EUROLYGA 2023

Septynių Europos čempionatų mišrainė: kas, kodėl ir kaip

Europos čempionatai („European Championships“) – su tokia iškaba rugpjūčio pirmojoje pusėje rengiami septynių sporto šakų turnyrai. Jų prizininkai gaus panašaus dizaino medalius, o daugiausia apdovanojimų laimėjusiai šaliai bus įteikta taurė.

 Lietuvos sportininkai dalyvauja arba dalyvaus šešių sporto šakų Europos čempionatuose.<br> Scanpix nuotr.
 Lietuvos sportininkai dalyvauja arba dalyvaus šešių sporto šakų Europos čempionatuose.<br> Scanpix nuotr.
Europos čempionatų įskaitoje nugalėjusiai šaliai bus įteikta taurė.<br> Scanpix nuotr.
Europos čempionatų įskaitoje nugalėjusiai šaliai bus įteikta taurė.<br> Scanpix nuotr.
 A.Palšytė.<br> Scanpix nuotr.
 A.Palšytė.<br> Scanpix nuotr.
 R.Meilutytė.<br> Scanpix nuotr.
 R.Meilutytė.<br> Scanpix nuotr.
 A.Gudžius<br> Scanpix nuotr.
 A.Gudžius<br> Scanpix nuotr.
 R.Navardauskas.<br> Scanpix nuotr.
 R.Navardauskas.<br> Scanpix nuotr.
 S.Krupeckaitė.<br> Scanpix nuotr.
 S.Krupeckaitė.<br> Scanpix nuotr.
 M.Griškonis.<br> Scanpix nuotr.
 M.Griškonis.<br> Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Aug 5, 2018, 12:02 PM

Europos transliuotojų sąjunga (EBU) kartu su žemyno sporto federacijomis sumanė mesti iššūkį Europos žaidynėms.

Nors oficialiai apie tai nekalbama, matomas akivaizdus siekis žiūrovų dėmesiu ir finansiškai nustelbti 2019 metais Minske vyksiančią antrąją žemyno olimpiadą.

Čempionatai. Septynių asmeninių sporto šakų Europos federacijos prieš porą metų sutarė 2018 metais surengti Europos čempionatus vienu metu ir vienoje vietoje.

Dėl bendradarbiavimo susitarė Europos lengvosios atletikos, plaukimo, dviračių sporto, irklavimo, gimnastikos, golfo ir triatlono federacijos.

Jos pirmąjį bendrą Europos čempionatą rengia šių metų rugpjūčio 2–12 d. Glazge ir Berlyne. Vokietijos sostinėje rugpjūčio 6–12 d. kausis lengvaatlečiai, o kiti sportininkai varžosi Škotijoje.

Ten vyksta Europos vandens sporto šakų (plaukimo, šuolių į vandenį, sinchroninio plaukimo ir plaukimo atvirame vandenyje; rugpjūčio 3–12 d.), dviračių sporto (plento, treko, kalnų ir mažųjų dviračių; rugpjūčio 2–12 d.), irklavimo (rugpjūčio 2–5 d.), moterų ir vyrų gimnastikos (rugpjūčio 2–5 ir 9–12 d.), triatlono (rugpjūčio 9–12 d.) ir golfo komandų (rugpjūčio 8–12 d.) čempionatai.

Dalyviai. Europos lengvosios atletikos čempionate Berlyne dalyvaus apie 1500 sportininkų, kitų šešių sporto šakų čempionatuose Škotijoje – daugiau nei 3000 sportininkų.

Skaičiuojama, kad Vokietijoje bus akredituota apie 3000 asmenų, o Škotijoje – apie 8500.

Trofėjus. Šaliai, kuri visose sporto šakose iškovos daugiausia medalių, bus įteikta speciali Europos čempionų taurė.

Taurė pagaminta iš aliuminio ir paauksuota. Jis sveria 10,5 kg ir pirmąkart pristatyta rugpjūčio 1 d. Glazge.

Naujasis trofėjus bus įteiktas rugpjūčio 12 d. Berlyne pasibaigus lengvaatlečių varžyboms. Jį atsiims daugiausia medalių laimėjusios šalies sportininkai.

Transliacijos. Europos čempionatų televizijos transliacijų teises įsigijo EBU, kuriai priklauso Europos šalių visuomeniniai transliuotojai.

Tarp jų – Lietuvos nacionalinis radijas ir televizija (LRT). Europos čempionato varžybas taip pat rodo „Eurosport“.

Konkurentai. Šie Europos čempionatai sumanyti kaip atsvara Europos olimpinių komitetų (EOC) surengtoms Europos žaidynėms, kurios pirmą kartą vyko 2015 metais Baku.

Populiariausių sporto šakų federacijos kritiškai vertino naują EOC renginį, todėl į Baku neatvyko dauguma geriausių sportininkų.

Pavyzdžiui, Europos žaidynių lengvosios atletikos varžybos buvo sujungtos su Europos komandų čempionato trečiosios lygos turnyru, plaukimo varžybose dalyvavo tik jauniai, o irklavimo varžybos visai neįvyko.

Lietuviai. Lietuvos sportininkai dalyvauja arba dalyvaus šešių sporto šakų Europos čempionatuose.

Berlyne varžysis 27 lengvaatlečiai, o Škotijoje startuos 13 vandens sporto šakų atstovų (11 plaukikų ir 2 šuolininkės į vandenį), 12 dviratininkų (6 treko, 4 plento ir 2 mažųjų dviračių), 8 irkluotojai, 3 gimnastai ir 1 triatlonininkas.

Tarp Europos čempionatų dalyvių yra nemažai tituluotų šalies sportininkų, kurie gali pakovoti dėl medalių.

Lengvosios atletikos varžybose dalyvaus pasaulio čempionas Andrius Gudžius ir Europos čempionato prizininkė Airinė Palšytė, plaukimo – olimpinė, pasaulio ir Europos čempionė Rūta Meilutytė, pasaulio ar Europos čempionatų prizininkai Giedrius Titenis ir Danas Rapšys, irklavimo – olimpinių žaidynių prizininkai Mindaugas Griškonis, Saulius Ritteris ir Milda Valčiukaitė, pasaulio čempionai Aurimas Adomavičius, Rolandas Maščinskas ir Dovydas Nemeravičius, dviračių plento – pasaulio čempionato prizininkas Ramūnas Navardauskas, dviračių treko – daugkartinė Europos ir pasaulio čempionė Simona Krupeckaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.