EUROLYGA 2023

Pjongčange Lietuvai atstovaus 9 atletai. Kas jie tokie?

Sausį Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) vykdomasis komitetas oficialiai paskelbė devynių sportininkų, šiemet atstovausiančių šaliai 23-siose žiemos olimpinėse žaidynėse, pavardes. LTeam komandos, kurią sudaro tiek patyrę olimpiečiai, tiek debiutantai, nariai nuo vasario 9 dienos Pjongčange varžysis trijose skirtingose sporto šakose.

Lietuvos biatlonininkai su nauja apranga startuos Pjongčange<br>lbf.lt nuotr.
Lietuvos biatlonininkai su nauja apranga startuos Pjongčange<br>lbf.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 2, 2018, 12:19 PM

Dominuoja biatlonininkai

Olimpinės rinktinės pagrindą šiemet sudarys biatlonininkai. Tarp jų savo patirtimi išsiskirs Diana Rasimovičiūtė, kuriai tai bus jau penktosios žaidynės. Tomas Kaukėnas ir Vytautas Strolia olimpinėse žaidynėse startuos antrą kartą, o Natalja Kočergina ruošiasi savo debiutui.

27 metų T. Kaukėnui patikėta ir garbė nešti Lietuvos vėliavą atidarymo ceremonijos metu. Atletas sako, kad ši galimybė ne tik labai maloni, bet ir reikalauja atsakingumo.

„Sužinojęs, kad man suteikta garbė Pjongčango olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijoje nešti trispalvę, nepaprastai apsidžiaugiau. Mano sportininko karjeroje tai vienas didžiausių įvykių. Esu be galo dėkingas už tokį pasitikėjimą“, – sako rinktinės kapitonas.

Olimpiniam startui aktyviai besiruošęs sportininkas tikina, kad prieš kelionę į Pjongčangą jaučiasi tvirtai.

Kitas Lietuvos biatlonininkų komandos narys V. Strolia Lietuvai jau atstovavo 2014 m. Sočio olimpinėse žaidynėse. Tiesa, tada jis startavo slidinėjimo rungtyje. Šiemet 25-erių atletas varžysis su biatlonininkais. Anykštėnas sako šįkart besijaučiantis daug tvirčiau. Atsirado daugiau patirties, o ir treniruočių sąlygos buvo kur kas geresnės nei ruošiantis Sočio žaidynėms.

„Pakeitus rungtį, atsivėrė naujos galimybės. Mano komandoje atsirado naujų žmonių, sudarytos geresnės sąlygos treniruotis. Visa tai leidžia tikėtis geresnių rezultatų nei praėjusiose olimpinėse žaidynėse“, – sako kol kas geriausius rezultatus iš kolegų demonstruojantis V. Strolia.

Penktą kartą žaidynėse dalyvausianti 33 metų D. Rasimovičiūtė teigia, kad šiemet ji ne tik kels maksimalius sportinius tikslus sau, bet ir stengsis suteikti kuo daugiau naudingų patarimų pirmą kartą žaidynėse dalyvausiantiems komandos draugams.

„Siekiant aukštų rezultatų, gera komandinė dvasia yra labai svarbi. Į olimpines žaidynes vykstame kaip viena šeima, kurios nariai sudėtingu laikotarpiu padės ir patars vienas kitam“, – žada daugiausia patirties turinti rinktinės narė.

Prieš olimpinį debiutą pozityvios nuotaikos netrūksta ir 32-ejų N. Kočerginai. Sportininkė 2014 m. tapo šalies biatlono čempione ir tik per plauką nepateko į rinktinės sudėtį, o šiemet Pjongčange Lietuvai atstovaus individualiose ir estafetinėse varžybose.

„Visuomet sakiau, kad tęsiu sportininkės karjerą tol, kol galų gale pateksiu į olimpines žaidynes. Dėl didelių pastangų man pavyko pasiekti šį tikslą. Dabar keliu sau naujus iššūkius: patekti į persekiojimo varžybas, o komandinėje rungtyje būti tarp 15 geriausių“, – sako olimpietė.

Slidininkų komandoje – ir naujokai, ir patyrę dalyviai

Pirmajam savo olimpiniam startui ruošiasi ir slidininkė Marija Kaznačenko. 24 m. sportininkė jau yra dalyvavusi Europos ir pasaulio čempionatuose, todėl jaučiasi sukaupusi pakankamai patirties, kurios prireiks sėkmingai sudalyvauti olimpinėse žaidynėse.

„Ant slidžių stoviu nuo 3-ejų, o profesionaliai čiuožti pradėjau 15-os. Jaučiuosi pasirengusi olimpinėms žaidynėms ir noriu jose ne tik užimti kuo aukštesnę vietą, bet ir pagerinti savo asmeninį rekordą“, – sako slidininkė.

Savo antriesiems kartams olimpinėse žaidynėse ruošiasi Mantas Strolia (31) ir Modestas Vaičiulis (28). M. Strolia prie starto linijos stos pirmasis iš slidininkų komandos jau vasario 11 d. Sportininkas sako jo laukiantis su nekantrumu.

„Išsikėliau rimtą tikslą – ir vėl dalyvauti olimpinėse žaidynėse. Didelį dėmesį skyriau pasiruošimui, treniravausi Švedijoje, Austrijoje. Ypač stengiausi sustiprinti savo silpnąsias vietas. Manau, man tai pavyko, šiandien jaučiuosi pasirengęs olimpiniam startui“, – sako M. Strolia.

M. Strolia su M. Vaičiuliu dalyvavo 2010 m. Vankuverio žiemos olimpinėse žaidynėse, kuriose sportininkai komandinėje rungtyje užėmė 18 vietą. Tiesa, Sočio žaidynes abu atletai praleido. M. Vaičiulis tai padaryti buvo priverstas dėl itin nemalonios priežasties. Susirgus Laimo liga, gydytojai jam uždraudė profesionaliai sportuoti, todėl slidininkas pustrečių metų galėjo užsiimti tik mėgėjiška veikla.

„Kad liga nebekelia pavojaus širdžiai, medikai pranešė tik iki Sočio žaidynių likus mažiau nei mėnesiui. Buvo labai apmaudu, tačiau tada išsikėliau ambicingą tikslą – sugrįžti į sporto olimpą ir sudalyvauti 2018 m. Pjongčango žaidynėse“, – teigia olimpinės Lietuvos rinktinės narys.

Rinktinėje – du kalnų slidininkai

Du LTeam sportininkus matysime ir kalnų slidinėjimo varžybose. Savo antrosioms olimpinėms žaidynėms ruošiasi Ieva Januškevičiūtė (23 m.), o jauniausias rinktinės narys 19-metis Andrejus Drukarovas nekantriai laukia savo olimpinio debiuto. Abu atletai varžysis kalnų slalomo ir slalomo giganto rungtyse.

„Kiekvienose varžybose keliu sau aukščiausius tikslus, todėl tikiuosi pasirodyti geriau nei praeitose olimpinėse žaidynėse. Šiuo metu mano mintys koncentruojasi į tai, kaip kuo geriau atlikti pasirodymą. Rezultatas bus toks, koks bus, bet į pasirodymą įdėsiu viską, ką galiu“, – teigia I. Januškevičiūtė.

A. Drukarovas Pjongčango žaidynėms šiuo metu rengiasi Italijoje. Sportininkas sako prieš svarbiausią gyvenimo startą besijaučiantis užtikrintai.

„Pasiruošimas buvo itin intensyvus. Tačiau visi išsikelti tikslai pasiekti, kelialapis iškovotas. Nors esu jauniausias rinktinės narys, savo rungtyje tikiuosi būti tarp 40-ies geriausių atletų“, – sako A. Drukarovas.

Žiemos olimpinės žaidynės Pjongčange vyks 2018 m. vasario 9–25 d. (17 dienų). Planuojama, kad į Pietų Korėją suvažiuos apie 5 tūkst. atletų ir 45 tūkst. olimpinės šeimos narių, olimpinių komitetų ir tarptautinių sporto organizacijų atstovų.

Į Pjongčango olimpinių žaidynių programą įtraukta 15 sporto šakų: kerlingas, akrobatinis slidinėjimas, biatlonas, bobslėjus, dailusis čiuožimas, greitasis čiuožimas, greitasis čiuožimas trumpuoju taku, kalnų slidinėjimas, ledo ritulys, rogučių sportas, skeletonas, slidinėjimas, snieglenčių sportas, šiaurės dvikovė, šuoliai su slidėmis. Seniausias olimpinių žaidynių dalyvis – dailusis čiuožimas, o vėliausiai (1998 m. Nagane) į olimpinių žaidynių programą įtrauktas snieglenčių sportas.

Pjongčange vyksiančios žiemos olimpinės žaidynės bus jau 23-iosios. Pirmą kartą jos surengtos prieš 94 metus. Pietų Korėja žiemos olimpines žaidynes rengia pirmą kartą, tačiau 1988 m. Seule vyko vasaros olimpinės žaidynės.

Pietų Korėja surengti žiemos žaidynes pretendavo tris kartus. 2010 m. pralaimėta Vankuveriui, o 2014 m. – Sočiui. Trečiasis kartas buvo lemtingas. Korėjiečiai užtikrintai nugalėjo savo varžovus – Miuncheną bei Ansi.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.