EUROLYGA 2023

Vidmanto Urbono Lietuva. Nelengva, bet smagi vaikystė ir lietuviškas užsispyrimas

„Man patinka Nemunas. Jis yra didingas, teka per visą šalį, tarsi Lietuvos simbolis. Gražiausia yra visa tai, kas šalia šios upės: pilys, piliakalniai. Ten, iš kur galima pamatyti gražiuosius Nemuno vingius“, – sako garsusis triatlonininkas Vidmantas Urbonas.

Vidmantas Urbonas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vidmantas Urbonas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Vidmantas Urbonas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
 Vidmantas Urbonas.<br> V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Mar 17, 2018, 11:03 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 11:32 AM

Perplaukti didžiausi pasaulio ežerai, Baltijos jūra, Nemunas – išilgai nuo Baltarusijos sienos iki Rusnės, įveikta daugybė triatlono trasų. 59-erių V.Urbono gyvenimo istorija – spalvinga.

Ištvermės stebuklus rodęs vyras lrytas.lt projektui „Aš myliu Lietuvą“ papasakojo, kad žavisi Atlantą perskridusiais garsiaisiais Lietuvos lakūnais, myli Lietuvos gamtą bei tikisi, kad žmonių kantrybė bei darbas ir toliau puoš gimtąją šalį.

– Jūsų šaknys – kur gimėte ir augote?

– Gimiau ir augau Panevėžyje. Esu grynakraujis panevėžietis. Didelė dalis mano gyvenimo siejasi su šiuo miestu.

– Maloniausias vaikystės prisiminimas?

– Nors buvo sudėtinga – teko gyventi vaikų namuose, tačiau malonu prisiminti, kad ten galėjau džiaugtis geromis sąlygomis, žaidimais su kitais vaikais, aktyviomis jaunystės pramogomis.

Būdavo nemažai sportavimo, kadangi pats buvau judrus. Bene maloniausia prisiminti pirmuosius žingsnius sporte. Tai buvo labai smagu.

– Smagiausia lietuviška šventė?

– Vasario 16-oji. Nuo pat mažens buvau auklėjamas mylėti Lietuvą, močiutė rodydavo pavyzdį. Švęsdavome su trispalvėmis, gera nuotaika. Tai nepamirštama.

Pamenu, kai per šią šventę visi rengdavosi baltais marškiniais, ateidavo su tautinėmis juostelėmis. Vasario 16-osios šventė iki šiol man ypatinga.

– Gražiausia Lietuvos vieta?

– Man patinka Nemunas. Jis yra didingas, tarsi Lietuvos simbolis. Teka per visą šalį,o ir pačiam teko plaukti juo. Gražiausia yra visa tai, kas yra šalia šios upės: pilys, piliakalniai. Ten, iš kur galima pamatyti gražiuosius Nemuno vingius.

– Mėgstamiausias Lietuvos istorijos veikėjas?

– Steponas Darius ir Stasys Girėnas. Tai žmonės, kurie ryžosi tokiam sunkiam skrydžiui per Atlantą ir taip garsino Lietuvą. Jie – istorijos veikėjai, kurie įkvepia.

– Lietuvos asmenybė, su kuria norėtumėte papietauti?

– Norėtųsi su daugybe. Jau teko bendrauti ir su Valdu Adamkumi, ir su kitais garsiais žmonėmis. Vėl mielai pasikalbėčiau su tokiais žmonėmis, tačiau išskirti vieną kažkurį sunkoka.

– Mėgstamiausia Lietuvos grupė arba lietuviška daina?

– Man labiau nei grupės patinka balsai. Kastytis Kerbedis, Rosita Čivilytė, Česlovas Gabalis – tai yra tikrieji balsai, kurie kuria gerą muziką. Juos ir mėgstu paklausyti.

– Skaniausias lietuviškas patiekalas?

– Visi dažniausiai sako, kad cepelinai, bet man tiesiog patinka paprastos, keptos bulvės. Šis pomėgis išlikęs dar nuo studijų laikų, kai gyvenau bendrabutyje. Net malonu prisiminti, kai išeini į koridorių, o ten kvapas, kai jos kepamos... Dar su lašiniais ar prieskoniais (juokiasi).

– Penki gražiausi lietuviški žodžiai?

– Mama, meilė, Lietuva, pagarba, ištikimybė.

– Trys lietuviams būdingi charakterio bruožai?

– Užsispyrimas, kantrybė, nors jos ir nėra tiek daug, bei – kad ir kaip būtų gaila – pavydas.

– Mėgstamiausia lietuviška patarlė?

– Mylėk savo artimą, kaip pats save.

– Jūs mylite Lietuvą, nes...

– Nes aš čia gyvenu. Ir nesvarbu, ar geri, ar blogi dalykai šalyje vyksta.

– Linkėjimas Lietuvai ir lietuviams 100-mečio proga.

– Kad turėtų kantrybės ir kurtų gėrį, grožį, puoselėtų mūsų šalį. Kitur yra gerai, viskas sutvarkyta, bet daug maloniau pačiam viską padaryti gimtojoje šalyje. Kurti čia ir dabar.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.