EUROLYGA 2023

Lietuvos devynmetis snukerio talentas skaldo antausius ir profesionalams

Rasmantas Buika, snukerio žaidėjas, pelnęs ne vieną prizinę vietą vaikų snukerio čempionatuose, pirmąjį vasario šeštadienį vykusiame Lithuanian Masters 2018 atrankos turnyre taip pat pasirodė puikiai.

 Rasmantas Buika
 Rasmantas Buika
 Rasmantas Buika
 Rasmantas Buika
 Rasmantas Buika
 Rasmantas Buika
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 7:33 PM

Nugalėjęs penkis patyrusius varžovus, jis atsidūrė tarp 4 geriausiųjų, laimėjusių atranką. Rasmantui tik devyneri. Ryžtas bei susikaupimas, su kuriuo žaidžia sportininkas, įkvepia, o jaunas amžius kelia nuostabą ir susižavėjimą.

Paprašytas papasakoti apie snukerį, Rasmantas pradeda nuo pradžių pradžios – atsiradimo istorijos ir žaidimo taisyklių:

Snukeris – tai biliardo žaidimas, prieš 140 metų atsiradęs Kinijoje. Nepaisant kilmės šalies, jį išrado anglai. Būtent todėl jis kartais vadinamas anglišku biliardu. Žaidimas žaidžiamas medine lazda mušant rutulius į 6 kišenes, esančias stale. Stalas padengtas žalia gelumbe, jo ilgis gali siekti iki 4 metrų, o plotis – 2 metrus. Prieš pradedant žaidimą, ant stalo sudedami 22 rutuliai.

15 raudonų ir po vieną juodą, rožinį, mėlyną, žalią, geltoną bei baltą. Mušti galima tik baltą rutulį. Taškai skiriami už kiekvieną baltu rutuliu įmuštą spalvotą rutulį. Brangiausias – juodas rutulys. Mušama iš eilės raudonas, spalvotas, raudonas, spalvotas ir taip toliau. Pažeidus šią tvarką ar įkritus į kišenę baltam rutuliui, skiriama bauda – taškai priešininkui. Laimi tas žaidėjas, kuris surenka daugiausia taškų“.

Paklaustas, kodėl jam patinka snukeris, Rasmantas netikėtai brandžiai pabrėžia, kad tai labai įdomus žaidimas, skatinantis susikaupimą, tikslumą, mąstymą, o be to – ir gebėjimą skaičiuoti. Kiek žaismingiau išduoda, kad labai mėgsta žiūrėti geriausių pasaulio žaidėjų varžybų transliacijas per televizorių. Tuoj pat atskleidžia savo favoritą: „Geriausias iš jų – Ronnie O'Sullivanas. Aš noriu žaisti taip, kaip jis. Jis – snukerio genijus!“.

Su snukerio legenda berniukui teko garbė susipažinti ir gyvai. Kartu su tėčiu Rasmantas vyko į Angliją stebėti parodomojo Juddo Trumpo ir Ronnie O’Sullivano žaidimo, o prieš prasidedant mačui, turėjo galimybę su snukerio žvaigžde ne tik nusifotografuoti, bet ir šnektelėti.

„Rasmantui tai buvo įspūdingas renginys. Jis savo akimis matė, kaip žaidžia geriausias istorijoje snukerio žaidėjas. Tai įspūdžiai visam gyvenimui ir, žinoma, pavyzdys, parodantis, ką galima pasiekti talento ir atkaklaus darbo dėka“, – dalinasi berniuko tėtis.

Snukeris Rasmanto gyvenime atsirado jo tėčio Vilmanto Buikos dėka. Pats aktyviai žaisdamas, vyras žaidimo paslapčių moko ir sūnų.

„Pirmą kartą žaisti pradėjau 3 metų ir 6 mėnesių. Tėtis sukonstravo pakylas, kad pasiekčiau stalą“. Vėliau Kalėdų senelis atnešė dovanų lazdą bei rutulius. Pažintis su žaidimu prasidėjo, berniukui dar nemokant vaikščioti. Tėčio pasodintas ant stalo, vaikas stumdydavo rutulius jo lazda.

Vis tik, snukeris ne visada kurstė naujiems laimėjimams ir ateities siekiams šio žaidimo pasaulyje. Berniuko tėtis pasakoja, kad Rasmantą jau buvo ištikusi pirmoji kūrybinė krizė ir beveik pusantrų metų jis atsisakė treniruočių, tačiau sugrįžęs prie jų, progresuoja labai greitai.

Jaunasis talentas prisipažįsta, kad mokymasis žaisti – labai ilgas ir sunkus darbas. Tėčio dėka, berniukas jau žino žaidimo taisykles, sistemingose treniruotėse nuolat tobulina techniką.

„Rasmantas be klaidų jau įmuša nemažai rutulių iš eilės – taip vadinamą seriją“,– pasakoja berniuko tėtis Vilmantas. Treniruočių pratimų metu Rasmantas yra įmušęs 92 taškus, žaisdamas su tėčiu pasiekia virs 40 taškų serijas, turnyro metu kol kas didžiausia – 31 taško serija. Dabartinis berniuko tikslas – 50 taškų turnyre ir 100 taškų treniruotės metu.

Rasmantas – jauniausias istorijoje snukerio žaidėjas Baltijos šalyse, dalyvavęs jau aštuoniuose turnyruose, iš jų – trijuose Lietuvos suaugusiųjų čempionatuose bei Europos snukerio čempionate.

Prieš keletą metų jaunasis talentas dalyvavo ir suaugusiųjų Baltijos snukerio lygos didžiajame finale bei keturiuose U-10 (vaikų iki 10 metų) turnyruose Latvijoje, iš kurių dviejuose pelnė čempiono vardą bei po kartą užėmė antrą ir trečią vietas.

„Esu laimėjęs prieš Rusijos žaidėją Baltijos Snukerio Lygos didžiajame finale. Taip pat Vilniuje esu nugalėjęs vienus iš 16 geriausių Lietuvos ir Latvijos žaidėjų. Ir man tada buvo tik 6 metai“,– pergalėmis prieš patyrusius žaidėjus džiaugiasi Rasmantas.

Snukeris Rasmanto gyvenime užima ne tik laisvalaikio užsiėmimo vietą. Vilmantas išduoda, kad vienas iš didžiausių sūnaus tikslų – išvažiuoti treniruotis į snukerio akademiją Anglijoje. Dažno profesionalo kelias prasideda būtent šioje Šefilde esančioje akademijoje. Iki šiol berniuką ruošė tėtis, tačiau jau trečią mėnesį prie sportininko tobulėjimo prisideda ir profesionalus snukerio treneris iš Latvijos Sergejus Sergejevas.

„Šiuo metu Rasmantui labiausiai trūksta turnyrinės žaidimo patirties, todėl dabar esame pasiryžę dalyvauti visuose artėjančiuose turnyruose“,– sako V. Buika. Profesionalu berniukas planuoja tapti jau sulaukęs šešiolikos, o per kitus 10 metų svajoja pelnyti ir pasaulio čempiono vardą.

„Snukeris – geriausias biliardo žaidimas pasaulyje. Išbandykite jį biliardo klube arba tiesiog atvykite į svečius“,– pabaigai entuziastingai priduria berniukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.