EUROLYGA 2023

Į dopingo pinkles įkliuvusiam A. Didžbaliui – geros žinios iš laboratorijos

Sunkiaatlečių pasaulyje pasirodė naujos žinios ilgai užsitęsusiame laukime dėl Aurimo Didžbalio likimo, kai pasaulio čempionate JAV, jo organizme buvo rasta neleistinų preparatų.

Aurimas didžbalis (kairėje) su savo treneriu B.Vyšniausku sulaukė gerų žinių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Aurimas didžbalis (kairėje) su savo treneriu B.Vyšniausku sulaukė gerų žinių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 18, 2018, 3:23 PM, atnaujinta Jul 18, 2018, 4:30 PM

Lietuvos sunkiosios atletikos federaciją (LSAF) išplatino pranešimą, esą ją pasiekė patvirtinimas iš Kelno (Vokietija) laboratorijos ir Tarptautines sunkiosios atletikos federacijos (IWF), kad A.Didžbalio naudoti sertifikuoti ir legalūs maisto papildai buvo užteršti ta pačia draudžiama medžiaga, kuri buvo rasta praėjusiais metais per pasaulio čempionatą Anahaime (JAV).

„Toliau sieksime visiško pasaulio vicečempiono Aurimo Didžbalio išteisinimo", – pranešė Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos prezidentas Bronislavas Vyšniauskas.

Tokios žinios dar nieko nereiškia, tačiau jeigu viskas iš tikrųjų paktyptų į sunkiaatlečiams teigiamą pusę, tuomet A.Didžbalio karjera gali ir nesugriūti. Kuomet lietuvio mėginyje, kuris buvo paimtas per pasaulio sunkiosios atletikos čempionatą JAV, Anaheime buvo rasta draudžiamų preparatų, įsivyravo kalbos, kad karjerą sportininkas jau gali laidoti.

LSAF visais būdais tenka gerinti reputaciją, mat žymiausias Lietuvos sunkiaatletis įkliuvo jau nebe pirmą kartą. 2012 m.prieš pat Londono olimpines žaidynes Europos sunkiosios atletikos čempionate A.Didžbalio šlapimo mėgiyje taip pat buvo rasta medžiagų, kurios viršijo leistiną normą.

2017 gruodį per pasaulio sunkiosios atletikos čempionatą A.Didžbalis pasipuošė sidabro medaliu ir netvėrė džiaugsmu, tačiau jo greitai neteko. Pirmenybių metu atlikto dopingo A testo rezultatas buvo teigiamas. Antidopingo laboratorijoje buvo nustatyta, kad Lietuvos atstovo organizme buvo selektyvių androgeninių receptorių moduliatorių SARM S-22, kurie suteikia jėgos ir išvysto raumenyną.

„Nežadu gintis, nes ginasi tik kalti. Dešimt dienų iki lemtingo mėginio buvo atvykusi Lietuvo antidopingo agentūra ir buvo paimti tiek šlapimo, tiek kraujo mėginiai. Ir jokių pakitimų nebuvo.Viskas buvo tvarkinga.

Nesu pradinukas sunkiojojoje atletikoje ir keisti papildus būtų neadekvatu. Mums ta medžiaga nežinoma ir pirmą kartą ją išgirdome“, – po to kai pasirodė žinios apie dopingą tvirtino A.Didžbalis.

Jau tuomet sportininkas buvo užtikrintas, kad neleistinų preparatų nevartojo, o dar užtikrintesnis buvo jo treneris Bronislavas Vyšniauskas.

Sunkiaatlečius ugdantis specialistas net tik drąsiai neigė visus kaltinimus, tačiau ir po pasaulio čempionato žarstė kritiką dopingo mėginius ėmusiems asmenims ir tvarkai buvusiai JAV.

Anot trenerio, čempionate Anahaime, sportininkų patikrinimuose nebuvo jokios tvarkos.

Tačiau bet kokiais pasitesinimais ir teikiama informacija be aiškesnių įrodymų tikėti vis dar sunkoka. Pačiam B.Vyšiauskui net gi pareikšti įtarimai dėl neteisėto disponavimo dopingo medžiagomis. Treneriui gali grėsti laisvės atėmimas iki ketverių metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.