EUROLYGA 2023

Rumšų sūnaus mirties tyrimas: po įtarimų šeimai prabilo motina

Po 21 metų Raimondo Rumšo sūnaus mirties netikėta linkme pasisukęs tyrimas atsisuko prieš pačią šeimą. Rumšų šeimos namuose Italijos policija atliko kratas, o netrukus viešai nuskambėjo įtarimai, kad į dviračių sportą paskui tėvą pasukęs Linas vartojo dopingą. 

 Po L.Rumšo mirties policija metė kaltinimus ir jo tėvui.<br> lrytas.lt montažas.
 Po L.Rumšo mirties policija metė kaltinimus ir jo tėvui.<br> lrytas.lt montažas.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
 L.Rumšo laidotuvės.<br> N.Budrytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 16, 2017, 12:30 PM, atnaujinta Sep 17, 2017, 12:55 PM

Bet Rumšų šeima tikina, kad į viską reaguoja pakankamai ramiai ir pabrėžia – jie neturi ko bijoti. 

L.Rumšo mama Edita Rumšienė portalui lrytas.lt teigė, kad nenori plačiau komentuoti staigiai pasisukusio sūnaus mirties tyrimo. Ji tikina, kad Rumšų šeimos namuose jokių draudžiamų preparatų nebuvo rasta. 

Pareigūnai paryčiais lipo per langą

Italijos žiniasklaida skelbė, kad kratos buvo atliktos ir Lino „Altopack–Eppela“ komandos būstinėje ir prezidento namuose. Italai taip pat pabrėžė, kad per kratas buvo rasta draudžiamų preparatų ir vaistų, kurie arba draudžiami, arba juos įsigyti galima tik su gydytojų leidimu. 

Žiniasklaidoje nėra nurodoma, ar draudžiami preparatai rasti Rumšų šeimos namuose, ar kalbama apie „Altopack–Epella“ komandos būstinę, prezidento ir kitų vadovų namus.

Italai skelbė, kad policija kratas atliko po pokalbių pasiklausimų, o tarp įtariamųjų atsirado ir Editos vyras R.Rumšas.

E.Rumšienė nekomentuoja ir kratos aplinkybių. Žinoma, kad auštant rugsėjo 4 dienos rytui Rumšų namą apsupo pareigūnai, kurie į namus pateko įlipę pro miegančios dukters Rasos langą.

„Ateis laikas ir viską išsakysiu kaip vertinu ir ką konkrečiai. Viskas nuskambėjo tik dėl Raimondo praeities. Kiek jaunų sportininkų numirė vien šiais metais aplink mus Toskanoje ir niekas tokio šurmulio nekėlė, o dabar kažkas sau reklamą darosi ir trina rankom, kad svarbiausias dėmesys nuo ligoninės atsakomybės nuimtas, niekam nerūpi kodėl Liną išleido neatlikę būtiniausių tyrimų“, – lrytas.lt sakė E.Rumšienė.

Rado ir preparatų, ir švirkštų

Italijos žiniasklaida skelbė, kad pareigūnams pavyko aptikti rimtų įrodymų. 
Esą per kratas rastas didelis kiekis medicininių preparatų, kurie gali būti vartojami tik medikui prirašius, o receptų nebuvo rasta.

Dienraštis „La Nazione“ rašė, kad kai kurie jų yra griežtai draudžiami, o vartojami su kitais vaistais sukelia tikrą dopingo poveikį. Taip pat esą rasta itin stiprių nuskausminamųjų ir preparatų, kurių sudėtyje yra opiatų. 

Šalia viso to esą rasta ir švirkštų, kurie galėjo būti naudojami vaistams suleisti.

Paklausta, ar draudžiami preparatai komandoje galėjo būti naudojami be sportininkų žinios, Edita Rumšienė sakė: „Tai aš ir nežinau, bet dviratininkai per lenktynes yra tikrinami antidopingo kontrolės, dviratininkai atrenkami burtų keliu. Niekas nenori rizikuoti.“

Šeima netiki tyrimo objektyvumu

L.Rumšas į „Altopack–Epella“ komandą perėjo šiemet. Jis jau buvo pasiekęs gerų rezultatų. Teigiama, kad gegužės 1 dieną mirusio vaikino kraujo tyrimai nieko įtartino nerodė. 


Gegužės pradžioje staiga mirusio 21–erių metų sportininko skrodimo išvados iki šiol nėra paskelbtos, nors tai turėjo būti padaryta praėjus 3 mėnesiams nuo mirties. 

R.Rumšo šeima yra viešai suabejojusi tyrimo objektyvumu – esą išvadas delsiama paskelbti siekant pridengti medikus, kurie nepadarė visų reikalingų tyrimų staiga sunegalavusiam sportininkui.

 Iki šiol nepaskelbti ir toksikologiniai kraujo tyrimų rezultatai. Manoma, kad tyrimą dėl dopingo tyrėjai nusprendė pradėti pasiklausę komandos ir artimos aplinkos pokalbių.

 Byloje kol kas yra 6 įtariamieji, tarp jų komandos vadovai ir pats R.Rumšas.

 Už draudžiamų preparatų vartojimą, laikymą ar platinimą Italijoje gali grėsti kalėjimas nuo 3 mėnesių iki 3 metų.

 Tačiau, teigiama, kad tokiais atvejais reali  laisvės atėmimo bausmė dažniausiai neskiriama.  

Virš šeimos – dopingo šešėlis 

R.Rumšas 2002 metais prestižinėse „Tour de France“ lenktynėse užėmė 3–ąją vietą, tačiau greitai jo laimėjimą aptemdė dopingo skandalas. R.Rumšo žmoną Editą sulaikę policijos pareigūnai jos automobilyje rado didelį kiekį dopingo. Vėliau jis kartu su žmona buvo pripažinti kaltais dėl draudžiamų preparatų gabenimo per Prancūzijos sieną.

2003 metais R.Rumšo organizme buvo aptikta dopingo. Sportininkas buvo diskvalifikuotas metams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.