EUROLYGA 2023

Rusijos dopingo krikštatėviu įvardintas V. Putinas pratrūko: „Tas G. Rodčenkovas – puskvailis“

Karas tarp nekalta dėl dopingo save laikančios Rusijos, Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) bei Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) pasiekė naują karščio tašką – po dar vieno rusus, kaip pasaulinio dopingo centro, demaskuojančio interviu į žodžių mūšį įsitraukė net ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. IOC informatorius buvęs RUSADA vadovas Grigorijus Rodčenkovas vokiečių žurnalistui Hajo Seppeltui išrėžė: „Vladimiras Putinas viską žinojo apie dopingą. Jis negali to paneigti.“

 Vladimiras Putinas<br> AFP nuotr.
 Vladimiras Putinas<br> AFP nuotr.
 Vladimiras Putinas<br> AFP nuotr.
 Vladimiras Putinas<br> AFP nuotr.
 Vladimiras Putinas<br> AFP nuotr.
 Vladimiras Putinas<br> AFP nuotr.
 Vladimiras Putinas<br> AFP nuotr.
 Vladimiras Putinas<br> AFP nuotr.
G.Rodčenkovas vadovavo Maskvos antidopingo laboratorijai.<br> AFP nuotr.
G.Rodčenkovas vadovavo Maskvos antidopingo laboratorijai.<br> AFP nuotr.
 AFP nuotr.
 AFP nuotr.
 AFP nuotr.
 AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jan 30, 2018, 6:30 PM

Praėjusių metų pabaigoje Tarptautinis olimpinis komitetas vožė iš visos jėgos dopingu apsėstai Rusijai – šios šalies rinktinei neleista dalyvauti kaip valstybės atstovams Pjongčango žiemos žaidynėse. Į olimpiadą bus kviečiami tik dopingo vartojimu neįtariami rusai ir jie galės varžytis tik kaip neutralūs atletai. Taip pat bus ir su Pjongčango parolimpinėmis žaidynėmis.

IOC tikino, kad neturi duomenų, jog apie valstybės paramą dopingo programoms žinotų ilgametis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Tačiau IOC ir WADA informatorius, dėl savo gyvybės išsigandęs ir į JAV pabėgęs buvęs Rusijos antidopingo laboratorijos RUSADA vadovas G.Rodčenkovas yra kitos nuomonės. Jis dar kartą patvirtino, kad V.Putinas viską žinojo ir būtent jis „traukė marionečių virveles“, kad reikalai judėtų į priekį.

„Man pats buvęs Rusijos sporto ministras Vitalijus Mutko ne kartą konstatavo, kad V.Putinas žino visas detales. Jis net man teigė, kad prezidentui yra žinoma mano pavardė. V.Putinas viską žinojo. Tai buvo labai paprasta žinių grandinė: aš turėjau atsiskaityti dėl visų nuveiktų darbų Jurijui Nagornui, jis – su V.Mutko, o pastarasis privalėjo raportuoti Vladimirui Putinui. Rusijos prezidentas norėjo viską žinoti apie tuos reikalus. Jis turi tokią poziciją: „Pasakykite, kur yra problema, ir mes padarysime, kad jos nebūtų.“ V.Putinas tiesiog negali paneigti savo veiklos ir vadovavimo tai situacijai“, – vokiečių žurnalistams skandalingąjį interviu davė G.Rodčenkovas.

H.Seppeltas buvo tas žurnalistas, kuris pirmasis dar 2014-aisiais bandė kalbėtis su RUSADA vadovu, tačiau šis sugebėdavo abstrakčiai aiškinti sugautų Rusijos sportininkų dopingo skandalus.

Tačiau po kurio laiko G.Rodčenkovas, pamatęs, kaip netikėtai neaiškiomis aplinkybėmis miršta jo pavaduotojai, o jis pats yra šalinamas iš laboratorijos vadovo posto dėl daugėjančių teigiamų dopingo testų, nutarė pasitraukti į Vakarus ir papasakoti tikrąją situaciją sportuojančioje Rusijoje – dopingo apsėstame rusų profesionaliame sporte.

Pabėgęs RUSADA vadovas įsitikinęs, kad ir esamos sankcijos bei pasaulinė kritika nekeičia Rusijos požiūrio į dopingą.

„Išlieka tas pats mentalitetas. Mentalitetas apgauti, meluoti ir viską neigti. WADA, IOC ir kitų pasaulinių sporto organizacijų vadovams rusai pateikė savo tiesas, kad šalis pagaliau padarė didelį žingsnį į priekį, kad rusų sportininkai – patys „švariausi“.

Bet tai tik pasiteisinimai, tai eilinė propaganda. Visi valdininkai, kurie buvo įtraukti į valstybinę dopingo slėpimo programą ir stūmė ją į priekį, liko savo postuose. Ir sportininkai ramūs. Kodėl? Todėl, kad jiems nereikia sakyti tiesos.

Juk jei jie prasitars apie masinius dopingo vartojimus, neteks butų, mašinų, turėtų privelegijų ir medalių. Gyvenimas ten ir toliau tokiems sportininkams gražus. Nieko ten nepasikeitė – Rusija yra dopinginė valstybė“, – karčią tiesą rusams skaldė jų kraštietis.

A.Rodčenkovas įsitikinęs, kad skambios kalbos apie valstybę, vėliavą, himną bei žeminantį draudimą Rusijai startuoti Pjongčiange daugeliui atletų yra tuščia vieta.

„Tie simboliai mažai ką domina. Rusija neturi kitos išeities ir priima, kas liepiama. Po pirmųjų garsių kalbų ir emocijų visi apsiramino. Šiaip, rusus negalima „užmušti“ tuo, kad nebus šalies vėliavos ir himno – su tuo galima laisvai susitaikyti. Tačiau tai stipriai kirs per Rusijos propagandą ir politinę atmosferą“, – aiškino WADA informatorius.

Galiausiai G.Rodčenkovas prisipažino vokiečių žurnalistams, kad jam be galo gėda dėl ketverių metų senumo įvykių, kai Sočio olimpiadoje buvo keičiami „nešvarūs“ rusų dopingo testai į „švarius“, didžioji dalis Rusijos atletų su saugumo ir RUSADA pagalba tapo olimpiniais čempionais ir prizininkais.

„Kodėl jaučiu gėdą? Todėl, kad žmogus, kuris dirbo Sočyje ir stovintis prieš jus – du skirtingi žmonės. Aš pasakiau visiems tiesą, nes įvykiai su dopingu padarė įtaką pasaulinei politikai ir istorijai. Sėkmė Sočio olimpiadoje padarė V.Putiną agresyvų. Supraskite, mes dabar turime Rusiją, kuri neturi gėdos, bet kokios moralės ir sąžinės. Deja, aš esu rusas“, – kalbėjo G.Rodčenkovas.

Pasklidus žiniai apie interviu, neišlaikė dėl kaltinimų prie kryžiaus kalamas Rusijos prezidentas V.Putinas.

„Pasigavo tą puskvailį Rodčenkovą, išsitempė į JAV. Klausykite,  tas žmogus turi rimtų problemų su teisėsauga – jis vykdė įstatymais draudžiamus darbus, jį reikėjo pasodinti į kalėjimą, o tą žmogų dar ir paskyrė vadovauti Rusijos antidopingo laboratorijai“, – antradienį kalbėjo V.Putinas.

Prezidentas lyg tarp kitko dar priminė, kad G.Rodčenkovas neva bandė ir nusižudyti. „Duok Dieve, jam sveikatos – tegul sveiksta greičiau. Juk svarstymas apie savižudybę kažką reiškia. Aš pasakysiu aiškiau: tas žmogus turi rimtų problemų ir tai reiškia, kad jo parodymais neverta tikėti“, – komentavo kovo mėnesį ir vėl į Rusijos prezidentus kandidatuosiantis V.Putinas.

Rusijos antidopingo agentūrai RUSADA G.Rodčenkovas vadovavo nuo 2005 metų iki 2015-ųjų. Dabar jis yra pabėgęs į JAV ir jo saugumą užtikrina Federalinė saugumo tarnyba. Būtent jo prisipažinimai tapo pagrindiniu kaltinimu Rusijai dėl valstybinės dopingo vartojimo programos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.