EUROLYGA 2023

Kroatijoje prasidėjusiame Europos rankinio čempionate – trys lietuviai

Penktadienį Kroatijoje prasidės tryliktosios Europos vyrų rankinio pirmenybės. Keturiuose miestuose vyksiančiame turnyre dėl medalių kovos 16 komandų, o čempionai šalies sostinėje Zagrebe paaiškės sausio 28 d.

Rankinis <br>T.Bauro nuotr.
Rankinis <br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 11, 2018, 9:43 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 10:27 PM

Nors Lietuvos rinktinė kelialapio į Kroatiją neiškovojo, lietuvių Europos čempionate bus. Į turnyrą išvyko Lietuvos teisėjai Vaidas Mažeika ir Mindaugas Gatelis, o Austrijos rinktinėje žais šios šalies pilietybę turintis Romas Kirveliavičius.

Turnyro sistema

Pirmajame Europos čempionato etape komandos suskirstytos į keturias grupes. A grupėje (Splite) žais Kroatija, Švedija, Serbija ir Islandija, B grupėje (Poreče) – Prancūzija, Norvegija, Baltarusija ir Austrija, C grupėje (Zagrebe) – Vokietija, Slovėnija, Makedonija ir Juodkalnija, D grupėje (Varaždine) – Ispanija, Danija, Vengrija ir Čekija.

Po tris geriausias grupių komandas pateks į antrąjį etapą, kuriame bus sudarytos dvi naujos grupės po šešias ekipas. I grupėje rungtyniaus A ir B grupių rinktinės, II grupėje – C ir D grupių rinktinės. Antrajame etape komandos žais tik su tomis varžovėmis, su kuriomis nežaidė pirmajame etape (pirmojo etapo rezultatai bus įskaityti).

Po dvi geriausias antrojo etapo grupių komandas pateks į pusfinalį, o ekipos, kurios grupėse užims trečiąsias vietas, kovos dėl galutinės penktosios vietos.

Penktoji vieta gali būti svarbi, nes Europos čempionate bus kovojama dėl trijų kelialapių į 2019 metų pasaulio čempionatą. Teisę žaisti planetos pirmenybėse jau turi būsimosios jų šeimininkės Vokietija ir Danija bei 2017 metų pasaulio čempionė Prancūzija. Tad Europos čempionate kelialapius į pasaulio pirmenybes užsitikrins trys ekipos, neskaičiuojant Vokietijos, Danijos ir Prancūzijos.

Visas čempionato rungtynes rodys ehfTV.com interneto svetainė.

Permainos

Europos čempionės vardą gina Vokietijos rinktinė. Užpernai Lenkijoje vykusių pirmenybių finale vokiečiai nugalėjo ispanus 24:17, o bronzos medalius iškovojo Kroatijos komanda.

Palyginti su praėjusiu Europos čempionatu pasikeitė dvi komandos. Į stipriausiųjų būrį grįžo vieną turnyrą praleidusios Čekijos ir Austrijos rinktinės, o už borto liko Rusijos ir Lenkijos rankininkai.

Rusijos rinktinė iki šių metų dalyvavo visuose Europos čempionatuose, bet pernai atrankos turnyre nusileido Švedijos ir Juodkalnijos komandoms.

Atrankoje suklupus rusams, Senojo žemyno rankinyje liko trys šalys, nepraleidusios nė vieno Europos čempionato. Tai – Ispanija, Kroatija ir Prancūzija. Tik po vieną kartą į baigiamąjį etapą nepateko Danijos, Vokietijos ir Švedijos rinktinės.

Favoritai

Europos čempionato favoritų ratas labai platus, bet pagrindiniai pretendentai iškovoti medalius nesikeičia. Tai – Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos, Danijos, Kroatijos rankininkai.

Čempionės vardą ginančioje Vokietijos rinktinėje pernai pasikeitė treneris (auksinę pergalę iškovojusį islandą Dagurą Sigurdssoną pakeitė Christianas Prokopas), tačiau komandos branduolys liko tas pats. Vokiečiai turi ir stiprų lyderį Uwe Gensheimerį (jis yra rezultatyviausias Čempionų lygos žaidėjas), ir itin ilgą atsarginių suolą, ant kurio daug lygiaverčių rankininkų.

Pasaulio čempionė Prancūzijos rinktinė pernai atsisveikino su dviem gyvomis legendomis Thierry Omeyer ir Danieliu Narcisse‘u, tačiau „ekspertai“ jau įpratino sirgalius, kad randa pamainą net ryškiausioms žvaigždėms. Tiesa, prieš čempionatą dideliu trenerio Didier Dinart‘o galvos skausmu tapo kelių rankininkų traumos, bet Kroatijoje ypatingą įkvėpimą turėtų pajusti vienas geriausių XXI amžiaus pasaulio rankininkų Nikola Karabatičius, kuris rungtyniaus tėvo gimtojoje šalyje.

Svarbių žaidėjų trūks Ispanijos (Arpado Šterbiko, Victoro Tomaso, Jorge Maquedos) ir Danijos (Anderso Eggerto, Jesperio Noddesbo) rinktinėms, tačiau šios komandos turi kuo kompensuoti praradimus.

Kroatijos komandos sudėtis šiuo metu yra silpnesnė, tačiau senbuviai Igoras Vori, Domagojus Duvnjakas, Ivanas Čupičius, Mirko Alilovičius dar turi parako, o už jų nugaros bus aštuntasis žaidėjas – sirgaliai.

Problemų šioms komandoms gali sukelti Švedijos, Norvegijos, Slovėnijos ekipos, turinčios keletą pavojingų lyderių, bet nepasižyminčios ilgu atsarginių suolu.

Lietuviai

Šiame Europos čempionate paskutinį kartą žais 16 komandų. Europos rankinio federacija (EHF) dar prieš kelerius metus nusprendė padidinti dalyvių skaičių, todėl 2020 metų žemyno pirmenybėse, kurias rengs Švedija, Austrija ir Norvegija, pirmą kartą kovos 24 ekipos.

Tai – gera žinia Lietuvos rankiniui. Mūsų šalies rinktinei atrankos turnyruose jau ne kartą iki kelialapio trūko tik mažo žingsnelio. Lietuviai atrankos grupėje dažniausiai užima trečiąją vietą, o į baigiamąjį etapą patenka dvi stipriausios komandos.

Istorija pasikartojo ir 2018 metų Europos pirmenybių atrankoje. Lietuvos rinktinė grupėje liko trečia (per 6 rungtynes surinko 6 taškus), o du kelialapius į Kroatiją iškovojo Prancūzijos (10 taškų) ir Norvegijos (8 taškai) rinktinės. Grupėje dar žaidė Belgijos komanda (0 taškų).

Nors Lietuvos rinktinė Kroatijoje nežais, lietuvių Europos čempionate bus. Stipriausių žemyno komandų rungtynėms teisėjaus Vaidas Mažeika ir Mindaugas Gatelis, o Austrijos rinktinės aprangą vilkės šios šalies pilietybę turintis Romas Kirveliavičius.

Kiti žemynai

Sausio mėnesį taip pat vyks kitų žemynų pirmenybės. Stipriausios Afrikos komandos susitiks Gabone, Azijos šalių rinktinės – Korėjoje.

Afrikos čempionate dalyvaus 10 komandų, kurios kovos dėl trijų kelialapių į pasaulio pirmenybes, Azijos čempionate 14 komandų varžysis dėl keturių kelialapių. Azijos pirmenybėse pirmą kartą rungtyniaus ir dviejų Okeanijos zonos šalių Australijos bei Naujosios Zelandijos rinktinės.

Afrikos ir Azijos pirmenybės prasidės kitos savaitės viduryje (sausio 17-18 d.), bet bus trumpesnės ir baigsis tą patį savaitgalį, kaip ir Europos čempionatas.

Amerikos čempionatas, kuriame bus kovojama dėl dar trijų kelialapių į pasaulio pirmenybes, bus surengtas 2018 metų vasarą Grenlandijoje (tiksli data dar nepaskelbta).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: Lietuvos narystės NATO metinės – ar iššūkių daugiau?