EUROLYGA 2023

Tarp pasaulio elito esantys paplūdimio tinklininkai stoja į kovą Europos čempionate

Lietuvos paplūdimio tinklininkai Arnas Rumševičius ir Lukas Každailis vos per pusę metų metė iššūkį stipriausioms pasaulio poroms, sudalyvavo net 11-oje pasaulio turų etapų, nuskrido tūkstančius kilometrų kol pasaulio reitinge pakilo į pirmąjį 30-uką iš daugiau nei tūkstančio pasaulyje esančių paplūdimio tinklinio porų.

 Lietuvos paplūdimio tinklinio duetas ruošiasi Europos čempionatui.<br> FIVB nuotr.
 Lietuvos paplūdimio tinklinio duetas ruošiasi Europos čempionatui.<br> FIVB nuotr.
 Lietuvos paplūdimio tinklinio duetas ruošiasi Europos čempionatui.<br> FIVB nuotr.
 Lietuvos paplūdimio tinklinio duetas ruošiasi Europos čempionatui.<br> FIVB nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 13, 2018, 3:36 PM

„Pastarasis pusmetis parodė tai, ko mes ilgai laukėme – vaikinai įrodė, kad Lietuvos paplūdimio tinklinio poros gali žaisti su Europos ir pasaulio poromis lygiavertį žaidimą ir dabar pasaulis atkreipė dėmesį į Lietuvos vaikinų komandą. Taip, kai kurių dalykų mums dar trūksta, labiausiai – žaidybinės patirties, nes tai, ką vaikinai žaidė jaunimo amžiaus grupės čempionatuose kardinaliai skiriasi nuo to, kaip atrodo suaugusiųjų žaidimas ir tai, kad tu buvai čempionu jaunimo tarpe dar nereiškia, kad tu gali būti čempionu tarp suaugusiųjų. Tas pereinamasis laikotarpis, kuomet tu gali pamatyti, ar tu gali žaisti šiame lygyje ar negali yra pakankamai ilgas ir reikalauja nemažai fizinių, psichologinių ir finansinių resursų“, – kalbėjo Lietuvos tinklinio federacijos (LTF) prezidentas Darius Čerka.

D. Čerka pabrėžė, kad dalyvavimas prestižiniuose turnyruose reikalauja nemažai pastangų ir finansinių išteklių, bet įdėtas darbas atsipirko.

„Tam, kad šiais metais jie patektų į Europos paplūdimio tinklinio čempionatą, gerus pusę metų Lukas su Arnu rinko reitingo taškus, dalyvaudami pasaulio turų etapuose, kurie vyko skirtingose šalyse. Į tuos etapus dar reikia patekti, o patekus vien tik sudalyvauti juose nepakanka – reikia bent jau išeiti iš kvalifikacijos, kad gauti taškų. Kaip matome, tai ne visada pavykdavo. Bet mes esame dėkingi vaikinų rėmėjams, kurie jais visą šį laiką tikėjo ir be kurių tokio kelio, tikriausiai, tiek nebūtų pavykę pasiekti“, – mintimis dalinosi D. Čerka.

Lietuvos sportininkų pasiekti rezultatai parodė, kad pasaulio elitas jau čia pat. Viso to rezultatas vainikuotas kelialapiu į Europos paplūdimio tinklinio čempionatą, kuris jau liepos 15 dieną startuoja Olandijoje.

„Smagu, kad galime dalyvauti pasaulio turuose. Esame juose bandę žaisti ir anksčiau, tačiau visada neįveikdavome kvalifikacijos. O šiemet jau šį tą kartais pavyksta nuveikti, tas džiugina. Žinoma, kelionės vargina, nes prie to visiškai nesame pripratę. Neseniai pusantro mėnesio nebuvome Lietuvoje, dabar laukia vėl mėnesis kelionių. Nėra įprasta žaisti kiekvieną savaitę. Šiek tiek jaučiasi nuovargis, bet galimybė žaisti su stipriausiomis poromis viską atperka“, – kalbėjo L. Každailis.

Prestižiniuose FIVB turnyruose lietuviams šiemet teko žaisti su ne viena pasaulio reitingo dešimtuko pora, planetos reitingo lyderiais, pasaulio čempionais. Ne vieną kartą A. Rumševičius bei L. Každailis rimtai kibo į atlapus tituluotiems varžovams.

„Stipriausios poros nėra labai nutolusios, bet mums dar trūksta gana daug detalių. Ypač – patirties. Dabar mes galime išmokti labai daug dalykų, tik reikia kažkaip viską įsiminti. Galima bandyti laimėti, išplėšti pergalę, bet pagal daugelį aspektų dar atsiliekame. Tiek technika, tiek psichologija, tiek patirtimi, tiek fiziniu pasiruošimu. Tam ir treniruojamės, kad tas atsilikimas sumažėtų“, – pabrėžė L. Každailis.

Jam pritarė ir A. Rumševičius. Nuolat žaidžiant su pasaulio geriausiais, atsiranda motyvacija patiems dar labiau kelti savo lygį.

„Visada yra naudos žaidžiant su pasaulio stipriausiais žaidėjais. Trūksta dar patirties. Patyrėme ir nemažai pralaimėjimų. Anksčiau būdavo ypatinga žaisti prieš pasaulio žvaigždes, bet dabar, kai kiekvieną savaitę su jomis žaidi, tai papildomos įtampos nėra. Tereikia stengtis žaisti“, – pridūrė A. Rumševičius.

Europos čempionato G grupėje mūsiškių laukia labai pajėgūs varžovai – tituluoti latviai Aleksandrs Samoilovs ir Janis Šmedins (3 vieta pasaulio reitinge), lenkai Grzegorzas Fijalekas ir Michalas Brylas (11) bei vokiečiai Philippas Bergmannas bei Yannickas Harmsas (51).

„Mūsų grupė labai stipri, bet Europos čempionate silpnų komandų apskritai nėra. Mūsų tikslas šiemet buvo prasibrauti į Europos čempionatą. Kai tą padaryti pavyko, sieksime kitų tikslų. Norime kažką laimėti, parodyti savo geriausią žaidimą. Svajojame apie aukštas vietas, bet suprantame, kad dar yra žymiai stipresnių ir labiau patyrusių komandų. Bus sunku, bet stengsimės parodyti, ką išmokome per šiuos pusę metų“, – kalbėjo Lietuvos tinklininkai.

Lietuvos duetas dar neanalizavo visų būsimų varžovų Europos čempionate. Pasak jų, svarbiausia yra tinkamai nusiteikti psichologiškai.

„Reikia suvaldyti save aikštelėje. Pastaruosiuose turnyruose viską pralaimėjome pačiose pabaigose, kai nesusitvarkėme su psichologija. Paskutiniuose taškuose nebepavyksta gerai paduoti, priimti. Taigi, svarbiausia yra būti sveikiems ir susitvarkyti su savo psichologija“, – pridūrė L. Každailis.

Lietuvos tinklininkai taip pat dėkojo „Baltijos-Amerikos klinikai“, ilgalaikiam LTF partneriui „Auksmai“ ir kitiems rėmėjams, be kurių jie negalėtų dalyvauti turnyruose visame pasaulyje ir iškovoti reitingo taškus, kurie leido patekti į Europos pirmenybes.

Liepos 15-22 d. stipriausios Europos paplūdimio tinklinio komandos susitinka net keturiuose Olandijos miestuose (Apeldorne, Hagoje, Roterdame, Utrechte). Savo titulus čia gins dabartiniai Europos čempionai – Italijos atstovai Paolo Nicolai and Daniele Lupo. Nepaisant nelabai sėkmingo sezono šiais metais, jie mėgins iškovoti ketvirtąjį čempionų titulą. Italų duetui įkandin žengs praėjusių metų sidabro medaliais Jūrmaloje pasipuošę mūsų kaimynai Aleksandrs Samoilovs ir Janis Šmedins. Iškovoti trys sidabro medaliai Europos čempionate 2013, 2014 ir 2017 m. mūsų kaimynų netenkina – 2015 m. paragavę aukso medalio skonio, jie neįstengia jo pamiršti ir stengsis atsikovoti savo čempionų titulą, kurį pelnė 2015 Klagenfurte (Austrija).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.