EUROLYGA 2023

R. Vyšniauskas apie A. Didžbalio dopingo skandalą: „Jis neprisidirbęs – rėksime visa gerkle“

„Rankos dreba – važiuoti į sporto salę negalėjau. Žinote ką visiems pasakysiu – buvau visą laiką prie Aurimo, žinau koks jis atsargus ir pareigingas žmogus. Rėksiu visa gerkle: šimtu procentų jis švarus. Pamatysite, paminėsite mano žodžius. Kai esi prisidirbęs, tai tyli, o dabar net nekalbėsime – staugsime ir sieksime reabilitacijos“, – emocingai ir atvirai apie savo draugą A.Didžbalį kalbėjo sunkiaatlečio karjerą baigęs garsus sunkiosios atletikos atstovas Ramūnas Vyšniauskas.

R.Vyšniauskas <br>M.Kulbio nuotr.
R.Vyšniauskas <br>M.Kulbio nuotr.
Ramūnas Vyšniauskas<br>M.Kulbio nuotr.
Ramūnas Vyšniauskas<br>M.Kulbio nuotr.
Ramūnas Vyšniauskas<br>AP nuotr.
Ramūnas Vyšniauskas<br>AP nuotr.
Ramūnas Vyšniauskas<br>V.Balkūno nuotr.
Ramūnas Vyšniauskas<br>V.Balkūno nuotr.
Ramūnas Vyšniauskas<br>V.Balkūno nuotr.
Ramūnas Vyšniauskas<br>V.Balkūno nuotr.
Aurimas Didžbalis<br>M.Kulbio nuotr.
Aurimas Didžbalis<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Jan 23, 2018, 8:51 PM, atnaujinta Jan 23, 2018, 10:32 PM

Ir pats į dopingo skandalus patekęs 41-erių R.Vyšniauskas tikino, kad šimtu procentų tiki A.Didžbalio nekaltumu. Jis jau buvo Klaipėdos sunkumų kilnojimo salėje antradienį ir aptarė būsimos kovos dėl sportininko nekaltumo klausimus.

„Kuo jau kuo, bet Aurimu esu įsitikinęs. Jis ir valgydavo tik salėje, kad nebūtų ko norsnežinomo maiste ir vis klausinėjo apie viską, ką valgė – neduok dieve, jei kas ne taip. Juk jau buvo įkliuvęs. Bet tada jis tylėjo vandens į burną paėmęs – dabar tylėti niekas nežada. Rėksime, krauju spjaudysime, bet įrodysime tiesą, kad A.Didžbalis yra „švarus“, – teigė Lietuvos sunkiosios atletikos rinktinės treneriui Broniui Vyšniauskui treniruoti ekipą padedantis Ramūnas.

Buvęs sportininkas tikina, kad Sunkiosios atletikos federacija jau yra parengusi gynybos planą – visų pirma, antrąjį dopingo mėginį reikės siųsti į geriausią pasaulio laboratoriją Vokietijos Kelno mieste.

Tarptautinė sunkiosios atletikos federacija (IFW) antradienį paskelbė, kad per pasaulio čempionatą JAV paimtas A.Didžbalio mėginys sukėlė įtarimų. Teigiama, kad jo organizme rastas androgeninių receptorių moduliatorius (SARM S-22). Jis yra susiję su dopingo vartojimu.

Medžiaga SARM yra anabolinis steroidas, jo poveikis yra kaip ir visų kitų dopingo preparatų – didinti raumenų jėgą ir ištvermę. Tačiau jo poveikis nuo įprastų anabolinių steroidų skiriasi tuo, kad SARM veikia ne visą organizmą, o tik skeleto raumenis. Į sąrašą jis įtrauktas 2008 metais, pirmasis teigiamas mėginys aptiktas 2010 metais, o remiantis WADA (Pasaulinė antidopingo agentūra) statistika, 2012-2014 metais buvo fiksuota 30 teigiamų testų.

27 metų klaipėdietis yra vienas iš keturių sportininkų, kurių mėginiuose aptikta įtarimų sukėlusių medžiagų. Dar 2012-siais sportininkas taip pat buvo suspenduotas, kol buvo patikrintas antrasis jo mėginys, o po to jis buvo diskvalifikuotas.

Be lietuvio tarptautinė federacija nuo varžybų kol kas nušalino rumuną, albaną ir kiprietį. Visi pastarieji įtariami vartoję efedriną, gormonus ir stimuliatorius bei stanazolą.

A.Didžbalis dabar yra suspenduotas. Pabrėžiama, kad dar nėra patvirtinta, jog lietuvis vartojo dopingą: bus laukiama antrojo mėginio atidarymo ir jo analizės.

„Dar prieš pasaulio čempionatą mus patikrino – likus dešimčiai dienų iki pirmenybių. Čia, Lietuvoje. Jokių problemų nebuvo. Pasibaigus pasaulio čempionatui iš Aurimo ėmė kraują ir šlapimą. Atsakymas atėjo dėl kraujo – jokių klausimų: jis švarus. O dabar atsiranda šlapimas. Jį tikrino Kanadoje – kas per laboratorija? Mes dabar sieksime antrąjį mėginį atidaryti Kelne. Pasitikime šia laboratorija. Apskritai, labai keista: jei būtų kokie draudžiami preparatai, jie kraujyje iškart pasimatytų. Dabar kraujas geras, o šlapimas ...“, – aiškino R.Vyšniauskas.

Jis tikino, kad jau yra pasamdytas advokatas, kuris koordinuos A.Didžbalio gynybos reikalus. Panašiai apie situaciją kalbėjo ir rinktinės treneris Bronius Vyšniauskas.

– Kokia dabar bus situacija. Kokių žingsnių imsitės?, lrytas.lt paklausė ir rinktinės trenerio B.Vyšniausko.

– Ko čia dabar imsiesi. Dabar kol kas „stogas“ važiuoja nuo visos informacijos. Mes dabar nusiuntėme Tarptautinei federacijai laišką, kad norėtume, jog antrasis Aurimo mėginys būtų tikrinamas Kelne. Tai rimta laboratorija ir ja pasitikime. Esame gavę patvirtinimus, kad tai bus padaryta. Apskritai, mus tarptautinė organizacija palaiko ir vykdo visus prašymus: tai džiugina. Kada tas šlapimo mėginys bus Europoje, nežinau, bet būsime informuoti. Galbūt, tai bus po kelių savaičių. Tada prasidės kita gynybos veiklos dalis.

– Tuomet kartu su Aurimu vyksite į jo atidarymą?

– Vyk nevykęs. Gal važiuos rinktinės medikas Dalius Barkauskas, gal mes. Svarbu, kad jis būtų Kelne ir tai būtų Aurimo mėginys. Aš labai tikiuosi, kad visas šis skandalas baigsis Aurimui be didesnių pasekmių, nes žinau, kad jis tikrai nekaltas ir švarus.

– Bet kažkas atrasta A.Didžbalio organizme.

- Nežinau, kas galėtų tai būti. Klaidų daro ir laboratorijos. Mes visur buvome atsargūs, niekur nelindome, nieko nevalgėme, ko nereikia. Ir papildus visus nagrinėjomės lyg išprotėję – kad tik nebūtų kokio velnio. Gali ten sakyti kas nori, kad esame „dopinginiai“ ar dar kokie, bet šis vaikis yra talentas ir jam nereikia jokio „brudo“ įrodyti savo jėgą.

– Bendravote jau su A.Didžbaliu?

– Taip. Bet kas iš to. Jis dabar užsiima savigrauža – klausia savęs, kaip visa tai galėjo atsitikti, ieško atsakymų ir neranda. Dabar net ir guosti yra kvaila, nes žinai, kad jis nekaltas, tai kokio velnio turi sakyti, jog „kaip nors pergyvensi“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.