EUROLYGA 2023

Tomas Kaukėnas: „Nieko keisto, kad netapau plaukiku ar bėgiku“

Šiais metais biatlonininkas 28-erių Tomas Kaukėnas pasiekė vieną geriausių Lietuvos rezultatų per visą žiemos olimpinių žaidynių istoriją. Sportininkas džiaugiasi, kad jam vaikystėje pasisekė sutikti trenerį, kuris žinojo kaip neperspausti vaiko ir kaip išlaikyti jo susidomėjimą sportu.

 Tomas Kaukėnas
 Tomas Kaukėnas
 Tomas Kaukėnas
 Tomas Kaukėnas
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2018-05-11 11:39, atnaujinta 2018-05-11 12:43

„Nieko keisto, kad netapau plaukiku ar bėgiku, nes pas mus Ignalinoje tiesiog nebuvo sąlygų kokybiškai treniruotis. Tačiau turime geriausias slidinėjimo trasas, todėl žiemos sportas čia turi stiprias tradicijas.

Ketvirtoje klasėje mokslo metų pradžioje treneris pasiūlė išbandyti tuo metu keistai atrodžiusią sporto šaką, kurioje ir šaudoma, ir slidinėjama. Iš pradžių biatlonas buvo tik pramoga, rimtai nesportavome. Tiesiog iš sniego darydavome tramplinus ir šokinėdavome.

Tik trenerio gebėjimas pajausti kada vaiką reikia paspausti, o kada leisti kam atsipalaiduoti ir pakvailioti išlaikė mane šioje sporto šakoje“, – prisiminė olimpietis.

Treniruojasi ištisus metus

Nors biatlonas – žiemos sporto šaka, T. Kaukėnas sportuoja visais metų laikais: „Važinėjame dviračiais, irkluojame, bėgiojame, plaukiojame, o vasarą daugiausiai treniruojamės su riedslidėmis – trumpesne slidžių imitacija, turinčia po du ratukus“, – sakė sportininkas.

TV laidoje pašnekovas pasakojo, kad biatlonininkai šaudo tikrais, tik mažesnio kalibro graižtviniais šautuvais. Iš tokio šautuvo iššauta kulka lekia sukdamasi, dėl to ji skrieja stabiliau, o tai reiškia, kad ir biatlonininkas gali taikliau šaudyti.

Sportinio šautuvo buožės ilgis bei rankenos forma pritaikoma pagal kiekvieno sportininko sudėjimą. „Šaudyti tenka iš 50 metrų atstumo atsistojus arba atsigulus. Nors šaudant iš gulimos pozicijos taikinys būna gerokai mažesnis, tačiau į jį pataikyti lengviau“, – atviravo T. Kaukėnas.

Suderino profesionalų sportą ir mokslus

Intensyviai sportuodamas biatlonininkas neapleido ir mokslų. Olimpiečio teigimu, universitete svarbiausia ne diplomas, bet įgytos žinios. Dėl to, dabar magistro laipsnį turintis sportininkas, dažnai eidavo pas dėstytojus konsultuotis, aiškintis jam rūpimų dalykų, nors tai ne visuomet būdavo tiesiogiai susiję su jo studijų programa.

„Atstovauti savo šaliai olimpinėse žaidynėse yra puikus patyrimas. Tada jaučiuosi lyg būčiau Lietuva visame pasaulyje. Apima didumo jausmas, nes man patikėta tokia atsakomybė – lyg daryčiau gerą, svarbų darbą savo šaliai ją populiarindamas, rodydamas jos stiprybę kitiems“, – pasakoja biatlonininkas.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.