EUROLYGA 2023

Olimpinis pirmadienis: norvegų variklis, japonų „senelis“ ir latvių medaliai

Olimpinėse žaidynėse Pjongčange praužė dar viena įvykių kupina diena, kuri padovanojo ne vieną gražų epizodą.

 Japonas Noriaki Kasai dalyvauja jau aštuntose olimpinėse žaidynėse.<br> AP nuotr.
 Japonas Noriaki Kasai dalyvauja jau aštuntose olimpinėse žaidynėse.<br> AP nuotr.
 Norvegas H.Lorentzas savo šaliai iškovojo dar vieną medalį.<br> AP nuotr.
 Norvegas H.Lorentzas savo šaliai iškovojo dar vieną medalį.<br> AP nuotr.
 Bobslėjaus varžybose netrūko intrigos.<br> AP nuotr.
 Bobslėjaus varžybose netrūko intrigos.<br> AP nuotr.
 Japonas N.Kasai jau aštuntą kartą dalyvavo olimpiadoje.<br> AP nuotr.
 Japonas N.Kasai jau aštuntą kartą dalyvavo olimpiadoje.<br> AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 19, 2018, 6:31 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 6:43 PM

Pirmais medaliais džiaugėsi latviai, žiūrovai matė neįtikėtinų finišų, o kai kas nusivylė kai liko be medalių.

Visa tai ir daugiau – pirmadieninėje olimpiados apžvalgoje.

Auksas

Pirmadienį Pjongčango olimpinėse žaidynėse buvo išdalinti tik trys medalių komplektai – mažiausiai nuo pirmosios žaidynių dienos. 

Tiesa, žaidynių šeimininkams reikėjo daugiau aukso medalių, negu planuota. Bobslėjaus dviviečių ekipažų lenktynėse pirmąją vietą pasidalijo vienodą laiką parodę Kanados ir Vokietijos duetai. 

Kitus du aukso medalius iškovojo Norvegijos sportininkai – greitojo čiuožimo sprinto lenktynes laimėjęs Havardas Holmefjordas Lorentzenas ir komandų varžybose toliausiai nuo tramplino skriejusi norvegų šuolių su slidėmis ketveriukė. 

Atgimimas

Norvegijos olimpiečiai įsibėgėjo ne juokais ir Pjongčange auksą laimi net tose sporto šakose, kuriose buvo primiršę pergalių skonį. Pirmadienį apie turtingas norvegų greitojo čiuožimo tradicijas priminė Havardas Holmefjordas Lorentzenas, nugalėjęs 500 m lenktynėse.

Norvegai greitojo čiuožimo takeliuose viešpatavo prieš Antrąjį pasaulinį karą ir  XX amžiaus viduryje (ši šalis visų laikų greitojo čiuožimo olimpinių medalių įskaitoje vis dar užima trečiąją vietą po Nyderlandų ir JAV), tačiau šiame amžiuje skandinavai per ketverias žaidynes nuo Solt Leik Sičio iki Sočio iškovojo tik tris bronzos medalius. 

25-erių H.H.Lorentzenas ne tik nutraukė 20 metų trukusį Norvegijos greitojo čiuožimo pergalių badą, bet ir pagerino seniausią olimpinė rekordą. Naujasis čempionas vos viena šimtąja sekundės dalimi aplenkė sidabro medalį iškovojusį 24-erių korėjietį Chą Miną-kyu. Bronzos medalis irgi liko Azijoje. Juo apdovanotas 20-metis kinas Gao Tingyu. Visi trys prizininkai laimėjo pirmuosius karjeroje olimpinius medalius.

Finišavo

Kad ir kaip keista, Norvegijos šuolininkai su slidėmis iki Pjongčango žaidynių niekada nebuvo laimėję komandų varžybų aukso medalių. Šiais metais spraga pagaliau buvo užpildyta: norvegų ketveriukė Danielis-Andre Tande, Andreasas Stjernenas, Johannas Andre Forfangas ir Robertas Johanssonas jau po pirmojo šuolio įsitvirtino pirmojoje vietoje ir jos niekam neatidavė. Daug atkaklesnėje kovoje dėl sidabro medalių vokiečiai nedideliu skirtumu aplenkė lenkus. 

Tai buvo paskutinė šuolių su slidėmis rungtis Pjongčango olimpinėse žaidynėse. Šuolininkai išsidalino keturis medalių komplektus, iš kurių du iškeliavo į Norvegiją (prieš kelias dienas moterų olimpine čempione tapo Maren Lundby). Kitus du šios sporto šakos aukso medalius laimėjo vokietis Andreasas Wellingeris ir lenkas Kamilis Stochas. 

Prieš ketverius metus po du olimpinius aukso medalius laimėjo Lenkijos ir Vokietijos šuolininkai. Tuo tarpu norvegai Sočyje tenkinosi tik vienu bronzos apdovanojimu.

Karštis

Per Sočio žaidynes bobslėjaus dviviečių ekipažų varžybose pirmąją ir penktąją vietas skyrė net 1,09 sekundės. Tiesa, vėliau dviejų į penketą patekusių Rusijos ekipažų rezultatai dėl antidopingo taisyklių pažeidimų buvo panaikinti. 

Apsivaliusiose Pjongčango žaidynėse tarp bobslėjininkų užvirė daug karštesnė kova. Du čempionų ekipažai iš Kanados ir Vokietijos penktąją vietą užėmusį duetą aplenkė vos 0,28 sekundės, ir net devintojoje vietoje likęs antrasis Latvijos ekipažas nugalėtojams pralaimėjo tik 0,94 sekundės.

Bronza
Rogučių sporto ir skeletono varžybose latviai skaičiavo vien nusivylimus. Vis dėlto pirmadienis buvo Latvijos diena – mūsų kaimynai iškovojo pirmąjį Pjongčango olimpinių žaidynių medalį. Juo džiaugėsi trečiąją vietą bobslėjaus dviviečių ekipažų lenktynėse užėmę Oskaras Melbardis ir Janis Strenga. Latviai nuo pirmąją vietą pasidalijusių kanadiečių ir vokiečių atsiliko vos 0,05 sekundės.

Latvijos duetas laimėjo pirmąjį bei ketvirtąjį važiavimus. Tačiau jiems koją pakišo prastas rezultatas antrajame važiavime, kuriame nuo geriausią laiką parodžiusios komandos buvo atsilikta net 0,27 sekundės. 

Abu Pjongčango žaidynių prizininkai O.Melbardis ir J.Strenga dar negali atsipalaiduoti. Jiedu persės į keturvietes ledroges ir šeštadienį bei sekmadienį kovos dėl dar vieno medalio. Beje, ir O.Melbardis, ir O.Strenga per praėjusias olimpines žaidynes taip pat dalyvavo keturviečių ekipažų lenktynėse ir Sočyje iškovojo šios rungties sidabro medalius.

Nuopolis

Nyderlandai po devynių rungčių tvirtai pirmauja greitojo čiuožimo medalių lentelėje (6 aukso, 3 sidabro, 2 bronzos), bet per dvejas pastarąsias varžybas „oranžinių“ sąskaita nebuvo papildyta nė vienu apdovanojimu. 

Dvi pastarosios rungtynes buvo moterų ir vyrų 500 m sprinto lenktynės. Jose geriausi olandų čiuožėjai užėmė kuklias šeštąją (moterų) ir septintąją (vyrų) vietas. 

Prieš ketverius metus per Sočio žaidynes olandai buvo užgrobę visą vyrų 500 m lenktynių garbės pakylą. 

„Senelis“

Šuolių su slidėmis „senelis“ Noriaki Kasai šiais metais tapo pirmuoju sportininku, dalyvavusiu aštuoneriose žiemos olimpinėse žaidynėse. Jis olimpiečiu tapo dar 1992 metais ir per ilgą karjerą iškovojo tris olimpinius medalius: du sidabro (1994 ir 2014 m.) ir vieną bronzos (2014 m.). 

N.Kasai stebino puikiais rezultatais Sočyje, bet šiais metais 45-erių japono skrydžiai buvo daug trumpesni. Šiuoluose nuo normalaus tramplino jis užėmė 21-ąją vietą, nuo didelio trampino – 33-iąją vietą. Komandų varžybose japonai liko šešti. 

Beje, po septynis kartus žiemos olimpinėse žaidynėse dalyvavo keturi sportininkai: rusas rogutininkas Albertas Demčenka (1992-2014 m.), vokietė čiuožėja Claudia Pechstein (1992-2006 ir 2014-2018 m.), baltarusis slidininkas Sergejus Dolidovičius (1994-2018 m.) ir suomis šuolininkas su slidėmis Janne Ahonenas (1994-2018 m.).

Tradicija

Moterų ledo ritulio varžybos olimpinę programą papildė 1998 metais. Nuo tada per penkis turnyrus net keturis kartus finale susikovė Kanados ir JAV rinktinės (tik kartą amerikietes išstūmė Švedijos komanda). 

Pjongčange tradicija nebuvo sulaužyta. Kanadietės ir amerikietės pirmadienį nesunkiai įveikė pusfinalio varžoves (Kanada – Rusijos olimpietes 5:0, JAV – Suomiją 5:0) ir vėl susitiks finale. Šios komandos prieš kelias dienas jau kovojo olimpinio turnyro pirmajame etape. Tąkart atkaklioje dvikovoje pergalę 2:1 šventė kanadietės.

Ketvirtadienį finale Kanados rinktinė bandys pratęsti auksinę seriją. Kanadietės olimpinėmis čempionėmis jau tapo 2002, 2006, 2010 ir 2014 metais. JAV komanda laimėjo tik pirmąjį olimpinį turnyrą, vykusį 1998 metais. 

Medaliai

Pjongčango žaidynių medalių įskaitoje vis tvirčiau pirmauja Norvegija. Šiso šalies taupyklėje po pirmadienio kovų yra 11 aukso, 9 sidabro ir 8 bronzos apdovanojimai. 

Vokietija laimėjo 10 aukso, 6 sidabro ir 4 bronzos medalius, Kanada – 6 aukso, 5 sidabro ir 6 bronzos, Nyderlandai – 6 aukso, 5 sidabro ir 2 bronzos. 

Pjongčango žaidynių čempionais jau tapo 18 šalių sportininkai. Be keturių paminėtų valstybių, aukso medalius laimėjo JAV (5), Švedija, Austrija, Prancūzija (po 4), Korėja (3), Japonija, Šveicarija, Italija (po 2), Čekija, Slovakija, Baltarusija, Didžioji Britanija, Lenkija ir Ukraina (po 1). 

Mažo žingsnelio iki aukso vis trūksta kinams ir rusams. Kinija iškovojo 5 aukso ir 2 sidabro medalius, Rusijos olimpiečiai – 3 sidabro ir 8 bronzos medalius. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: sulaikyti asmenys, įtariami L. Volkovo užpuolimu