EUROLYGA 2023

Europa turės naujus rankinio čempionus

Čempionės vardą gynusi Vokietijos rinktinė nepateko į Europos vyrų rankinio pirmenybių pusfinalį. Tarp geriausiųjų nebus ir turnyro šeimininkės Kroatijos komandos. Vokiečiai ir kroatai trečiadienį pralaimėjo lemiamas antrojo etapo rungtynes, o kovą dėl medalių tęs Prancūzijos, Danijos, Ispanijos ir Švedijos rankininkai. 

 Vokiečiai patyrė nesėkmę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Vokiečiai patyrė nesėkmę.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 25, 2018, 11:02 AM

Penktadienį pusfinalyje pasaulio čempionai prancūzai susigrums su ispanais, olimpiniai čempionai danai – su švedais.

Paskutiniajame I grupės ture trečiadienį Prancūzija nugalėjo Kroatiją 30:27 (19:13), Norvegija – Švediją 28:25 (12:11), Baltarusija – Serbiją 32:27 (16:11). 

Pirmąją vietą grupėje užėmė visas rungtynes laimėjusi ir 10 taškų iškovojusi Prancūzija. Švedija, Kroatija ir Norvegija surinko po 6 taškus, tačiau dėl geresnių rezultatų tarpusavio dvikovose antrąją vietą užėmė ir kelialapį į pusfinalį gavo Švedijos rankininkai. 

Baltrusija iškovojo 2 taškus, Serbija – nė vieno. 

Dar painesnė padėtis buvo II grupėje. Joje trečiadienį Ispanija įveikė Vokietiją 31:27 (14:13), Danija – Makedoniją 31:20 (12:12), o Slovėnija ir Čekija sužaidė lygiosiomis 26:26 (11:12).

Danija iškovojo 8 taškus, Ispanija – 6, Čekija – 5, Slovėnija ir Vokietija – po 4, Makedonija – 3. 

Čempionato šeimininkės Kroatijos rinktinės viltis per lemiamas rungtynes su prancūzais sužlugdė prastas pirmas kėlinys ir ypač nepasiteisinę bandymai keisti vartininką aikštės žaidėju. Kroatai keitė vartininką net žaisdami visos sudėties, bet dažnai klydo ir vien per pirmąjį kėlinį praleido keturis įvarčius į tuščius vartus. 

Varžovų neapdairumu pasinaudoję prancūzai kėlinio pabaigoje įgijo šešių įvarčių persvarą 18:12. Po pertraukos skirtumas ilgai nesikeitė, bet antrojo kėlinio viduryje Kroatijos komanda rado jėgų pakilti ir vienu metu sumažino atsilikimą iki vieno įvarčio (25:26 – 53-ąją min.). Vis dėlto pasiekti bent lygiąsias, kurios šeimininkams būtų užtikrinusios vietą pusfinalyje, nepavyko. 

Prancūzų pergalė nudžiugino švedus, kurie nusileido norvegams, todėl turėjo nekantriai laukti vėliau vykusių rungtynių pabaigos. Patys švedai skandinavų mūšyje beveik visą laiką atsiliko nuo norvegų, tačiau nė sykio neleido varžovams įgyti keturių įvarčių persvaros, kuri būtų užtrenkusi Švedijos rankininkams pusfinalio duris. 

Savo ruožtu norvegai, kuriems reikėjo laimėti penkiais įvarčiais, galėjo graužtis nagus dėl jų lyderio Sanderio Sagoseno karštakošiškumo. S.Sagosenas antrojo kėlinio paskutiniame trečdalyje dukart buvo pašalintas 2 min. (beje, abukart paprastose situacijose) ir svarbiausiu metu paliko komandos draugus žaisti mažumoje. 

Ispanų pergalę prieš Europos čempionus nulėmė puiki antrojo kėlinio pradžia. 34-ąją min. rezultatas dar buvo lygus 15:15, bet paskui Vokietijos rinktinė, kurios puolimui išradingumo trūko visą turnyrą, net 12 min. neįmetė nė vieno įvarčio. Ispanijos komanda per šią atkarpą kamuolį į varžovų vartus pasiuntė net 8 kartus, tad antrojo kėlinio antrojoje pusėje ispanams tereikėjo atlikti lengvesniąją užduoties dalį. 

Beje, užpernai būtent ispanai ir vokiečiai kovojo žemyno pirmenybių finale. Tąkart Vokietijos rinktinė nugalėjo 24:17, tad Ispanijos komandai revanšas buvo itin saldus. 

Prieš paskutinįjį turą nedidelių galimybių patekti į pusfinalį dar turėjo ir Čekijos bei Slovėnijos rinktinės. Tačiau joms reikėjo ne tik laimėti tarpusavio rungtynes, bet ir sulaukti lygiųjų Ispanijos ir Vokietijos rankininkų dvikovoje. 

Čekai ir slovėnai vieni kitiems pakišo koją ir sužaidė abiem komandoms nepalankiu rezultatu lygiosiomis. Paskutinėmis sekundėmis arčiau pergalės buvo Čekijos rinktinė, tačiau po jos žaidėjo Stanislavo Kašpareko metimo kamuolys atsitrenkė į skersinį. 

Visos į pusfinalį patekusios komandos yra daugkartinės Europos pirmenybių prizininkės. Švedija iki šiol iškovojo keturis aukso medalius, Prancūzija – tris aukso ir vieną bronzos, Danija – du aukso, vieną sidabro ir tris bronzos, Ispanija – keturis sidabro ir du bronzos. 

Šis Europos čempionatas yra tryliktasis, o per praėjusius dvylika turnyrų aukso medalius laimėjo penkios šalys: Švedija (4 kartus), Prancūzija (3), Danija (2), Vokietija (2) ir Rusija (1). 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.