EUROLYGA 2023

Olimpinė diena: stalo tenisas aklinoje tamsoje, krepšinis ir tinklinis sėdint

Ar esate bandę žaisti stalo tenisą užrištomis akimis? O žaisti tinklinį ar mėtyti į krepšį sėdėdami? O gal stumti rutulį iš specialios kėdutės? Kiekvienas panorėjęs galės tai išmėginti birželio 2 dieną Panevėžyje vyksiančioje „Olimpinėje dienoje“. Tarp daugiau nei 80 „Olimpinės dienos“ rungčių – šešios neįgaliųjų rungtys: bočia, šoudaunas (aklųjų stalo tenisas), baudų mėtymas sėdint, rutulio stūmimas, tinklinis ir smiginis sėdint. Drąsiausieji galės mesti iššūkį parolimpiečiams ir varžytis su jais.

 Olimpinės dienos metu bus galima išbandyti tradicines sporto šakas kitaip.<br> LPOK nuotr.
 Olimpinės dienos metu bus galima išbandyti tradicines sporto šakas kitaip.<br> LPOK nuotr.
 Olimpinės dienos metu bus galima išbandyti tradicines sporto šakas kitaip.<br> LPOK nuotr.
 Olimpinės dienos metu bus galima išbandyti tradicines sporto šakas kitaip.<br> LPOK nuotr.
 Olimpinės dienos metu bus galima išbandyti tradicines sporto šakas kitaip.<br> LPOK nuotr.
 Olimpinės dienos metu bus galima išbandyti tradicines sporto šakas kitaip.<br> LPOK nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

May 31, 2018, 3:54 PM

„Tai – tradicinės ir visiems gerai žinomos sporto šakos, bet adaptuotos neįgaliesiems jos tampa specifinės, reikalaujančios papildomų įgūdžių. Iš pirmo žvilgsnio atrodo, kad nieko nereiškia sėdint įmesti krepšinio kamuolį į krepšį ar permušti tinklinio kamuolį per tinklą. Bet iš tikro viskas kitaip, kai žaidime nesinaudoji kojomis. Ir tuo galės įsitikinti kiekvienas „Olimpinės dienos“ dalyvis. Šios rungtys įdomios, įtraukiančios ir tikrai vertos išbandyti“, – sakė Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

Patarimus „Olimpinės dienos“ dalyviams dalins neįgaliųjų sporto lyderiai, ne vienus metus atstovaujantys Lietuvai tarptautinėje arenoje. Vienas jų – lengvaatletis Ramūnas Verbavičius. Judėjimo negalią turintis kaunietis į Panevėžį vešis specialią kėdutę, skirtą sėdėti sektoriuje stumiant rutulį.

„Ši kėdutė projektuota pagal Tarptautinio parolimpinio komiteto standartus ir pagaminta pagal specialų užsakymą. Kiekvienas galės ją išbandyti ir išmėginti jėgas rutulio stūmimo sektoriuje. Tikrai patarsiu, kaip teisingai stumti rutulį, pasidalinsiu savo patirtimi. Gal net surengsime mini varžybas ir išsiaiškinsime, kas geriausias. Pasaulio rekordas mano klasėje (F55) yra 12.47 metro. Pažiūrėsime, gal kam pavyks pasikėsinti į jį (šypsosi). Kviečiu visus atvykti į Panevėžį ir gerai praleisti laiką“, – nekantravo R. Verbavičius.

Prie šoudauno stalo panevėžiečių ir miesto svečių lauks daugkartinis Lietuvos čempionas Paulius Kalvelis. Šios aklųjų ir silpnaregių sporto šakos varžybos pernai Alytuje vykusioje „Olimpinėje dienoje“ sulaukė bene didžiausio populiarumo tarp visų neįgaliųjų sporto šakų.

„Tikrai nesitikėjau tokio žmonių antplūdžio. Prie šoudauno stalo tiesiog driekėsi eilės. Galvojame šiemet į Panevėžį vežtis du stalus, kad visi norintys spėtų išmėginti jėgas. Dar kartą įsitikinau, kad neįgaliųjų sportas žmonėms įdomus ne tik tada, kai iš parolimpinių žaidynių grįžtame su medaliais. Žmonės smalsūs, domisi viskuo, kas nauja. Matome prasmę tame, ką darome“, – sakė LPOK generalinis sekretorius P. Kalvelis.

Anot LPOK prezidento M. Biliaus, didžiausios metų masinio sporto šventės dalyviams bus tikrai įdomu pabendrauti su neįgaliųjų sporto lyderiais, išgirsti jų istorijas. Esą toks betarpiškas bendravimas suartina ir labiau skatina neįgaliųjų integraciją į visuomenę, o sportas yra sritis, vienijanti žmones.

„Smagu ir labai svarbu, kad neįgaliųjų sporto reprezentavimas „Olimpinėje dienoje“ jau tapo tradicija, kad sveikieji ir neįgalieji masiškiausioje metų sporto šventėje dalyvauja kartu. Su Lietuvos olimpinio komiteto vadovais sutariame, kad esame viena šeima. Džiugu, kad vadovaujamės tomis pačiomis vertybėmis ir kartu siekiame neįgaliųjų integracijos į visuomenę. Sportas – ideali terpė šiam svarbiam procesui“, – įsitikinęs Lietuvos parolimpinio komiteto prezidentas Mindaugas Bilius.

„Olimpinės dienos“ dalyviai, išbandę sporto šakas, rinks taškus, o po to iškeis juos į medalius, suvenyrus ir prizus. Diena baigsis populiarių atlikėjų pasirodymais ant pagrindinės renginio scenos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.