EUROLYGA 2023

Geriausi metų sportininkai: kiekviena šalis turi savo didvyrius

Gruodžio pabaiga ir sausio pirmoji pusė – laikotarpis, kai pagerbiami metų geriausieji. Tiek Europoje, tiek kituose žemynuose nuvilnijo ir labiausiai pasižymėjusių sportininkų apdovanojimų banga. Tiesa, yra keletas neskubančių šalių. Ukraina, Brazilija, Naujoji Zelandija geriausius 2017 metų sportininkus paskelbs ir apdovanos tik 2018 metų vasarį.

 R.Federeris.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 R.Federeris.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 S.Jamesas.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 S.Jamesas.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 K.Snyderis.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 K.Snyderis.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 K.Hosszu.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 K.Hosszu.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 K.Porzingis.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 K.Porzingis.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 M.Hirscheris.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 M.Hirscheris.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 G.Buffonas.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 G.Buffonas.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 G.Dragičius.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 G.Dragičius.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 K.Stochas.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 K.Stochas.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 O.Tanakas.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 O.Tanakas.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 C.Ronaldo.<br> AFP/Reuters/Scanpix
 C.Ronaldo.<br> AFP/Reuters/Scanpix
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

2018-02-16 19:53

Geriausi 2017 metų sportininkai

Airija

Po 16 metų pertraukos geriausiu Airijos sportininku išrinktas futbolininkas. Garbingą apdovanojimą gavo Jamesas McLeanas, įmušęs pergalingą įvartį, po kurio Airijos rinktinė iškovojo teisę žaisti pasaulio čempionato atrankos atkrintamajame etape.

Austrija

Austrija – žiemos sporto valdos, ir šioje šalyje geriausiais vėl buvo išrinkti žiemos sporto šakų atstovai. Tarp vyrų pirmąją vietą trečius metus iš eilės ir ketvirtą kartą istorijoje užėmė kalnų slidininkas Marcelis Hirscheris, tarp moterų – snieglentininkė Anna Gasser.

A.Gasser pernai pirmą kartą tapo pasaulio čempione ir iškovojo visų trijų spalvų X žaidynių medalius, o M.Hircheris šeštus metus iš eilės iškovojo pasaulio taurę ir laimėjo tris pasaulio pirmenybių medalius.

Geriausia komanda išrinkta Austrijos moterų futbolo rinktinė, kuri pernai pirmą kartą žaidė Europos čempionate ir jau pirmuoju bandymu pateko į pusfinalį.

Belgija

Belgijos teniso rinktinė pernai trečią kartą istorijoje pateko į Daviso taurės finalą, o šios komandos lyderis Davidas Goffinas pakilo į septintąją vietą ATP reitinge ir pateko į sezono baigiamojo turnyro finalą.

Nors svarbiausių turnyrų čempionais netapo nei teniso rinktinė, nei D.Goffinas, būtent jie triumfavo geriausių metų sportininkų rinkimuose.

Antrąją ir trečiąją vietas tarp vyrų užėmė dviratininkas Gregas Van Avermaetas (geriausias 2016 m. sportininkas) ir futbolininkas Kevinas De Bruyne (geriausias 2015 m. sportininkas).

Geriausia šalies sportininke trečią kartą išrinkta lengvaatletė Nafissatou Thiam, laimėjusi pasaulio čempionato septynkovės varžybas. Ji tapo pirmąja per visą istoriją Belgijos sportininke – pasaulio lengvosios atletikos čempione. Beje, N.Thiam buvo išrinkta ir geriausia 2017 metų pasaulio lengvaatlete.

Bosnija ir Hercegovina

Dziudo imtynininkė Larisa Cerič jau penktąjį kartą išrinkta geriausia Bosnijos ir Hercegovinos sportininke. Pernai didžiausias jos laimėjimas buvo sidabro medalis pasaulio čempionato absoliučiojo svorio kategorijoje.

Tarp vyrų geriausiuoju pirmą kartą tapo tenisininkas Damiras Džumhuras, iškovojęs du pirmuosius jo karjeroje ATP turnyrų titulus ir pakilęs į 30-ąją reitingo vietą, tarp komandų – šalies krepšinio čempionės vardą apgynusi ir nacionalinę taurę iškovojusi Aleksandrovaco „Igokea“.

Bulgarija

Neabejotinai ryškiausia Bulgarijos sporto žvaigždė pernai buvo tenisininkas Grigoras Dimitrovas, tapęs ATP sezono baigiamojo turnyro nugalėtoju ir pakilęs į trečiąją ATP reitingo eilutę. Jis ir buvo išrinktas geriausiu šalies sportininku.

Beje, Bulgarija – viena nedaugelio valstybių, atsispyrusių madai atskirai rinkti geriausius tarp vyrų ir moterų.

Čekija

Čekijos geriausio sportininko rinkimuose irgi nėra atskirų vyrų ir moterų kategorijų, o 2017 metų laurai atiteko biatlono pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje antrąją vietą užėmusiai ir pasaulio pirmenybėse po vieną aukso, sidabro bei bronzos medalį laimėjusiai Gabrielai Koukalovai.

Antrąją ir trečiąją vietas taip pat užėmė moterys: pasaulio lengvosios atletikos čempionė Barbora Špotakova ir kelioms savaitėms į WTA reitingo pirmąją vietą pakilusi Karolina Pliškova.

Danija

Danai aukščiausiai įvertino į Azijos sportininkų valdas įsiveržusį Viktorą Axelseną, kuris tapo pasaulio badmintono čempionu (beje, per visą šio žaidimo vyrų pasaulio čempionatų istoriją azijiečių viešpatavimą buvo nutraukę tik trys europiečiai, ir visi trys – danai).

V.Axelsenas per rinkimus aplenkė antrą jaunystę išgyvenančią tenisininkę Caroline Wozniacki ir buriuotojų įgulą Katją Selskov-Iversen bei Jeną Mai Hansen.

Estija

Geriausiais 2017 metų Estijos sportininkais tapo ralio lenktynininkas Ottas Tanakas (pirmą kartą) ir fechtuotoja Julia Beljajeva (antrą kartą).

O.Tanakas pasaulio ralio čempionate laimėjo du etapus (pirmuosius karjeroje) ir užėmė trečiąją vietą galutinėje sezono įskaitoje, o J.Beljajeva pasaulio fechtavimosi čempionate iškovojo asmeninių špagos varžybų bronzą ir komandinių varžybų auksą.

Nesunku atspėti, kad auksinė fechtuotojų ketveriukė buvo išrinkta geriausia Estijos komanda.

Islandija

Geriausia Islandijos sportininke pirmą kartą tapo golfo žaidėja – didžiųjų titulų nelaimėjusi, bet LPGA (Moterų profesionalių golfo asociacijos) ture debiutavusi Olafia Thorunn Kristinsdottir. Ji aplenkė du Anglijos lygoje žaidžiančius futbolininkus Aaroną Einarą Gunnarssoną ir Gylfi Thorą Sigurdzssoną (jis buvo geriausias 2016 m. šalies sportininkas).

Italija

„Gazzetta dello Sport“ rengiamuose geriausio Italijos sportininko rinkimuose nugalėjo pernai karjerą šalies futbolo rinktinėje baigęs vartininkas Gianluigi Buffonas ir pasaulio kalnų slidinėjimo čempionate bronzos medalį laimėjusi Sofia Goggia.

Geriausia metų komanda išrinkta Italijos futbolo čempionė Turino „Juventus“ ekipa.

Jungtinė Karalystė

Per BBC rengiamą geriausių Jungtinės Karalystės sportininkų apdovanojimo šventę ryškiausiuose šlovės spinduliuose maudėsi lengaatletis Mo Farah, pasaulio čempionate iškovojęs ilgų nuotolių bėgimų aukso ir sidabro medalius. Jis geriausiojo rinkimuose aplenkė motociklų lenktynių pasaulio čempioną Jonathaną Rea ir neįgaliųjų lengvosios atletikos pasaulio čempioną Jonathaną Peacocką. Ketvirtąją vietą užėmė pasaulio bokso sunkaus svorio čempionas Anthony Joshua.

Nuo geriausiųjų smarkiai atsiliko 2017 metų rudenį nedidelių skandalų sūkuryje atsidūrę „Formulės-1“ pasaulio čempionas Lewisas Hamiltonas ir „Tour de France“ bei „Vuelta a Espana“ daugiadienių dviračių lenktynių čempionas Chrisas Froome‘as (jie užėmė tik šeštąją ir septintąją vietas).

Geriausiųjų dešimtuke buvo tik dvi moterys: devintąją vietą užėmė Anglijos kriketo kriketo rinktinės žaidėja Anya Shrubsole, dešimtąją – taekvondo kovotoja Bianca Walkden.

Tiesa, pasaulio čempione tapusi Anglijos moterų kriketo rinktinė buvo išrinkt geriausia Jungtinės Karalystės metų komanda.

Juodkalnija

Neseniai įsižiebusi rankinio žvaigždė Vuko Borozanas išrinktas geriausiu Juodkalnijos sportininku. Jo vedama Juodkalnijos rankinio rinktinė iškovojo kelialapį į Europos čempionatą, o atstovaudamas Skopjės „Vardar“ klubui V.Borozanas tapo Čempionų lygos nugalėtoju.

Geriausiomis Juodkalnijos komandomis išrinktos pasaulio čempionate šeštąją vietą užėmusi moterų rankinio rinktinė (jau šeštąjį kartą) ir Europos vaikinų čempionato aukso medalius laimėjusi jaunių (iki 17 m.) vandensvydžio rinktinė.

Kroatija

Geriausiais Kroatijos sportininkais išrinkti pasaulio gimnastikos čempionato aukso medalį laimėjęs Tinas Srbičius ir antrą kartą pasaulio lengvosios atletikos čempione tapusi disko metikė Sandra Perkovič.

T.Srbičius pagerbtas pirmą kartą, o nuo dešimtmečio pradžios pasaulio disko metimo sektoriuose šeimininkaujanti S.Perkovič – jau šeštus metus iš eilės.

Latvija

Latvijos sporto mėgėjai nusilenkė Latvijos krepšinio rinktinės lyderiui Kristapui Porzingiui (antrus metus iš eilės) ir netikėtai Prancūzijos teniso atvirojo čempionato nugalėtoja tapusiai Jelenai Ostapenko.

Geriausios komandos rinkimuose visus aplenkė Europos čempionate penktąją vietą užėmusi Latvijos vyrų krepšinio rinktinė.

Lenkija

Pergalė Keturių tramplinų turnyre, pasaulio pirmenybių aukso medalis ir antroji vieta pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje užtikrino šuolininkui su slidėmis Kamiliui Stochui pergalę geriausio Lenkijos sportininko rinkimuose.

Tiesa, antrą kartą geriausiu išrinktas K.Stochas (pirmasis kartas buvo 2014 m.) tik per plauką aplenkė geriausią 2015 metų šalies sportininką futbolininką Robertą Lewandowskį (jo vedama rinktinė iškovojo kelialapį į pasaulio čempionatą) ir geriausią 2016 metų šalies sportininkę lengvaatletę Anitą Wlodarczyk (ji trečią kartą tapo pasaulio kūjo metimo čempione).

Geriausia metų komanda išrinkta pasaulio pirmenybių aukso medalius laimėjusi Lenkijos šuolių su slidėmis ketveriukė.

Liuksemburgas

Vienoje mažiausių Europos valstybių Liuksemburge pasirinkimas nedidelis, o geriausiais išrinkti tenisininkas Gilles‘is Mulleris ir dviratininkė Christine Majerus (abu – ketvirtą kartą).

G.Mulleris pernai antrą kartą pateko į Didžiojo kirčio turnyro ketvirtfinalį ir ATP reitinge pakilo į aukščiausią karjeroje 21-ąją vietą, o Ch.Majerus laimėjo UCI tvarkaraštyje esančias lenktynes, kurios rengiamos Liuksemburge.

Geriausios komandos rinkimuose konkurentų neturėjo visus nustebinusi Liuksemburgo futbolo rinktinė, kuri 2017 metais pasaulio čempionato atrankos turnyre namie nugalėjo Baltarusijos komandą ir dar sensacingiau išvykoje sužaidė lygiosiomis su Prancūzijos ekipa.

Nyderlandai

Nyderlandai už praėjusių metų sporto laimėjimus labiausiai pagerbė dviratininką Tomą Dumouliną ir lengvaatletę Dafnę Schippers.

T.Dumoulinas pavasarį tapo daugiadienių „Giro d‘Italia“ lenktynių nugalėtoju, o rudenį laimėjo du pasaulio čempionato aukso medalius. Antrą kartą geriausia išrinkta D.Schippers pasaulio pirmenybėse laimėjo 200 metrų bėgimo varžybas ir iškovojo bronzos medalį bėgdama 100 metrų.

Norvegija

Pasaulio lengvosios atletikos čempionatą sudrebinęs 21-erių Karstenas Warholmas išrinktas geriausiu Norvegijos sportininku. Pernai jis pirmiausiai apšilo iškovodamas du Europos jaunimo čempionato medalius (aukso ir sidabro), o paskui pasaulio suaugusiųjų čempionate laimėjo 400 m barjerinio bėgimo varžybas.

Prancūzija

Dziudo imtynininkas Teddy Rineras jau trečią kartą išrinktas geriausiu Prancūzijos sportininku. Prancūzų numylėtinis pernai jau aštuntąjį kartą tapo sunkiausios svorio kategorijos pasaulio čempionu, o dar vieną aukso medalį iškovojo vos trečią kartą surengtame absoliučios svorio kategorijos pasaulio čempionate.

Tarp moterų laurai atiteko dukart pasaulio kalnų slidinėjimo čempione tapusiai ir pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje šeštąją vietą užėmusiai Tessai Worley. Ji tapo pirmąja nuo 2002 metų žiemos sporto šakų atstove, gavusia dienraščio „L‘Equipe“ įsteigtą geriausios šalies sportininkės prizą.

Serbija

Geriausių Serbijos sportininkų rinkimuose pirmąją vietą užėmė taekvondo pasaulio čempionė Milica Mandič (antrą kartą) bei pasaulio baidarių ir kanojų irklavimo čempionai Milenko Zoričius ir Marko Tomičevičius.

Geriausiomis komandomis išrinktos Europos čempione tapusi moterų tinklinio rinktinė ir pasaulio čempionato bronzos medalius iškovojusi bei penktą kartą iš eilės pasaulio lygos nugalėtoja tapusi vyrų vandensvydžio rinktinė.

Slovakija

Trečius metus iš eilės pasaulio dviračių sporto čempionu tapęs Peteris Saganas trečią kartą išrinktas geriausiu Slovakijos sportininku. Jis aplenkė dvi kalnų slidininkes Petrą Vlhovą bei Veroniką Velez-Zuzulovą, kurios pernai po kelis kartus užėmė prizines vietas pasaulio taurės etapuose ir netikėtai iškovojo sidabro medalius pasaulio čempionato komandų varžybose.

Sidabrinė kalnų slidininkų rinktinė buvo išrinkta geriausia Slovakijos metų komanda.

Slovėnija

Slovėnijos sporto aistruoliams pernai didžiausią įspūdį padarė šalies vyrų krepšinio rinktinės pergalė Europos čempionate. Krepšininkų rinktinė buvo išrinkta geriausia metų komanda, o jos lyderis Goranas Dragičius – geriausiu metų sportininku.

Trečiąją vietą geriausiųjų rinkimuose užėmė kitas rinktinės krepšininkas Luka Dončičiius, o tarp jų įsiterpė dviratininkas Primožas Rogličius, laimėjęs pasaulio pirmenybių sidabro medalį ir vieną „Tour de France“ lenktynių etapą.

Tarp moterų geriausia išrinkta kalnų slidininkė Ilka Štuhec, tapusi greitojo nusileidimo rungties pasaulio čempione ir užėmusi antrąją vietą pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje.

Švedija

Švedijos olimpinio komiteto rengiamuose rinkimuose geriausiais metų sportininkais tapo plaukikė Sarah Sjostrom (trečius metus iš eilės) ir lengvaatlelis Danielis Stahlis.

S.Sjostrom pernai laimėjo keturis pasaulio čempionato medalius ir šešis Europos čempionato trumpame baseine medalius (tarp jų – po tris aukso), o D.Stahlis tapo pasaulio disko metimo vicečempionu. Geriausia komanda išrinkta pasaulio pirmenybių aukso medalius iškovojusi Švedijos ledo ritulio rinktinė.

Dar vienus rinkimus jau beveik šimtmetį rengia dienraštis „Svenska Dagbladet“. Šių rinkimų laureate antrą kartą tapo S.Sjostrom.

Šveicarija

Vienas labiausiai tituluotų pasaulio sportininkų Rogeris Federeris asmeninę kolekciją papildė septintuoju geriausio Šveicarijos metų sportininko prizu.

Kartu su teniso legenda buvo pagerbta geriausia Šveicarijos sportininke išrinkta kalnų slidininkė Wendy Holdener, pernai laimėjusi pasaulio čempionato aukso ir sidabro medalius, bei geriausia Šveicarijos komanda tapusi šalies futbolo rinktinė, kuri iškovojo kelialapį į pasaulio čempionatą.

Vengrija

Plaukikė Katinka Hosszu yra neabejotina širdžių čempionė tarp Vengrijos sporto mėgėjų. Ir ne vien širdžių čempionė – pernai dar keturis pasaulio pirmenybių medalius, tarp jų du – aukso, bei šešis Europos čempionato trumpame baseine aukso medalius laimėjusi K.Hosszu jau šeštąjį kartą išrinkta geriausia Vengrijos sportininke.

Tarp vyrų geriausiu tapo lengvaatletis Balazsas Baji, pasaulio čempionate iškovojęs 110 m barjerinio bėgimo bronzos medalį ir tapęs Universiados čempionu. Moterų rankinio Čempionių lygoje triumfavusi Djoro „Audi“ antrą kartą pripažinta geriausia Vengrijos metų komanda.

Vokietija

Artėjant žiemos olimpinėms žaidynėms žiemos sporto šakų žvaigždes aukštai įvertino vokiečiai.

Šios šalies geriausiais sportininkais išrinkti šiaurės dvikovės pasaulio čempionate keturis aukso medalius iškovojęs ir pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje antrąją vietą užėmęs Johannesas Rydzekas bei biatlono pasaulio čempionate penkis aukso bei vieną sidabro medalį laimėjusi ir pirmą kartą pasaulio taurę iškovojusi Laura Dahlmeier.

Geriausia komanda pripažintos pasaulio paplūdimio čempionėmis tapusios Laura Ludwig ir Kira Walkenhorst. Beje, jos buvo geriausia komanda ir 2016 metais, kai laimėjo olimpinius aukso medalius.

Argentina

Nors Argentinai netrūksta aukščiausio lygio žvaigždžių, šios šalies geriausia sportininke išrinkta pasaulyje dar neišgarsėjusi 17-metė plaukikė Delfina Pignatiello. Jos didžiausias karjeros laimėjimas – trys medaliai pasaulio jaunimo čempionate, kuriame D.Pignatiello laimėjo abiejų ilgiausių nuotolių (800 ir 1500 metrų plaukimo laisvuoju stiliumi) varžybas.

Australija

Pirmą kartą Australijos istorijoje geriausiu sportininku išrinktas žiemos sporto šakų atstovas – pasaulio snieglenčių sporto ir X žaidynių čempionas Scottas Jamesas.

Tarp moterų geriausia tapo lengvaatletė Sally Pearson, pasaulio čempionate laimėjusi 100 metrų barjerinio bėgimo varžybas.

Japonija

Japonijos profesionalų sporto asociacijos rengiamuose rinkimuose kartu nominuojami ir pavieniai sportininkai, ir komandos. Pagrindine 2017 metų laureate tapo Japonijos beisbolo lygos čempionė „Fukuoka Hawks“ komanda.

JAV

Daugiausiai įvairių geriausių sportininkų rinkimų rengiama JAV.

Šalies olimpinis komitetas geriausiais 2017 metų sportininkais paskelbė pasaulio laisvųjų imtynių čempioną Kyle‘ą Snyderį ir pasaulio plaukimo čempionate penkis aukso medalius laimėjusią Katie Ledecky (ji laureate tapo trečiąjį kartą).

„Associated Press“ rinkimuose nugalėjo Šiaurės Amerikos profesionalų beisbolo lygoje žaidžiantis venesuelietis Jose Altuve (jo vedamas „Houston Astros“ klubas tapo MLB čempionu) ir K.Ledeckie, „Sports Illustrated“ rinkimuose – irgi J.Altuve.

Kanada

Geriausiu Kanados sportininku antrą kartą išrinktas Šiaurės Amerikos profesionalų beisbolo lygoje rungtyniaujantis Joey Votto, kuris pernai MLB naudingiausio žaidėjo rinkimuose užėmė antrąją vietą.

Kituose geriausių Kanados sportininkų rinkimuose, kuriuose įteikiami atskiri prizai vyrams ir moterims, pirmąsias vietas užėmė tenisininkas Denisas Šapovalovas, ATP reitinge pakilęs į 49-ąją vietą ir patekęs į Kanados atvirojo čempionato pusfinalį, bei golfo žaidėja Brooke Henderson, laimėjusi du profesionalių turo turnyrus.

Europa

Lenkijos spaudos agentūra (PAP) jau 60-ąjį kartą rengė geriausio Europos sportininko rinktimus. Juose antrą kartą nugalėjo portugalas futbolininkas Cristiano Ronaldo.

Antrąją vietą užėmė britas „Formulės-1“ lenktynininkas Lewisas Hamiltonas, trečiąją – šveicaras tenisininkas Rogeris Federeris, ketvirtąją – ispanas tenisininkas Rafaelis Nadalis, penktąją – švedė plaukikė Sarah Sjostrom.

Atskirai tarp vyrų ir moterų Europos geriausių sportininkų rinkimus rengiančios Tarptautinės sporto spaudos asociacijos (AIPS) apklausoje nugalėjo R.Federeris (šeštą kartą) ir vengrė plaukikė Katinka Hosszu (antrą kartą).

Antrąją vietą užėmė C.Ronaldo ir ispanė tenisininkė Garbine Muguruza, trečiąją – L.Hamiltonas ir olandė futbolininkė Lieke Martins.

Pasaulis

R.Federeris pagal dvi skirtingas versijas buvo pripažintas geriausiu 2017 metų pasaulio sportininku.

Šveicarijos teniso legenda ketvirtą kartą nugalėjo BBC rengiamuose rinkimuose ir pasidalijo pirmąją vietą su kitu tenisininku R.Nadaliu „L‘Equipe“ rinkimuose.

Tarp moterų „L‘Equipe“ rinkimuose pirmąją vietą užėmė K.Ledeckie.

Įdomu, kad nuo tada, kai Prancūzijos sporto dienraštis atskyrė vyrų ir moterų rinkimus, visus šešis kartus geriausiomis tapo JAV sportininkės.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.