EUROLYGA 2023

LBS prezidentas Naglis Nasvytis: „Jaučiamas proveržis Lietuvos kreiseriniame buriavime“

Vos prieš porą savaičių Lietuvai padovanojusi „X-35“ jachtų pasaulio čempionato sidabro medalį, „Cool Water“ įgula, drauge su dar dviem dalyvėmis iš Lietuvos – jachtų „Keturi vėjai“ ir „Extreme“ įgulomis – jau šį sekmadienį (liepos 15-ąją dieną) Hagoje (Nyderlandai) stos prie pasaulio ORC čempionato starto linijos.

 Jachta „Keturi vėjai“.<br> Organizatorių nuotr.
 Jachta „Keturi vėjai“.<br> Organizatorių nuotr.
 Jachta „Cool Water“<br> Organizatorių nuotr.
 Jachta „Cool Water“<br> Organizatorių nuotr.
 Jachta „Cool Water“<br> Organizatorių nuotr.
 Jachta „Cool Water“<br> Organizatorių nuotr.
 Jachta „Keturi vėjai“.<br> Organizatorių nuotr.
 Jachta „Keturi vėjai“.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 13, 2018, 1:17 PM, atnaujinta Jul 13, 2018, 1:19 PM

Svarbiausiose šio sezono tarptautinėse varžybose lietuviai savo grupėje rungtyniaus su dar 48 įgulomis iš Vokietijos, Prancūzijos, Estijos, Nyderlandų, JAV, Švedijos, Belgijos, Airijos, Danijos ir Norvegijos.

Dar dvi lietuvių įgulos su „X-35“ klasės jachtomis „Nida III“ ir „Tegu“, visą šią savaitę jau varžosi taip pat, jau 61-ąjį kartą vykstančioje didžiausioje estų regatoje Muhu Vaina, kur šiemet iš viso susirinko virš 100 įgulų.

„Šį sezoną sportinio-kreiserinio buriavimo atstovai iš tiesų kaip niekad aktyviai veržiasi į tarptautinius vandenis. Dvi įgulos atstovavo Lietuvai tarptautinėje buriavimo čempionų lygoje, „X-35“ jachtų buriuotojai sėkmingai siekia rezultatų pasaulinėse regatose – tai iniciatyva ieškoti naujų akvatorijų, stiprių konkurentų, auginti savo meistriškumą. Ši iniciatyva kyla iš pačių buriuotojų ir, manau, ją iš tiesų galima vadinti proveržiu. Linkiu, jog šių įgulų pavyzdžiu pasektų ir kiti!“, – džiaugėsi Lietuvos buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis.

Praėjusiais metais jachtos „Keturi vėjai“ įgula analogiškame Europos ORC čempionate sugebėjo iškovoti 8-ąją vietą, o viename iš etapų netgi finišavo pirmi, tačiau įgulos kapitonas Adomas Janulionis teigia, jog tokio masto varžybose kažką prognozuoti visuomet labai sudėtinga.

„Visada norisi plaukti gerai. Kai praėjusiais metais iškovojom 8-ąją vietą, kalbėjome, kad tai, ko gero, bus geriausias karjeros rezultatas. Šiandien, žinoma, vėl norisi kažko dar rimtesnio. Vis dėlto, prognozuoti sunku – kasmet atsiranda naujų stiprių buriuotojų, šiemet laivynas bus didesnis, daug naujų konkurentų, nauja, mažai pažįstama akvatorija... Viskas paaiškės po pirmųjų lenktynių dienų“, – teigė aktyviai čempionatui besiruošiantis A.Janulionis.

Pasak jachtos „Cool Water“ kapitono Raimondo Šiugždinio, ORC čempionatas yra laikomas vienomis pagrindinių tokio tipo varžybų. Kadangi jose dalyvauja įgulos su labai skirtingomis jachtomis, jų distancijoje sugaištas laikas yra koreguojamas pagal specialų ORC koeficientą. Jis leidžia atsižvelgti į laivo formą, burių dydį, įgulos svorį, jachtos amžių ir nepaisant šių skirtumų palyginti jachtų rezultatus.

„Jei įgula sugeba laimėti nepriklausomai nuo jachtos savybių, tai yra, tarsi, įrodymas, kad ji buriuoja iš tiesų labai gerai. Tačiau kartu tai yra itin sudėtingas lenktynių tipas. Čia tenka lenktyniauti ne tik su realiu konkurentu, bet ir su laiku – svarbu ne tik fiziškai atplaukti pirmam, svarbu pirmauti atitinkamą laiko tarpą, kad pagal koeficientą pakoregavus rezultatą, jis liktų toks pat.

Kartu tai reiškia, kad greta meistriškumo tokiose varžybose svarbi ir Fortūna. Juk gali būti, kad didesnė jachta vieną distancijos atkarpą plauks anksčiau ir esant vienam vėjui ir oro sąlygoms, o mažesnė – tą pačią atkarpą po kelių valandų, tačiau jau prie visai kitokių oro sąlygų“,- šypsosi R.Šiugždinis.

Pasaulio ORC čempionatas vyks liepos 15-20 dienomis Hagoje. Jachtų grupėje, kurioje varžosi trys lietuvių įgulos, iš viso plauks 51-as dalyvis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.