EUROLYGA 2023

Išprotėję debiutai Pjongčange: ar kas matė bobslėjininkes iš Nigerijos?

Šiais metais Pjongčango žiemos olimpines žaidynes stebėsiantys žiūrovai išvys didesnę dalyvaujančių šalių įvairovę nei tai buvo anksčiau.

 Pjongčange debiutuos net šešios šalys.<br> Lrytas.lt montažas
 Pjongčange debiutuos net šešios šalys.<br> Lrytas.lt montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 7, 2018, 10:58 PM, atnaujinta Feb 7, 2018, 11:24 PM

Savo sportininkus Pjongčange turės net 92 šalys, o tai yra keturiomis daugiau negu prieš ketverius metus Sočyje vykusiose žaidynėse.

Šiais metais žiemos olimpiadoje debiutuos net šešios šalys, kurioms sniegas yra visiškai svetimas arba jos tiesiog visiškai neturi žiemos sporto tradicijų.

Nors daugelis debiutuojančių šalių atletų yra tie, kurie tam tikru laiku migravo į svetimas vietoves ir ten sportavo, tačiau tai vis tiek neatima noro ir šansų pasauliui parodyti savąją gimtinę. Tai yra puiki galimybė duoti savo kraštui kažką naudingo, o galiausiai įtvirtinti jį ir olimpiniame žemėlapyje.

Kokios tos šešios šalys, kurios pirmą kartą dalyvaus žiemos olimpiadoje?

Ekvadoras

Šiai šaliai atstovaus vienintelis atstovas. Tai bus 38-erių lygumų slidininkas Klausas Jungbluthas. 

Ekvadorietis žiemos sportą atrado, kuomet studijavo Norvegijoje bei Čekijoje. Tiesa, vėliau jam teko grįžti atgal į Ekvadorą, kur sniego rasti neįmanoma, bet treniruotes jis vis tiek tęsė, o tai darė važinėdamas riedučiais.

Pastaruoju metu K.Jungbluthas studijavo Australijoje, kur taip pat treniravosi važinėdamas su riedučiais. Tą jis darydavo beveik kiekvieną dieną, nuo ankstyvo ryto.

Kuomet gavo kelialapį į Pjongčangą, jis ruoštis ėmėsi rimčiau. Lenktyniavo čempionatuose tokiose šalyse kaip Čilėje, Argentinoje, Australijoje, Naujoje Zelandijoje, taip pat FIS rengiamose varžybose.

Sportininkas pats įkūrė ir Ekvadoro slidinėjimo federaciją. Olimpiadoje jis varžysis 15 kilometrų slidinėjimo lenktynėse.

Eritrėja

Šios šalies debiutą žiemos olimpiadoje pažymės kanadiečių kilmės 21 metų kalnų slidininkas Shannonas-Ogbani Abeda. Nors tai nebus pirmasis afrikietis kalnų slidininkas olimpiados istorijoje, tačiau jo atstovaujamai šaliai tai bus istorinis įvykis.

1980-aisiais sportininko tėvai migravo į Kanadą, o Shannonas ten gyvendamas slidinėjimu užsiiminėti pradėjo, kuomet buvo trejų metų amžiaus.

Karjerą sportininkas pradėjo 2012-aisiais jaunimo žiemos olimpiadoje, tačiau iki Sočio olimpiados 2014-aisiais jam dar šiek tiek pritrūko. 

Slidininkas dalyvaus didžiojo slalomo ir slalomo varžybose, o jo galvoje sukasi mintys, kad Eritrėja olimpiniame žemėlapyje įsitvirtins ne tik šiems metams, tačiau labai ilgam.

„Noriu duoti pasitikėjimo Eritrėjos jaunuoliams ar bet kurios kitos mažos šalies gyventojams. Parodyti, kad viskas yra įmanoma. Kad galima tai padaryti“, – tvirtino debiuto laukiantis atletas. 

Kosovas 

Kosovas jau spėjo pasižymėti Rio olimpinėse žaidynėse, kur dziudo sportininkė Majlinda Kelmendi pelnė aukso medalį. Tačiau žiemos olimpiada jiems yra visiškai naujas ir dar neišbandytas dalykas.

2008-aisiais nuo Serbijos atsiskyrusi ir nepriklausomybę paskelbusi šalis dabar kovoja dėl kiekvieno, net ir menkiausio pripažinimo, o savo šaliai atstovausiantis kalnų slidininkas Albinas Tahiri netveria džiaugsmu ir noru kuo greičiau startuoti.

„Kai pradėjau slidinėti, Kosovas dar nebuvo nepriklausoma valstybė. Mano tėtis visada palaikė mūsų krašto sportininkus ir aš tai stengiausi daryti taip pat. Kai gavau galimybę, tryškau noru atstovauti savo šaliai kaip atletas“, – sakė 28-erių A.Tahiri.

Nors yra Kosovo atstovas, A.Tahiri gimė Slovėnijoje ir slidinėjimu pradėjo užsiiminėti būdamas septynerių.

Pjongčange jam prireiks labai daug jėgų, kadangi  varžysis visose kalnų slidinėjimo rungtyse.  

Malaizija

Egzotinė šalis pirmą kartą dalyvausianti žiemos olimpiadoje turės net du atstovus. Slalomo ir didžiojo Slalomo rungtyse varžysis 18-metis Jefferey Webbas, o 20-metis Julianas Yee bandys pakovoti dėl medalių dailiajame čiuožime.

J.Webbas iš gimtosios šalies persikėlė gyventi į JAV, kai jam buvo penkeri. Ten jis sunkiai treniravosi, kad pasiektų tai, ką daro dabar. Gavęs kelialapį į olimpiada jis netvėrė džiaugsmu ir džiaugėsi, kad įeis į istoriją, kaip pirmasis atletas žiemos olimpiadoje atstovavęs savo šaliai.

J.Yee teisę dalyvauti Pjongčange išsikovojo praėjusių metų rugsėjį. Užsiiminėti dailiuoju čiuožimu jis pradėjo būdamas ketverių. Sportininkas yra Malaizijos ir Šiaurės Rytų Azijos žaidynių nugalėtojas.

Sportininkas teigė, kad olimpiadai ruošiasi mažiausiai po tris valandas per dieną, o treniruojasi ne tik ant ledo, tačiau mokosi ir baleto, kuris padeda geriau balansuoti čiuožiant.

Nigerija

Šios šalies debiutas iš dalies galės priminti 1988-ųjų Kalgario žiemos olimpiadoje debiutavusius Jamaikos bobslėjininkus, kurie tuomet sulaukė milžiniško dėmesio.

Į bobslėjaus roges sės ir su geriausiomis pasaulio bobslėjininkėmis varžysis trys nigerietės. 31-erių Seun Adigun, 25-erių Akuoma Omeoga ir 26-erių Ngozi Onwumere komandinėmis pastangomis bandys nustebinti pasaulį garsinant Nigerijos vardą.

Merginos treniravosi JAV, kur susirado ir rėmėjų.

„Kadangi Nigerija mastė apie pirmuosius istorijoje savo šalies atstovus žiemos olimpiadoje, iškart pagalvojau, kad reikalas išaugo ir turime kažką daryti. Džiugu, kad naujoji karta žvelgia plačiau ir kalbame ne tik apie bobslėjų. Galbūt ateityje turėsime sportininkų ir kitose žiemos sporto šakose. Kalba neturi eiti tik apie bobslėjų, tik apie Nigeriją. Tai yra visa Afrika. Reikia tikėtis domino efekto“, – vitingai į ateitį prieš debiutą žvelgė vyriausia komandos narė S.Adigun.

Be šios trijulės skeletone ant rogučių čiuoš dar viena Nigerijos atstovė 36-erių Simidele Adeagbo.

Prieš dešimt metų ji buvo trišuolininkė ir nesėkmingai bandė patekti į 2008 metų Pekino olimpiadą, o dabar jos olimpinė svajonė išsipildė, tik kiek kitaip. Ne taip ir seniai pradėjusi užsiiminėti skeletonu, ji sugebėjo patekti į Pjongčango žaidynes ir dabar įeis į istoriją.

Singapūras

Pirmą kartą žiemos olimpiados dalyvių sąraše atsidūrė ir ši šalis. Singapūro garbę Pjongčange stos ginti greitojo čiuožimo atstovė 18-metė Cheyenne Goh.

Būdama vos ketverių metų, ji persikėlė gyventi į Kanadą, kur iš karto pamėgo ledą. Pradžioje  užsiiminėjo ledo rituliu, tačiau anot sportinkės, čiuožimas jai buvo įdomiausia dalis.

„Sportuodama ledo ritulį, visuomet labiausiai mėgau čiuožimą“, – tvirtino Ch.Goh.

Po 2010-ųjų Vankuverio olimpiados, Ch.Goh tėtis pasiūlė jai išbandyti greitąjį čiuožimą, o tą padariusi ji daugiau nebenorėjo sustoti.

Tarp geriausiųjų dvidešimties sportininkų prasimušusi ir kelialapį iškovojusi, ji Pjongčange varžysis 1500 metrų rungtyje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.