdaringą tikslą

Turbūt kiekvienam, aktyviai besinaudojančiam socialiniais tinklais, yra tekę girdėti apie prieš keletą metų JAV prasidėjusį ledinio vandens iššūkį (angl. „Ice Bucket Challenge“).

Tuomet ši labdaringa akcija nuvilnijo per visą pasaulį, o šoninės amiotrofinės sklerozės tyrimams buvo surinkti milijonai JAV dolerių.

Panašios akcijos tampa vis populiaresniu lėšų rinkimo labdaringam tikslui (angl. „fundraising“) būdu pasaulyje.

Štai Didžiojoje Britanijoje itin populiarus lėšų rinkimas dalyvaujant įvairiuose bėgimo renginiuose arba juos organizuojant.

34-erių M.Harley prieš dvejus metus nusprendė pasinaudoti šiuo būdu. Britas bėga, kad surinktų lėšų ir skleistų žinią apie lėtinio nuovargio sindromą.

Vaistai dar neišrasti

Bėgimas man visada teikė didelį malonumą, tačiau po to, kai pirmą kartą būdamas 18-os įveikiau maratoną, daugiau to nebedariau. Buvau ir patį bėgimą šiek tiek apleidęs, norėjau sugrįžti ir nuveikti ką nors gero“, – sakė jis.

Vyro tikslas – per penkerius metus nubėgti maratoną visose Europos Sąjungos valstybėse. Taip jis siekia visoje Europoje atkreipti dėmesį į žmones, kenčiančius nuo lėtinio nuovargio sindromo.

Jis įsitikinęs, kad šiai ligai skiriama per mažai dėmesio.

„Noriu, kad žmonės visoje Europos Sąjungoje sužinotų apie šią ligą ir suprastų, jog jai ir jos tyrimams reikia skirti daugiau lėšų ir dėmesio. Kol kas vaistų nuo šios ligos nėra, todėl mano tikslas – bent nedidele dalimi prisidėti prie jų atsiradimo.

Taip pat stengiuosi padėti sergantiesiems burtis į bendruomenes ir taip palaikyti vienam kitą. Milijonai žmonių visoje Europoje serga būtent šia liga“, – sakė M.Harley.

Aukoti prašo ir internete

Šiuo metu jis intensyviai ruošiasi rugsėjo 10-ąją vyksiančiam „Danske Bank“ Vilniaus maratonui. Jis bus 12-asis labdaringoje brito kelionėje.

Savo misiją jis pradėjo 2015-aisiais ir jau įveikė 42 km 195 m maratono distanciją Anglijoje, Čekijoje, Suomijoje, Airijoje, Graikijoje, Švedijoje, Lenkijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Ispanijoje ir Liuksemburge.

Iš viso iki 2020-ųjų jis ketina įveikti dar 17 maratono trasų.

Brito tikslas – per šį laiką surinkti 26 tūkst. svarų sterlingų (apie 29 tūkst. eurų).

Prisidėti prie misijos ir aukoti M.Harley prašo interneto platformoje justgiving.com.

„Visi paaukoti pinigai iškart keliauja organizacijoms, besirūpinančioms šios ligos tyrimais. Jeigu iki 2020-ųjų man nepavyktų surinkti šios sumos, bėgsiu toliau“, – patikino jis.

Liga plačiai paplitusi

Lėtinio nuovargio sindromas – daug rimtesnė liga, nei gali pasirodyti išgirdus šį pavadinimą. Sergantieji kenčia nuo didžiulio nuolatinio nuovargio, kurio numalšinti nepadeda nei miegas, nei poilsis, atminties sutrikimų, sąnarių, raumenų, galvos, gerklės skausmų.

Apie ketvirtadalį sergančiųjų yra prikaustyti prie lovos, dar daugiau negali palikti namų. Pasaulyje šia liga serga daugiau nei 17 mln. žmonių. Manoma, kad Lietuvoje sergančiųjų gali būti apie 10 tūkst.

„Kaip tik bendrauju su vienu lietuviu, sergančiu šia liga. Tikimės, kad pavyks susisiekti ir su daugiau tokio pat likimo žmonių Lietuvoje ir juos prakalbinti. Jiems sunku ne tik dėl ligos simptomų, bet ir todėl, kad daugelis vis dar mano, jog tai psichologinis, o ne fizinis sutrikimas“, – kalbėjo britas.

Šia liga jis pradėjo domėtis tuomet, kai simptomus pajuto jo artimas draugas.

„Jis serga jau daugiau nei dešimt metų, negali dirbti, gyvena su tėvais, negali ilgam laikui palikti namų, labai greitai pavargsta. Tai mano būdas padėti jam“, – sakė bėgikas.

Netradicinis bėgikas

„Nesu tipiškas bėgikas: esu žemas, dievinu Bristolyje labai populiarų sidrą, kepsnius“, – juokėsi vyras. Bet netrukus patikino, kad ruošdamasis maratonui mėgstamo gėrimo atsisako.

Liuksemburge jis bėgo gegužės 27-ąją, o dabar intensyviai rengiasi sužibėti Vilniuje.

„Man atrodo, ruošiantis maratonui mėgėjui labai svarbu bent savaitgaliais bėgioti ilgas distancijas – po dvi tris valandas, kad organizmas priprastų. Taip pat prieš maratoną stengiuosi atsisakyti mėsos, daugiau valgau vegetariškų patiekalų.

Pamenu, kaip po ilgo laiko buvo sunku pasirengti pirmajam šios akcijos maratonui Prahoje.

Buvau prastos formos, net negalėdavau nubėgti iki savo gatvės galo.

Tik įveikęs maratoną supratau, kad man pavyks įgyvendinti šį tikslą“, – prisiminė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.