EUROLYGA 2023

Alpinistai Tian Šanio kalnuose iškels Panevėžio vėliavą

Panevėžio alpinistų žygis į Tian Šanio kalnus – ne bet koks. Jo metu alpinistai planuoja rasti bevardę viršukalnę, kurios aukštis siektų apie 4 500 metrų, ir ją pavadinti Panevėžio vardu.

 Alpinistai ketina surasti bevardį kalną ir jį pavadinti Panevėžio garbei.<br> L.Varanausko/asmeninio albumo nuotr.
 Alpinistai ketina surasti bevardį kalną ir jį pavadinti Panevėžio garbei.<br> L.Varanausko/asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Raimonda Mikučionytė (Jūsų Panevėžys)

Aug 1, 2018, 4:03 PM

Dešimties alpinistų grupė iš Panevėžio išvažiuoja rytoj, rugpjūčio 2 d., o grįžti iš kalnų planuoja rugpjūčio 20-ąją.

Alpinistų grupės vadovas Saulius Jurevičius naujienų portalui JP pasakojo, kad įkopti į viršukalnę ir ją skirti Panevėžiui 515-ojo gimtadienio proga – sena svajonė.

„Jau pernai trise bandėme įgyvendinti šią svajonę, bet nepalankios oro sąlygos sukliudė pasiekti tikslą. Savo viršūnes turi Vilnius, Kaunas, Šiauliai, Dotnuva – viršūnę turi turėti ir Panevėžys. Beje, Panevėžiui padovanoti viršukalnę norėjome, kai miestas minėjo 500-ąjį gimtadienį. Šiemet taip pat labai graži sukaktis, o, be to, panevėžiečiai alpinistai kitais metais minės klubo 60-metį“, – pasakojo S.Jurevičius.

Alpinistų grupės vadovas S. Jurevičius pristatė panevėžiečius susiruošusius į prasmingą žygį.

„Be manęs keliauja Edvardas ir Valė Pundziai, Vaclovas Paplauskas, Laima Vološkevičienė, Raimondas Abromavičius, Julius Žilinskas, Tomas Vanagas, Tomas Bertašius ir Remigijus Žilinskas. Komanda stipri būsime pajėgus užkopę į bevardę viršukalnę iškelti Panevėžio vėliavą ir į sukrautą urną įdėti raštelį su viršukalnės pavadinimu“, – kalbėjo prieš ekspediciją į Tian Šanio kalnus alpinistas.

Pasak S.Jurevičiaus, Tian Šanio kalnuose yra ne viena lietuviškai pavadinta viršukalnė.

„Tai ir J. Basanavičiaus, ir A. Vidugirio, ir Vilniaus universiteto, ir Mažvydo, Žalgirio, Lietuvos tūkstantmečio, Nemuno, Bangelės ir kitos. Šiais metais bus bandoma įregistruoti viršukalnių pavadinimus. Tą darys alpinistas Vilius Šeduikis. Jis sieks geografinio lietuviškųjų viršūnių pavadinimų įteisinimo. Pavadinimų registravimo tvarka Kirgizijoje yra gana sudėtinga – pirmiausia tam turi pritarti vietos bendruomenė, vėliau – rajono, apskrities vadovai ir tik galiausiai įsaką dėl pavadinimų suteikimo pasirašo šalies prezidentas. Turėtų pavykti viršūnių pavadinimus įregistruoti. Aišku, ne visas iškart“, – svarstė panevėžietis alpinistas ir kvietė panevėžiečius išlydėti juos į kalnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.