EUROLYGA 2023

Pjongčango žvaigždės. Kas spindės kalnų slidinėjimo varžybose?

Austras Marcelis Hirscheris ir amerikietė Mikaela Shiffrin šią žiemą tvirtai pirmauja kalnų slidinėjimo pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje. Šie sportininkai bus pagrindiniai favoritai ir Pjongčango olimpinių žaidynių slalomo varžybose. Tuo tarpu greitosiose kalnų slidinėjimo rungtyse pretendentų tapti čempionais kur kas daugiau.

Akseliui Lundui Svindalui praėjęs sezonas baigėsi anksčiau laiko.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Akseliui Lundui Svindalui praėjęs sezonas baigėsi anksčiau laiko.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Į sunkiai įkandamą rekordą nusitaikiusi Lindsey Vonn per karjerą turėjo neįtikėtiną traumų skaičių.<br>AP nuotr.
Į sunkiai įkandamą rekordą nusitaikiusi Lindsey Vonn per karjerą turėjo neįtikėtiną traumų skaičių.<br>AP nuotr.
Marcelas Hiršcheris vos nepateko į bėdą – ant jo vos neužkrito dronas.<br>youtube.com
Marcelas Hiršcheris vos nepateko į bėdą – ant jo vos neužkrito dronas.<br>youtube.com
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 8, 2018, 7:41 PM

Kalnų slidininkai Pjongčange kovos dėl 11 medalių komplektų. Penkios rungtyse varžysis vyrai, penkiose – moterys, taip pat pirmą kartą bus surengtos daugelio sportininkų skeptiškai vertinamos mišrių komandų varžybos.

Marcelis Hirscheris

Austrui M.Hirscheriui dar tik 28-eri, bet jis jau legenda. M.Hirscheris – vienintelis kalnų slidininkas, šešis kartus iškovojęs pasaulio taurę (šešis sezonus paeiliui nuo 2012 metų), o pagal pergales pasaulio taurės etapuose (55) prieš pat Pjongčango žaidynes aplenkė kitą legendinį austrą Hermanną Maierį (54) ir atsilieka tik nuo aštuntajame bei devintajame dešimtmečiuose žibėjusio švedo Ingemaro Stenmarko.

M.Hirscheris yra ir aiškus šio sezono lyderis. Jis skina pergales slalomo bei slalomo milžino trasose ir bus aiškus šių dviejų rungčių favoritas Pjongčange. Tačiau iš austro staigmenų galima tikėtis ir supermilžino bei dvikovės rungtyse.

M.Hirscherio žvaigždė įsižiebė dar prieš Sočio žaidynes, bet prieš ketverius metus jis laimėjo tik vieną olimpinį sidabro medalį. Nors iš šešiskart pasaulio čempiono tikimasi labai daug, jis pats tvirtina, jog olimpinių startų nesureikšmina: „Jei tapčiau olimpiniu čempionu, tai būtų didelė pergalė, bet ji nepakeistų nei mano gyvenimo, nei mano karjeros.

Šeši krištolo gaubliai ir 56 pergalės pasaulio taurės etapuose suteikia man pasitikėjimo savimi. Manau, kad neprivalau niekam nieko įrodinėti, todėl tiesiog mėgaujuosi tuo, ką darau“.

Akselis Lundas Svindalas

Greitosiose kalnų slidinėjimo rungtyse daug metų sunkiai pralenkiamas buvo norvegas A.L.Svindalas. Vankuverio olimpinių žaidynių ir penkiskart pasaulio čempionas, atsigavęs po 2016-2017 metų sezone atliktų dviejų kelio operacijų, šią žiemą vėl pasiekė puikią sportinę formą ir užima trečiąją vietą pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje. Jis yra antras greitojo nusileidimo (pirmauja šveicaras Beatas Feuzas) bei super milžino (pirmauja kitas norvegas Kjetilas Jansrudas) įskaitose.

„Labai džiaugiuosi, kad vėl galiu dalyvauti varžybose, nes du praėjusieji sezonai buvo labai sunkūs. Kelio trauma yra blogiausia, kas gali nutikti kalnų slidininkui, – prieš olimpines žaidynes sakė 35-erių norvegas. – Pergalės pasaulio taurės etapuose nuteikia optimistiškai, bet jei man leistų pasirinkti, kurias varžybas laimėti šį sezoną, neabejodamas rinkčiausi olimpines greitojo nusileidimo lenktynes“.

Henrikas Kristoffersenas

Slalomo trasose į nugarą M.Hirscheriui jau ne pirmą sezoną alsuoja H.Kristoffersenas. Šis 23-ejų norvegas užima antrąją vietą pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje, taip pat – slalomo ir slalomo milžino įskaitose.

H.Kristoffersenas jau laimėjo bronzos medalį Sočio olimpinėse žaidynėse, bet pasaulio taurės etapuose dažniausiai turi tenkintis antrąja vieta, o šią žiemą slalomo trasose tik kartą aplenkė net mažiausių klaidelių nedarantį M.Hirscherį.

Beje, nors H.Kristoffersenas treniruojasi ir gyvena Austrijoje (Norvegijoje nėra aukšto lygio slalomo trasų), šioje šalyje jis yra labai nemėgstamas. Sausio mėnesį per Šladminge vykusias pasaulio taurės lenktynes austrų sirgaliai netgi apmėtė trasa besileidusį norvegą sniego gniūžtėmis.

Mikaela Shiffrin

Jei M.Hirscheris įtikinamai pirmauja vyrų pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje, tai moterų pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje 22-ejų amerikietės M.Shiffrin persvara prieš visas varžoves daugiau nei įtikinama.

Labai anksti pradėjusi dominuoti slalomo varžybose ir Sočio žaidynėse tapusi jauniausia visų laikų slalomo olimpine čempione, M.Shiffrin pastaraisiais metais patobulino įgūdžius greitosiose rungtyse ir šio sezono pradžioje iškovojo pirmąją karjeroje pergalę greitojo nusileidimo trasoje.

Kalnų slidinėjimo apžvalgininkai mano, kad amerikietė Pjongčange gali pasiekti labai daug („Sports Illustrated“ prognozuoja, kad ji laimės tris aukso medalius), bet kartu pastebi, jog ji pernelyg jautriai reaguoja į pašalinį poveikį.

Kad ją slegia žiniasklaidos bei artimųjų spaudimas, neneigia ir pati M.Shiffrin: „Šį sezoną jaučiu daug didesnį spaudimą. Kai pernai pirmą kartą iškovojau pasaulio taurę, iš manęs niekas nereikalavo tiek daug, kiek reikalauja dabar, kai ginu praėjusių metų laimėjimus. Juo labiau nejaučiau jokio spaudimo, kai prieš ketverius metus vykau į Sočio žaidynes. Bet nuo tada labai daug kas pasikeitė“.

Lindsey Vonn

Amerikietė L.Vonn dar 2010 metų Vankuverio olimpinėse žaidynėse laimėjo aukso ir bronzos medalius, praėjusio ir šio dešimtmečių sandūroje keturis kartus iškovojo pasaulio taurę, per karjerą laimėjo net 81 pasaulio taurės etapą, bet pastaraisiais metais vieną po kitos gydėsi sunkias traumas.

Dėl traumos ji negalėjo dalyvauti Sočio žaidynėse, o ir šią žiemą smarkiai išgąsdino gerbėjus, kai gruodį pasitraukė iš varžybų dėl nugaros skausmų. Laimei, pastaroji trauma nebuvo sudėtinga. 33-ejų L.Vonn greitai grįžo į kalnų slidinėjimo trasas ir netgi spėjo laimėti keturis pasaulio taurės etapus, tarp jų – abu pastaruosius, surengtus likus vos savaitei iki Pjongčango žaidynių. Visas svarbiausias pergales L.Vonn pasiekė greitojo nusileidimo varžybose, tad ir per olimpines žaidynes daugiausiai vilčių sieja su šia rungtimi.

„Nuo tada, kai tapau olimpine čempione, praėjo labai daug laiko. Be abejo, buvau labai nusivylusi, net sugniuždyta dėl to, kad negalėjau dalyvauti Sočio žaidynėse, bet iškart pradėjau laukti Pjongčango, ir dabar esu pasiruošusi, – sakė L.Vonn. – Negalvoju apie tai, kad per žaidynes turiu pasiekti geriausią sportinę formą. Tiesiog noriu būti sveika. O jei būsiu sveika, Pjongčange galėsiu tikėtis geriausio rezultato“.

Olimpiniai rekordai

Daugiausiai kalnų slidinėjimo olimpinių medalių iškovojo norvegas Kjetilis Andre Aamodtas (4 aukso, 2 sidabro ir 2 bronzos) ir kroatė Janica Kostelič (4 aukso ir 2 sidabro). K.A.Aamodtas yra vienintelis sportininkas, trejose žaidynėse iš eilės laimėjęs vienos rungties varžybas (supermilžino).

Po tris aukso medalius iškovojo italas Alberto Tomba, prancūzas Jeanas Claude‘as Killy, austras Toni Saileris, šveicarė Vreni Schneider, italė Deborah Compagnoni, vokietės Maria Hofl-Riesch ir Katja Seizinger.

J.Kostelič, T.Saileris ir J.C.Killy per vienas žaidynes laimėjo trijų rungčių varžybas.

Tarp šalių aiškiai pirmauja Austrija, laimėjusi 114 olimpinių kalnų slidinėjimo medalių (34 aukso, 39 sidabro ir 41 bronzos). Antrąją vietą užimanti Šveicarija atsilieka vos ne dukart – iškovojo 59 medalius (20 aukso, 19 sidabro ir 20 bronzos).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.