EUROLYGA 2023

Olimpinis savaitgalis: pirmųjų dienų rekordai ir nusivylimai

 

 Marit Bjorgen<br> AP nuotr.
 Marit Bjorgen<br> AP nuotr.
 Marit Bjorgen<br> AP nuotr.
 Marit Bjorgen<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 11, 2018, 9:39 PM

Pirmoji

Pirmasis Pjongčango olimpinių žaidynių aukso medalis šeštadienį iškeliavo į Švediją. Jį moterų slidinėjimo 15 km lenktynėse iškovojo Charlotte Kalla, kuri ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio užlipo trečiose iš eilės žaidynėse. Ch.Kalla per 2010 metų Vankuverio ir 2014 metų Sočio žaidynes jau buvo iškovojusi du aukso ir tris sidabro apdovanojimus.

Rekordininkė

Po 15 km lenktynių finišo švytėjo ir antroji prizininkė norvegė Marit Bjorgen. 37-erių slidininkei šis sezonas nėra labai sėkmingas, bet Pjongčango skiatlone ji pasipuošė sidabru ir tapo daugiausiai medalių žiemos olimpinėse žaidynėse iškovojusia moterimi.

2006, 2010, 2014 ir 2018 metų žaidynėse M.Bjorgen laimėjo jau 11 medalių (6 aukso, 4 sidabro ir 1 bronzos).

Po 10 medalių yra iškovojusios kitos dvi slidininkės: rusė Raisa Smetanina (4 aukso, 5 sidabro ir 1 bronzos) ir italė Stefania Belmondo (2 aukso, 3 sidabro ir 5 bronzos).

Tarp vyrų daugiausiai apdovanojimų žiemos olimpinėse žaidynėse iškovojo du norvegai: biatlonininkas Ole Einaras Bjorndalenas – 13 (8 aukso, 4 sidabro ir 1 bronzos) ir slidininkas Bjornas Dahlie (8 aukso ir 4 sidabro).

Revanšas

Sočio žaidynėse Norvegijos vyrų slidinėjimo rinktinė patyrė sunkiai įsivaizduojamą fiasko – laimėjo tik vieną aukso ir vieną sidabro medalį. Pjongčange norvegai nėra tokie aiškūs favoritai, kokie buvo prieš ketverius metus, tačiau sekmadienį jau per pirmąsias lenktynes pagerino praėjusių žaidynių rezultatą ir užgrobė visą garbės pakylą: auksą iškovojo Simenas Hegstadas Krugeris, sidabrą – Martinas Johnsrudas Sundby, bronzą – Hansas Christeris Holundas.

Įdomu, kad tarp keturių startavusių norvegų 24-erių S.H.Krugeris buvo laikomas silpniausiu. Tačiau priešpaskutiniajame rate jis pabėgo nuo pagrindinės grupės ir nuo tada varžovai matė tik S.H.Krugerio nugarą.

Olandai

Žiemos olimpinėse žaidynėse dešimt ar daugiau medalių yra laimėję tik penki sportininkai (jie jau paminėti aukščiau). Praplėsti šį sąrašą kėsinasi du Nyderlandų čiuožėjai Svenas Krameris ir Ireen Wust.

31-erių S.Krameris sekmadienį laimėjo 5000 m lenktynes ir iškovojo aštuntąjį olimpinį medalį (2006 metais Turine pradėtoje kaupti jo kolekcijoje dabar yra 4 aukso, 2 sidabro ir 2 bronzos apdovanojimai).

Irgi 31-erių I.Wust šeštadienį 3000 m lenktynėse finišavo antra ir dabar yra devynių olimpinių medalių savininkė (4 aukso, 4 sidabro ir 1 bronzos).

Olandės moterų 3000 m lenktynėse iškovojo visus tris medalius. Čempione netikėtai tapo pirmą kartą olimpinėse žaidynėse dalyvaujanti 28-erių Carlijn Achtereekte.

Beje, prieš ketverius metus Nyderlandai olimpinėse greitojo čiuožimo varžybose susižėrė net aštuonis aukso medalius (iš viso buvo 12 rungčių).

Nusivylimai

Jau pirmąjį žaidynių savaitgalį dideles nesėkmes patyrė ir be medalių liko biatlono, rogučių sporto bei šuolių su slidėmis favoritai.

Šuolių slidėmis pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje pirmaujantis ir prieš mėnesį Keturių tramplinų turnyrą laimėjęs lenkas Kamilis Stochas olimpinėse šuolių nuo normalaus tramplino varžybose po pirmojo bandymo buvo antras, tačiau jo antrasis šuolis buvo labai trumpas. Sočyje du aukso medalius iškovojęs K.Stochas tenkinosi ketvirtąja vietą ir buvo priverstas pasveikinti olimpiniu čempionu tapusį vokietį Andreasą Wellingerį.

Vienviečių rogučių varžybų favoritas vokietis Felixas Lochas, kuris jau laimėjo tris aukso medalius Vankuverio ir Sočio žaidynėse, Pjongčange po trijų važiavimų buvo aiškus lyderis, bet ketvirtajame važiavime padarė didelę klaidą ir nugarmėjo į penktąją vietą. Aukso medalį sensacingai iškovojo šį sezoną pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje vos 12-ąją vietą užėmęs austras Davidas Gleirscheris.

Biatlono pasaulio taurės etapuose šią žiemą net 14 iš 15 etapų laimėjo prancūzas Martinas Fourcade‘as ir norvegas Johannesas Thingnesas Bo. Tačiau Pjongčange per sprinto lenktynes jiedu šaudė labai netaikliai ir smarkiai atsiliko nuo šaudykloje neklydusio ir čempionu tapusio vokiečio Arndo Peifferio. M.Fourcade‘as užėmė tik 8-ąją vietą (3 baudos ratai), J.T.Bo – 31-ąją vietą (4 baudos ratai).

Moterų pasaulio taurės bendrosios įskaitos lyderė suomė Kaisa Makarainen irgi tris kartus nepataikė į taikinį ir užėmė vos 25-ąją vietą. Čempione tapo vokietė Laura Dahlmeier.

Vėjas

Vienas medalių komplektas sekmadienį liko neįteiktas. Kalnų slidinėjimo vyrų greitojo nusileidimo varžybos buvo nukeltos dėl stipraus vėjo. Varžybos turėtų įvykti ketvirtadienį.

Vienybė

Šeštadienį ant ledo pirmą kartą iščiuožė vieninga Korėjos Respublikos ir Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos moterų ledo ritulio rinktinė. Pastiprinimas iš Šiaurės nepadėjo – turnyro autsaiderė Korėjos rinktinė 0:8 pralaimėjo favorite nelaikomai Šveicarijos komandai.

Šeimininkai

Olimpinių žaidynių šeimininkai korėjiečiai pirmąjį medalį iškovojo sporto šakoje, kurioje jie tradiciškai yra stipriausi. Šeštadienį Limas Hyo-junas laimėjo greitojo čiuožimo trumpame take 1500 m lenktynes.

Korėjos Respublikos sportininkai iki šių metų žiemos olimpinėse žaidynėse buvo iškovoję 53 medalius (tarp jų – 26 aukso). Greitojo čiuožimo trumpame take atstovai į šalies taupyklę įdėjo net 42 medalius (tarp jų – 21 aukso).

Medaliai

Per savaitgalį medalius iškovojo 14 šalių sportininkai. Medalių lentelėje į pirmąją vietą išsiveržė Vokietija, kurios olimpiečiai laimėjo 3 aukso ir 1 bronzos medalį.

Tiesa, skačiuojant bendrą medalių skaičių pirmautų Norvegija. Norvegai iškovojo tik vieną aukso medalį, bet net 4 sidabro ir 3 bronzos.

Olimpiniais čempionais kol kas tapo aštuonių šalių sportininkai. Tris kartus ant aukščiausio garvės pakylos laiptelio lipo Vokietijos, du kartus – Nyderlandų, po vieną – Norvegijos, JAV, Austrijos, Prancūzijos, Korėjos ir Švedijos olimpiečiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: R. Žemaitaitis sulaužė priesaiką – ar gali kandidatuoti?