EUROLYGA 2023

Apie J. Jefimovą atviravęs Rusijos rinktinės treneris: „R. Meilutytė jos bijo“

Į Europos plaukimo čempionatą trumpuoju taku Danijoje, Rusijos plaukikai vyko be didelių iliuzijų ir net labiau sutrikę, nei pasitikintys savo jėgomis: pagrindinės sužvaigždėjusios pajėgos buvo mestos į tuo pat metu Brazilijoje vykstančias pasaulio kariškių plaukimo pirmenybes, o pasirengimą mūšiams baseine stabdė ir netikėtas rinktinės trenerio Sergejaus Kolmogorovo atsistatydinimas.

R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>Reuters/Scanpix nuotr.
2013 m. pasaulio pirmenybėse Barselonoje R.Meilutytė ir J.Jefimova lenktyniavo ypač atkakliai.<br>AP nuotr.
2013 m. pasaulio pirmenybėse Barselonoje R.Meilutytė ir J.Jefimova lenktyniavo ypač atkakliai.<br>AP nuotr.
2013 m. pasaulio pirmenybėse Barselonoje R.Meilutytė ir J.Jefimova lenktyniavo ypač atkakliai.<br>AP nuotr.
2013 m. pasaulio pirmenybėse Barselonoje R.Meilutytė ir J.Jefimova lenktyniavo ypač atkakliai.<br>AP nuotr.
Pasaulio plaukimo čempionate 100 m plaukimo finale R.Meilutytė nusileido Rusijos atstovei Julijai Jefimovai.<br>„Scanpix“ nuotr.
Pasaulio plaukimo čempionate 100 m plaukimo finale R.Meilutytė nusileido Rusijos atstovei Julijai Jefimovai.<br>„Scanpix“ nuotr.
R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>AFP/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>AP nuotr.
R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>AP nuotr.
R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>Reuters/Scanpix nuotr.
R.Meilutytė ir J.Jefimova<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Modestas Krukauskas, lrytas.lt korespondentas Kopenhagoje (Danija)

Dec 16, 2017, 10:09 AM, atnaujinta Dec 16, 2017, 10:17 AM

Tačiau turėjusi talžoma bokso kriauše ir pašaipų objektu tapti Rusijos plaukimo rinktinė Kopenhagoje jau nuo pirmųjų čempionato dienų šluosto nosis europiečiams: per tris varžybų dienas į Daniją atvykęs 31 Rusijos sportininko desantas į šalies medalių taupyklę sukrovė net 10 apdovanojimų, iš kurių net šeši yra auksiniai. Ir tai dar ne pabaiga.

„Tai yra ir mums didžiausias netikėtumas. Buvome susitaikę, kad griaustiniu Europos plaukimo čempionate tikrai netapsime, bet 4 mūsiškių medaliai per vieną dieną privertė iš naujo pervertinti situaciją“, – juokėsi prie Kopenhagos „Royal arena“ baseino krašto ir į besitreniruojančius plaukikus žiūrėjęs Rusijos rinktinės treneris Aleksandras Nemtyriovas.

Būtent jis ir dar du plaukimo treneriai iš S.Kolmogorovo perėmė rinktinės vairą ir dar kurį laiką bus galutine sprendimo institucija – ką kviesti į nacionalinę komandą, kam reikia rengtis tarptautinėms kovoms.

„Jau paskelbtas konkursas Rusijos plaukimo rinktinės trenerio pareigoms užimti. Nei aš, nei su manimi kartu vadovaujantys Sergejus Tarasovas ar Sergejus Čepikas nenorime krautis šios naštos – turime savu auklėtinių, o čia labiau vadybininko reikia. Žinote, pinigai, išvykos, pelningos varžybos. Žodžiu, rinktinės treneris nėra su sportu susijusi pareigybė. Bent jau pas mus, Rusijoje. Aj, užsienietis mums taip pat nereikalingas “, – aiškino A.Nemtyriovas.

Be plaukikų grybšnių neseniai pastatytoje „Royal“ arenoje, rusų treneris akylai gaudo naujienas iš Brazilijos, kur jo keli auklėtiniai bei didžioji dalis žvaigždėtos Rusijos plaukimo rinktinės bando kelti savo šalies įvaizdį pasaulinėse kariškių plaukimo varžybose.

„Tai, suprantate, nemaža dalis plaukikų atstovauja Centriniam armijos sporto klubui – žinote tą trumpinį CSKA? Klubas liepė vykti, geriausi plaukikai išvažiavo varžytis ir šalies garbę ginti į Braziliją, į Rio de Žaneirą. Ir pinigai ten labai geri – patikėkite, kariškiai turi daug pinigų, todėl premijos tame čempionate bus oho-go. Na, pažadėjo, kad pinigai bus baisiai didelį, o aš žinau, jei tie ponai žada, jie savo pažadus vykdo“, – tarytum su pavydu pakėlęs akis į dangų išrėžė Rusijos plaukimo specialistas.

Į Danijos sostinę šios savaitės plaukimo mūšiams išvyko tik kelios garsios Rusijos plaukimo pavardės: Kirilas Prigoda, Vladimiras Morozovas ar Klimentas Kolesnikovas.

„Moterų rinktinėje apskritai mažai žvaigždžių. Būtų čia Julija Jefimova, tuomet viskas sužibėtų kitomis spalvomis: dabar 9 medalius turi vyrai, o tik vieną moterys. Būtų Julija, ji čia visiems pirtį užkurtų“, – apie vienos geriausių savo šalies plaukikų neįvykusį pasirodymą su riebiu užrašu „Rossia“ ant treningų komentavo A.Nemtyriovas.

– Žinome, kad J.Jefimova pasitraukė iš Rusijos čempionato varžybų Kazanėje, kur buvo renkama sudėtis šiam Europos čempionatui. Jos komanda „Efimova team“ pranešė, kad ji traumuota ir gydysis, tačiau plačiau nieko nekomentavo. Galite pasakyti, kokia tai trauma? Nes labiau užkulisiuose kalbėta, kad sportininkė norėjo pasisaugoti nuo galimų dopingo kontrolierių vizito.

– Visiška nesąmonė. Gal ir išduosiu paslaptį lietuviams, bet ji po pasaulio čempionato Vengrijoje kentėjo... Jai, suprantate, nemaloni kirkšnies traumelė. Gal ir nėra kažkas iš proto varančio, bet ji nutarė pasigydyti. Ten mūsų spauda rašė, kad iki vasaros vyks reabilitacija, tačiau tai pasakos. Ji pasveiks greičiau. Atsimenu, Kazanėje Julija plaukė kompleksiniu būdu rungtį, pamatėme, kad kažkas vandenyje su ja negerai, o jai išlipus trenerių taryba nutarė, kad varžybos tam tikram laikui jai baigtos.

– J.Jefimova jau nuo rugpjūčio mėnesio vis turi viena ar kitą traumą – aiškiai jį neįvardijama. Tai gali būti sportininkės karjeros pabaigos pradžia?

– Visos jos traumos nėra rimtos, tad tos šnekos yra nieko nevertos. Gal kažkas ir norėtų, kad Julija baigtų karjerą, nes jie puikiai žino: pasitraukus J.Jefimovai, Rusijos rinktinė pajustų žiaurią netektį. Jei kitose rungtyse mūsų nacionalinėje komandoje yra vienas kitas žmogus, kuris gali pakeisti lyderį, už Julijos – visiška tuštuma. Jos niekas negali pakeisti. Ji yra Rusijos rinktinės moterų komandos vėliava. Todėl visada bus tų, kurie linki blogo Julijai.

– Ar nėra nesutarimų tarp Rusijos rinktinės ir J.Jefimovos įkurtos „Efimova team“. Skirtingi požiūriai ir tikslai.

– Kodėl? Kai reikia, J.Jefimova mūsų neužmiršta. Taip, jos komandos treniruočių stovyklų vietos ženkliai skiriasi nuo mūsų: ji važiuoja treniruotis į Balį, kitas egzotines šalis. Dabar sausio 15 dieną su savo grupe važiuos prasimankštinti į Tenerifę.

– Nėra gaila, kad per šį Europos plaukimo čempionatą neteko J.Jefimovai pasigalynėti su Rūta Meilutytę? Kaip jums mūsų šalies plaukimo žvaigždė?

– Ji man visada patiko. Tik dabar ji pasitaisė, atsirado ant veido žandukai. Mes su ja artimiau susipažinome praėjusiais metais Tenerifėje, kai ji ten treniravosi su savo treneriu. Ir mes ten buvome. Tuomet ji ten buvo dar stambesnė – dabar jau nieko, sukūdo. Bet ji labai gera sportininkė.

– Lietuvoje natūraliai atsiranda savotiška R.Meilutytės priešprieša su J.Jefimova, nes turime tik vieną garsią plaukikę. Ar tai duoda tam tikrų pliusų tiek plaukimui, tiek ir pačioms sportininkėms?

– Sunku atsakyti. Sakysime taip: net jei gyvenime vieni ar kiti atletai yra draugai, baseine bet kuriuo atveju jie bus varžovais. Jei kalbėsime apie rungties populiarinimą – tokia situacija yra puiki, nes bet kokia konkurencija yra į naudą sportui. Kai yra priešprieša, tuomet atsiranda ir pasaulio rekordai, tada ir susidomėjimas tampa dvigubai didesnis tiek sportu, tiek pačiais atletais.

– Lietuvė R.Meilutytė stengiasi visada būti tolerantiškai ir neiti į konfliktines situacijas ar priešpriešą. Tuo tarpu J.Jefimova nebijo „kietesnių“ pasisakymų apie varžovę iš Lietuvos.

– Aš seniai stebiu tiek vieną, tiek ir kitą ir galiu pasakyti tokią mintį: man atrodo, kad Rūta prisibijo Julijos. Stebiu jos kovas ir matau – kai plaukia šios dvi sportininkės, R.Meilutytė prisibijo mūsiškės. Ir gyvenime tai matosi. Gal aš klystu, tačiau stebint viską susidaro tokia nuomonė.

– Ar dopingo klausimas ir jau esamos sankcijos daliai Rusijos sportininkų palietė ir jūsų plaukikus?

– Visiškai nepalietė. Čia kaltas Tarptautinis olimpinis komitetas, o ne mes. Žiūrėkite, į Rio olimpiadą nebuvo įleidžiami tie sportininkai, kurie net iš tolo nebuvo arti jokių dopinginių reikalų. Dėl J.Jefimovos, vardan tiesos, buvo problemų, bet teismas nutarė, kad ji nekalta.

– Kalbėkime be užuolankų: Rusijos sportas yra jau pažymėtas juoda apgaulės dopingo dėme. Ar jūs su rinktinės plaukikais bandysite įrodinėti, kad taip nėra?

– Mes visiškai nejaučiame jokio diskomforto ir apie mus net kalbos negali būti. Vienintelis nepatogumas: triguba WADA kontrolė. Mūsų sportininkus dabar į mėnesį tikrina du-tris kartus ir nežiūrint į nieką: nesvarbu, kur jie yra. Ir dabar, prieš kelionę į Kopenhagą, visą rinktinę tikrino dopingo kontrolieriai. Savotiškai nenormali situacija – tai per daug. Bet kalti ne mes, galbūt, šiuo atveju kaltas matyt, Rusijos olimpinis komitetas, kuris leido suabejoti savais sportininkais.

– Sunku jaustis kaltiems?

– Liaukitės. Net džiaugiuosi, kad tokia kontrolė mus apsupusi. Tikrins, neras ir galiausiai neturės jokių kozirių, jog sakytų, kad užsiimame kokiais nors blogais darbeliai. Jei žmogus į mėnesį tikrinamas šešis kartus – ką gali pasakyti apie jį dergiančiai, jei niekas nieko neranda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.