EUROLYGA 2023

Į istoriją įsirašęs britas atsidūrė ties praraja – gali netekti visko ŠEŠĖLIS. Dviračių sportui jau antrą dešimtmetį nepavyksta išbristi iš dopingo skandalų

Didžiosios Britanijos dviratininkas Christopheris Froome’as laimėjo prestižines „Giro d’Italia“ lenktynes ir įrašė savo pavardę į trumpą sąrašą, kuriame iki tol buvo 6 dviračių sporto legendos.

Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ch.Froome’as<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP
Ch.Froome’as<br>AP
Ch.Froome’as<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ch.Froome’as<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ch.Froome’as<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ch.Froome’as<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ch.Froome’as<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ch.Froome’as<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ch.Froome’as<br>AFP/Scanpix nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Ch.Froome’as<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

Lrytas.lt

Jun 4, 2018, 4:48 PM, atnaujinta Jun 4, 2018, 4:54 PM

Britų komandos „Sky“ lyderis tapo septintuoju žmogumi, bent po kartą laimėjusiu visas trejas didžiąsias daugiadienes lenktynes: „Tour de France“, „Giro d’Italia“ ir „Vuelta a Espana“.

Tačiau Ch.Froome’o pavardė iš didžiųjų nugalėtojų sąrašo dar gali būti išbraukta.

Tarptautinė dviratininkų sąjunga (UCI) kol kas nebaigė nagrinėti dopingo bylos, kuri buvo pradėta britui tapus praėjusių metų „Vuelta“ čempionu. Jei UCI sprendimas bus nepalankus, Ch.Froome’as turėtų netekti ir pernykščio „Vuelta“ čempiono, ir šiemečio „Giro“ čempiono vardo.

Teigiamas dopingo testas

Sekmadienį pirmą kartą „Giro“ nugalėtoju tapęs Ch.Froome’as pateko ir į dar trumpesnį superčempionų sąrašą.

Iki šių metų vos dviem dviratininkams – belgui Eddy Merckxui praėjusio amžiaus aštuntajame dešimtmetyje ir prancūzui Bernard’ui Hinault praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje – buvo pavykę laimėti trejas didžiąsias lenktynes iš eilės.

Kitaip tariant, tik jiems vienu metu priklausė ir „Tour de France“, ir „Giro d’Italia“, ir „Vuelta a Espana“ čempionų vardai.

Ch.Froome’as savo įspūdingą pergalių seriją pradėjo praėjusių metų liepą tapęs Prancūzijos daugiadienių lenktynių čempionu. 2017 metų rugsėjį britas greičiausiai nuvažiavo tris tūkstančius kilometrų Ispanijos keliais, o šių metų gegužę užėmė pirmąją vietą ir Italijos dviračių supermaratone.

Tačiau praėjusių metų „Vuelta“ iškovotas titulas jau kelis mėnesius kybo ant plauko dėl teigiamo dopingo testo. Po vieno etapo čempiono mėginyje buvo rasta dukart didesnė, negu leidžiama, astmai gydyti skiriamo preparato salbutamolio dozė.

Pagal Tarptautinės antidopingo agentūros (WADA) taisykles, leidžiama salbutamolio dozė yra 1000 nanogramų mililitre.

Ch.Froome’o mėginyje salbutamolio buvo rasta 2000 nanogramų mililitre. Šiuos vaistus vartojantiems sportininkams nereikia gauti specialaus WADA leidimo.

Dviratininkas prisipažino, kad per lenktynes sustiprėjus astmos simptomams padidino vaistų dozę, bet, „Sky“ gydytojų teigimu, salbutamolio kiekis negalėjo būti didesnis, negu leidžiama.

Dviračių sporto antidopingo skyrius (CADF) jau pradėjo tirti Ch.Froome’o bylą, bet kol kas nepaskelbtos jokios oficialios išvados. Bylos tyrimą, ko gero, sunkina ir tai, kad „Sky“ komanda dar anksčiau buvo įtariama piktnaudžiavusi WADA suteikiamomis išimtimis vartoti draudžiamų medžiagų sąraše esančius vaistus. Tarp pasinaudojusių šia išimtimi buvo ir Ch.Froome’as.

Beje, prieš kelerius metus dėl per didelės salbutamolio dozės buvo nubausti italai Diego Ulissi ir Alessandro Petacchi. Dar vienas italas Leonardo Piepoli pateikė įtikinamą paaiškinimą ir bausmės išvengė.

Ragino praleisti „Giro“

Teigiamas dopingo testas nesustabdė Ch.Froome’o ir jis dar praėjusių metų lapkričio pabaigoje paskelbė, kad ketina dalyvauti 2018 metų „Giro d’Italia“ lenktynėse.

Ch.Froome’o sprendimas startuoti „Giro“ sukėlė daug svarstymų, ar dviratininkas elgiasi etiškai ketindamas važiuoti vienose svarbiausių sezono lenktynių nebaigus nagrinėti salbutamolio bylos.

UCI prezidentas Davidas Lappartient’as ir kai kurie kolegos ragino Ch.Froome’ą padaryti pertrauką, tačiau pasaulio dviračių sporto vadovai nebuvo paskelbę jokio sprendimo, todėl oficialiai niekas negalėjo sutrukdyti „Sky“ komandai registruoti nenubausto dviratininko.

„Komanda pasielgtų išmintingai, jeigu nušalintų Ch.Froome’ą, kol byla bus nagrinėjama, – metų pradžioje yra sakęs pernai UCI prezidentu išrinktas D.Lappartient’as. – Kita vertus, aš neturiu teisės kištis.“

„Ch.Froome’as turi teisę startuoti, todėl jis gali startuoti. Neturiu teisės neleisti jam to daryti, – skėstelėjo rankomis „Giro d’Italia“ direktorius Mauro Vegni. – Bet jei jis laimės rožinius marškinėlius, man jis visada bus nugalėtojas, net jei vėliau ir bus diskvalifikuotas, o jo rezultatai bus panaikinti.

Neketinu išbraukti jo iš „Giro“ garbės lentos ir perduoti taurės bei rožinių marškinėlių kitam dviratininkui.“

Atgimė lyg Feniksas

Problemos būtų savaime išsisprendusios, jei Ch.Froome’as nebūtų užėmęs aukštos vietos.

Lenktynių rengėjai, ko gero, net lengviau atsikvėpė, kai „Sky“ lyderį nuo pirmųjų „Giro“ etapų pradėjo persekioti negandos.

Jau pirmąją dieną Ch.Froome’as lygioje vietoje griuvo per pavienio starto lenktynes, o pirmąją savaitę ir pusę antrosios visuose kalnuose bent keliolika sekundžių atsilikdavo nuo kitų favoritų ir po 13-ojo etapo užėmė vos 12-ąją vietą.

Tuometis lyderis britas Simonas Yatesas iš „Mitchelton-Scott“ savo tituluotą tautietį lenkė 3 min. 20 sek.

Toks skirtumas yra laikomas beveik nepanaikinamu, tačiau Ch.Froome’as ginklų nesudėjo.

Jis varžovams apie save priminė antrosios savaitės pabaigoje, kai pirmas įkopė į vieną sudėtingiausių Alpių kalnų Dzonkolaną.

Tiesa, jau kitą dieną S.Yatesas atsakė dar galingesne ataka ir persvarą prieš Ch.Froome’ą padidino iki 4 min. 52 sek. O dauguma dviračių sporto ekspertų „Sky“ lyderį galutinai išbraukė iš vis trumpėjančio sąrašo, kuriame buvo minimi pretendentai tapti „Giro“ čempionu.

Per anksti – pergalė 14-ajame etape Ch.Froome’ui suteikė papildomų jėgų ir jis nusprendė rizikuoti.

19-ajame etape Ch.Froome’as likus 80 km iki finišo vienas pabėgo nuo favoritų grupės ir iškovojo vieną įspūdingiausių pergalių šiuolaikinėse dviračių lenktynėse. Jis net 3 min. aplenkė etape antrąją vietą užėmusį ekvadorietį Richardą Carapazą, o buvusį lyderį visi iškart pamiršo – trylika dienų rožinius marškinėlius vilkėjęs S.Yatesas atsiliko 38 min. 51 sek. ir bendrojoje įskaitoje nugarmėjo į antrojo dešimtuko apačią.

Rožinius marškinėlius perėmė Ch.Froome’as ir jam per likusius etapus pavyko apsiginti nuo antrąją vietą užėmusio olando Tomo Dumoulino iš „Sunweb“.

Priminė kitą bylą

Ch.Froome’o pabėgimas 19-ajame etape daug kam priminė amerikiečio Floydo Landiso ataką 2006 metų „Tour de France“ lenktynių 17-ajame etape.

„Phonak“ komandos dviratininkas F.Landisas nuo pagrindinės grupės atitrūko likus 120 km iki finišo, artimiausią persekiotoją aplenkė 5 min. 42 sek. ir bendrojoje įskaitoje pakilo į trečiąją vietą.

Po poros dienų amerikietis apsivilko geltonus lyderio marškinėlius ir Eliziejaus Laukuose lipo ant aukščiausio garbės pakylos laiptelio, bet pergale džiaugėsi labai trumpai.

Praėjus vos keturioms dienoms po „Tour de France“ finišo buvo paskelbta, kad F.Landiso dopingo mėginyje rasta sintetinio testosterono.

Nors iš pradžių F.Landisas neigė sąmoningai pažeidęs antidopingo taisykles, 2010 metais jis prisipažino dalyvavęs sistemingoje dopingo vartojimo programoje, kurios svarbiausias asmuo buvo Lance’as Armstrongas.

„Jis pakartojo F.Landiso manevrą“, – Ch.Froome’o pergalę 19-ajame šįmečių „Giro“ lenktynių etape su garsiąja F.Landiso ataka palygino Naujosios Zelandijos atstovas George’as Bennettas iš „LottoNL-Jumbo“ komandos.

7

Ch.Froome’as tapo septintuoju dviratininku, bent po kartą laimėjusiu visas trejas didžiąsias lenktynes. Anksčiau tai padarė belgas Eddy Merckxas, prancūzas Bernard’as Hinault, prancūzas Jacques’as Anquetilis, italas Felice Gimondi, ispanas Alberto Contadoras ir italas Vincenzo Nibali.

Šių metų „Giro d’Italia“ – be lietuvių

„Giro d’Italia“ lenktynėse gerų rezultatų yra pasiekę ir Lietuvos dviratininkai. Prieš keletą metų Italijos keliuose etapus laimėjo Tomas Vaitkus (2006 m.), Ignatas Konovalovas (2009 m.) ir Ramūnas Navardauskas (2012 ir 2013 m.).

Šį sezoną UCI pasaulio turo komandoms atstovauja trys lietuviai: „Bahrain-Merida“ – 30-metis R.Navardauskas, FDJ – 32-ejų I.Konovalovas, AG2R – šiuo metu pasaulio turo įskaitoje tarp mūsų šalies dviratininkų aukščiausią, 478-ąją, vietą užimantis 32-ejų Gediminas Bagdonas. Tačiau „Giro“ starto sąraše nebuvo nė vieno iš jų.

Trejų „Giro“ lenktynių dalyviui R.Navardauskui praėjusių metų vasaros pabaigoje buvo atlikta širdies operacija. Geriausias 2015 metų Lietuvos sportininkas šį sezoną jau dalyvavo nemažai lenktynių, bet nebuvo minimas tarp pretendentų patekti į „Bahrain-Merida“ aštuonetą per trijų savaičių Italijos lenktynes.

Dvi Prancūzijos komandos su joms atstovaujančiais lietuviais I.Konovalovu ir G.Bagdonu irgi siejo kitokius planus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.