EUROLYGA 2023

Airinė Palšytė ir jos varžovės: kas yra kas šuoliuose į aukštį?

Per praėjusias Europos lengvosios atletikos pirmenybes, vykusias užpernai Amsterdame, vienintelį medalį Lietuvai iškovojo šuolininkė į aukštį Airinė Palšytė. Šių metų Europos čempionate A.Palšytė vėl pateko tarp geriausiųjų ir penktadienį vakare varžysis finale, tačiau lietuvės sezono rezultatai didelių vilčių nesuteikia.

A.Palšytė Europos lengvosios atletikos čempionate siekia medalio
A.Palšytė Europos lengvosios atletikos čempionate siekia medalio
A.Palšytė Europos lengvosios atletikos čempionate siekia medalio<br>A.Pliadžio nuotr.
A.Palšytė Europos lengvosios atletikos čempionate siekia medalio<br>A.Pliadžio nuotr.
A.Palšytė Europos lengvosios atletikos čempionate siekia medalio
A.Palšytė Europos lengvosios atletikos čempionate siekia medalio
A.Palšytė Europos lengvosios atletikos čempionate siekia medalio
A.Palšytė Europos lengvosios atletikos čempionate siekia medalio
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Aug 10, 2018, 1:46 PM

Šuoliai į aukštį – viena iš kelių rungčių, kurios šiame Europos čempionate turi itin aiškią favoritę. Neabejotina pastarųjų metų lyderė yra rusė Marija Lasickienė (buv. Kučina), dar 2014 metais pirmą kartą įveikusi 2 metrų aukštį, o nuo 2016 metų liepos iki 2018 metų birželio laimėjusi net 45 turnyrus iš eilės!

M.Lasickienė yra 2015 ir 2017 metų pasaulio čempionė, 2014 metais tapo Europos vicečempione, bet negalėjo varžytis 2016 metų Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse dėl Rusijos lengvosios atletikos federacijai skirtos bausmės (2015 m. lapkritį IAAF apribojo Rusijos lengvosios atletikos federacijos teises dėl sistemingo dopingo vartojimo). Vėliau M.Lasickienei, kaip ir dar keliems Rusijos lengvaatlečiams, buvo leista dalyvauti oficialiose varžybose, bet jie negali atstovauti savo šaliai.

M.Lasickienės karjeros rekordas yra 2,06 m (pasiektas 2017 m.), šio sezono rekordas – 2,04 m. Šiais metais rusė laimėjo penkis iš šešių Deimantinės lygos etapų, o vienintelę nesėkmę patyrė Maroko mieste Rabate, kur ją aplenkė dvi varžovės: bulgarė Mirela Demireva ir ukrainietė Julija Levčenko.

Šiais metais, be M.Lasickienės, 2 metrus peršoko dar trys sportininkės: italė Elena Vallortigara (2,02 m), belgė Nafissatou Thiam (2,01 m) ir bulgarė M.Demireva (2,00 m).

Tačiau E.Vallortigara trečiadienį patyrė nesėkmę atrankos varžybose, o N.Thiam per Europos čempionatą kovoja dėl septynkovės apdovanojimų (belgė yra šios rungties olimpinė ir pasaulio čempionė).

Dėl to M.Demireva penktadienį vakare bus pagrindinė pretendentė laimėti dar vieną sidabro medalį. Šios spalvos apdovanojimus bulgarė jau iškovojo 2016 metų Europos čempionate ir Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Tačiau pernai per pasaulio pirmenybes ji buvo tik septinta.

Didžiųjų turnyrų medalius yra iškovojusios dar trys šio Europos čempionato finale kovosiančios šuolininkės. Kroatė Ana Šimič laimėjo 2014 metų Europos pirmenybių bronzą, lietuvė Airinė Palšytė – 2016 metų Europos pirmenybių sidabrą, ukrainietė Julija Levčenko – 2017 metų pasaulio pirmenybių sidabrą.

J.Levčenko ir britė Morgan Lake šį sezoną yra peršokusios 1,97 m, ukrainietė Kateryna Tabašnyk ir vokietė Marie-Laurence Jungfleisch – 1,96 m.

Praėjusiame Europos čempionate 1,96 m peršokusios ir sidabro medalį iškovojusios A.Palšytės rezultatai šiais metais nėra geri. Lietuvė nedalyvavo nė viename Deimantinės lygos etape, o jos sezono rekordas – tik 1,91 m. Tarp Europos čempionato finalininkių prastesnis tik čekės Michaelos Hrubos sezono rekordas (1,90 m).

Europos čempionate nedalyvauja kelios ryškios praėjusių metų žvaigždės, tarp jų – Rio de Žaneiro olimpinė ispanė Ruth Beitia ir dviejų olimpinių medalių laimėtoja kroatė Blanka Vlašič.

39-erių R.Beitia pernai nusprendė baigti sportininkės karjerą, o traumų kamuojama 34-erių B.Vlašič šiais metais nedalyvavo jokiose varžybose, bet dar nėra paskelbusi apie karjeros pabaigą.

Pernai pasaulio čempionate bronzos medalį laimėjusi lenkė Kamila Ličwinko išėjo motinystės atostogų. Nors šiai šuolininkei jau 32-eji, ji tikisi pratęsti karjerą ir patekti į Tokijo olimpines žaidynes.

Beje, pernai per pasaulio pirmenybes nugalėtoja tapusi M.Lasickienė peršoko 2,03 m, J.Levčenko – 2,01 m, K.Ličwinko – 1,99 m. Užpernai per Europos pirmenybes R.Beitiai aukso medalį užtikrino kuklesnis rezultatas – 1,98 m.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.