EUROLYGA 2023

Prieš pirmąjį Kuršių marių regatos startą – viesulas Klaipėdoje

Uosto teritorijoje jachtoms rikiuojantis prie starto linijos Kuršių marių regatos Klaipėdos etapui, užfiksuotas nuo jūros atslenkantis viesulas. Pasak meteorologo Naglio Šulijos, šiam griaunančios jėgos reiškiniui pasirodžius jachtų kelyje, pastarosios turėtų kuo skubiau trauktis, tačiau šįkart jis išsisklaidė dar prieš jachtoms pajudant į jūrinę varžybų distanciją.

 Viesulas Klaipėdoje
 Viesulas Klaipėdoje
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 6, 2018, 12:08 PM

„Tornadas priklauso pavojingų meteorologinių reiškinių grupei. Galima sakyti trumpai drūtai – jis viską pakeliui niokoja, sudrasko, susuka. Jeigu yra galimybė pabėgti, reikia sprukti kaip galima toliau. Neįsivaizduoju, kas atsitiktų, jei viesulas susitiktų su jachta ar su keliomis jachtomis, bet, manau, kad nieko gero“, – teigė meteorologas N. Šulija.

Pasak jo, sekmadienį prieš pat regatos startą Klaipėdoje pasirodžiusio viesulo buvo galima tikėtis atsižvelgiant į pastarųjų dienų oro sąlygas. N. Šulijos teigimu, viesulai Lietuvoje dažniausiai susiformuoja virš jūros, kai esant aukštoms temperatūroms vandens paviršius smarkiai įkaista, o vėliau virš jo užslenka daug vėsesnis oro sluoksnis. Viesulas atsiranda dėl tokiomis sąlygomis susiformavusio vertikalaus temperatūrų skirtumo.

Regatos dalyviams pajudėjus į jūrinę distanciją daugiau tokių pavojingų meteorologinių reiškinių neužfiksuota, tačiau varžybų sąlygos buvo iš tiesų jūrinės – buriuotojams teko lenktyniauti prie didelio vėjo ir jūrinės bangos. Sudėtingos sąlygos pareikalavo iš buriuotojų ne tik meistriškumo, bet ir ištvermės.

Jūrinės lenktynių sąlygos tapo iššūkiu ir praėjusių metų Kuršių marių regatos taurių laimėtojams. Po pirmojo etapo praėjusių metų čempionė jachta „Cool Water“ kovoje dėl absoliučiai greičiausios jachtos titulo užima antrąją poziciją. Ją lenkia jachtos „Keturi vėjai“ įgula. Trečioje vietoje – svečiai iš Latvijos su jachta „Extra Brut“.

Kovoje dėl Didžiosios regatos taurės po pirmojo etapo pirmauja jachtos „Raganosis“ įgula, antrojoje vietoje – „Esox“, trečiojoje – estų jachta „Katarina Jee“.

Mažąją regatos taurę praėjusiais metais iškovojusi jachtos „Esmeralda“ įgula šiemet po pirmojo etapo žengia antra. Ją lenkia jachta „Tango“. Trečiojoje vietoje – „Livingstonas Capital Group“.

Intensyvi kova jau nuo pat pirmojo etapo vyksta ir tarp vos praėjusią savaitę iš pasaulio ORC čempionato Hagoje grįžusių „X-35“ klasės jachtų. Jų grupėje po pirmojo etapo pirmauja jachtos „Keturi vėjai“ įgula, antrojoje vietoje – jachtos „Cool Water“ įgula, trečiojoje – jachta „Extreme“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.