EUROLYGA 2023

Olimpinis penktadienis: sportininkai ir vėl dovanojo įspūdingus reginius

Pjongčango olimpinėse žaidynėse prabėgo dar viena įvykių kupina diena. Startavo ir lietuviai, kurie siekė pademonstruoti kuo geresnius rezultatus.

 Švedija dar tik įpusėjus olimpiadai, jau pagerino medalių rezultatą, kuris buvo prieš ketverius metus.<br> AP nuotr.
 Švedija dar tik įpusėjus olimpiadai, jau pagerino medalių rezultatą, kuris buvo prieš ketverius metus.<br> AP nuotr.
 M.Mayeris nurungė varžovus iš Norvegijos<br> AP nuotr.
 M.Mayeris nurungė varžovus iš Norvegijos<br> AP nuotr.
 E.Visser nustebino triumfu greitajame čiuožime.<br> AP nuotr.
 E.Visser nustebino triumfu greitajame čiuožime.<br> AP nuotr.
 Trokštamų rezultatų kol kas nepasiekia ir latviai.<br> AP nuotr,
 Trokštamų rezultatų kol kas nepasiekia ir latviai.<br> AP nuotr,
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 16, 2018, 7:48 PM

Vienoms šalims ši diena padovanojo medalius, didelį džiaugsmą, o kitiems nusivylimo ašaras. 

Supažindiname jus su įvykiais, kurie buvo buvo praėjus lygiai savaitei nuo žiemos olimpinių žaidynių atidarymo.

Ketvertai

Šveicarijos slidininkui Dario Colognai nesvarbu, kuriuo stiliumi šliuožti – jis jau trečiose iš eilės olimpinėse žaidynėse laimėjo 15 km atskiro starto lenktynes (jos paeiliui rengiamos klasikiniu arba laisvuoju stiliumi).

Įdomu, kad 31-erių D.Cologna per karjerą iškovojo keturis olimpinius aukso medalius, bet nėra laimėjęs nė vieno sidabro ar bronzos apdovanojimo. 

Skaičius keturi šveicaro karjeros aprašyme kartojasi labai dažnai. Jis yra keturiskart pasaulio taurės laimėtojas ir taip pat keturiskart „Tour de Ski“ daugiadienių lenktynių čempionas. 

Penktadienis Šveicarijos olimpiečiams apskritai buvo labai sėkminga diena. Jei iki tol šveicarai Pjongčange buvo laimėję tik du medalius, tai penktadienį Alpių šalies vėliavą aukštai pakėlė ne tik D.Cologna, bet ir sidabru pasipuošę kalnų slidininkai Beatas Feuzas bei Wendy Holdener.  

Atsitraukė

Nuo šio amžiaus pradžios ketveriose iš eilės olimpinėse žaidynėse kalnų slidinėjimo super milžino varžybas laimėjo norvegai. Du šios rungties čempionai Akselis Lundas Svindalas (jis auksą iškovojo Vankuveryje) ir Kjetilas Jasrudas (Sočyje) stojo prie starto linijos ir Pjongčange. Tačiau ketvirtadienį jau ir Pjongčango žaidynėse greitojo nusileidimo medalius laimėję Norvegijos kalnų slidininkai penktadienį truputį lėtesnėje trasoje šliuožė per lėtai ir su pergale sveikino austrą Matthiasą Mayerį. 

27-erių M.Mayeris iškovojo antrąjį karjeroje olimpinį aukso medalį. Prieš ketverius metus Sočyje jis laimėjo greitojo nusileidimo varžybas.
 
Švedai

Per Sočio olimpines žaidynes Švedijos sportininkai iškovojo tik du aukso medalius. Pjongčango žaidynės dar tik įpusėjo, o Švedijos sąskaitoje jau yra keturi aukso apdovanojimai. 

Penktadienį seną svajonę įgyvendino 32-ejų Frida Hansdotter, laimėjusi kalnų slidinėjimo slalomo varžybas. Patyrusi švedė jau daug sezonų yra viena geriausių šios rungties atstovių, šį dešimtmetį laimėjo kelis pasaulio pirmenybių medalius, mažąją slalomo įskaitos pasaulio taurę, bet per Vankuverio ir Sočio žaidynes patekti tarp trijų geriausiųjų jai nepavyko. 

Kitos dvi slalomo varžybų prizininkės irgi laimėjo pirmuosius karjeroje olimpinius medalius. Bet jei antrąją vietą užėmusi 24-erių šveicarė Wendy Holdener ir per pasaulio taurės etapus retai nulipa nuo garbės pakylos, tai 21-erių austrės Katharinos Gallhuber šuolis į trečiąją vietą tapo viena didžiausių olimpinių kalnų slidinėjimo varžybų staigmenų.

Nukarūnuota

Geriausia pastarųjų metų greitojo čiuožimo stajerė čekė Martina Sablikova per Vankuverio žaidynes iškovojo du aukso medalius, o Sočio žaidynėse laimėjo dar vieną tauriausio metalo apdovanojimą. Tačiau Pjongčange 30-metė čekė nebeatlaikė Nyderlandų čiuožėjų spaudimo. 3000 m lenktynėse M.Sablikova apskritai liko be medalio, o penktadienį ilgiausiame 5000 m nuotolyje tenkinosi sidabru. 

Aukso medalį laimėjo šio sezono atradimu tapusi 22-ejų olandė Esmee Visser. Įdomu, kad E.Visser dar nėra laimėjusi nė vieno pasaulio ar Europos pirmenybių medalio. Palyginti, M.Sablikova vien pasaulio čempione tapo 17 kartų. 

Veteranė

Pjongčango greitojo čiuožimo stadione laimę vėl bandė ir 45-erių metų vokietė Claudia Pechstein, kuri nuo 1992 iki 2006 metų laimėjo net devynis olimpinius medalius (5 aukso, 2 sidabro ir 2 bronzos) ir net trejose iš eilės žaidynėse (1994, 1998 ir 2002 m.) buvo greičiausia 5000 m nuotolyje. 

Pernai pasaulio čempionate veteranei pavyko laimėti šios rungties sidabro medalį, bet olimpinėje trasoje C.Pechstein neprilygo jaunesnėms varžovėms ir užėmė tik aštuntąją vietą. 

Kaimynai-1

Didžiausia Baltarusijos olimpinė viltis Darja Domračava kol kas nespindi biatlono trasose, o Baltarusijos sportininkai iki penktadienio nebuvo iškovoję nė vieno medalio. Pergalių badą nutraukė Hanna Huskova, laimėjusi dailiojo slidinėjimo akrobatinio slidinėjimo varžybas. 

Baltarusiai jau tapo sunkiai aplenkiamais šios rungties ekspertais. 2010 metais Aliaksejus Gryšynas būtent akrobatinio slidinėjimo varžybose iškovojo pirmąjį Nepriklausomos Baltarusijos istorijoje žiemos olimpinių žaidynių aukso medalį, o 2014 metais baltarusių akrobatai su slidėmis Ala Cuper ir Antonas Kušniras tapo olimpiniais čempionais tiek moterų, tiek vyrų varžybose.

Kaimynai-2

Pasiekti olimpinių tikslų kol kas nepavyksta Latvijos sportininkams. Su Pjongčangu jau atsisveikino nė vieno medalio neiškovoję rogutininkai (Sočyje latviai laimėjo du šios sporto šakos bronzos medalius), o penktadienį nesėkmę patyrė ir skeletonininkai broliai Martinas bei Tomasas Dukuras.

Vankuverio ir Sočio žaidynėse sidabro medalius laimėjęs M.Dukuras ir Pjongčange po trijų važiavimų užėmė jam įprastą antrąją vietą. Tačiau paskutinis važiavimas susiklostė nesėkmingai ir 33-ejų latvis galutinėje įskaitoje užėmė tik ketvirtąją vietą. Jo vyresnysis brolis 36-erių T.Dukuras finišavo penktas.

Azija

Namų sienos padėjo iškovoti istorinę pergalę korėjiečiui Yunui Sungui-binui. Jis tapo pirmuoju Azijos sportininku, laimėjusiu olimpinį skeletono varžybų medalį. 

S.B.Yunas didžiosios pergalės link ėjo jau kelis sezonus. Užpernai jis tapo pasaulio vicečempionu, užpernai ir pernai užėmė antrąją vietą pasaulio taurės bendrojoje įskaitoje, o šią žiemą pirmą kartą iškovojo pasaulio taurę. 

Dėl šių laimėjimų korėjietis buvo vadinamas Pjongčango žaidynių favoritu. Atsakomybės našta jam nesutrukė – olimpiniu čempionu tapęs S.B.Yunas nugalėjo daugiau nei įtikinamai. Jis antrąją vietą užėmusį rusą Nikitą Tregubovą aplenkė net 1,63 sek. Palyginti, skirtumas tarp antrosios ir ketvirtosios vietų buvo tik 0,13 sek. 

Medaliai

Vokietijos sportininkai nuo šeštadienio iki ketvirtadienio kiekvieną dieną laimėdavo bent po vieną aukso medalį. Nors penktadienį į Vokietijos taupyklę nebuvo įdėtas nė vienas apdovanojimas, ši šalis net po nesėkmingos dienos neprarado pirmosios vietos medalių įskaitoje (9 aukso, 2 sidabro ir 4 bronzos). 

Prie vokiečių truputį priartėjo Norvegija (6 aukso, 8 sidabro ir 5 bronzos) ir Nyderlandai (6 aukso, 5 sidabro ir 2 bronzos), o šalių įskaitos ketvirtojoje vietoje esančios JAV (5 aukso, 1 sidabro ir 2 bronzos) penktadienį irgi nelaimėjo nė vieno medalio. 

Bent po vieną aukso medalį jau yra iškovojusios dvylika šalių. Be keturių jau paminėtų, tai – Kanada, Švedija (po 4), Prancūzija, Austrija (po 3), Italija, Korėja (po 2) ir penktadienį sąrašą papildžiusios Šveicarija bei Baltarusija (po 1). 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.