EUROLYGA 2023

Treneris įvardijo, ko labiausiai reikės Rūtai Meilutytei: „Talento neužtenka“

Kai Danas Rapšys po sidabrinio finišo liejo apmaudą dėl išslydusio aukso, o be medalio mėgstamiausioje rungtyje likusi Rūta Meilutytė atsitvėrė įprasta tylos siena, tapo aišku – iš Europos čempionato Lietuvos plaukikai grįš su dvejopomis nuotaikomis.

 R.Meilutytė Tokijo olimpiadai ruošis už Atlanto.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 R.Meilutytė Tokijo olimpiadai ruošis už Atlanto.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Jefimova.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 J.Jefimova.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Rapšys.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 D.Rapšys.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 R.Meilutytė 100 m krūtine plaukime iškovojo sidabrą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 R.Meilutytė 100 m krūtine plaukime iškovojo sidabrą.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Bilis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 S.Bilis.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Ž.Ovsiukas.<br> T.Bauro nuotr.
 Ž.Ovsiukas.<br> T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Aug 11, 2018, 8:26 AM

Lietuviai Glazge vykusiose pirmenybėse susirinko mažesnį apdovanojimų kraitį nei pernai ar užpernai, iškovodami du sidabro medalius.

Pirmąjį 100 m krūtine distancijoje laimėjo R.Meilutytė, o D.Rapšys antrąjį prigriebė 200 m laisvuoju stiliumi plaukime.

„Manau, du medaliai yra geras rezultatas, juk dabartinis etapas tėra tarpinis. Pagrindinis tikslas – rengtis 2020 m. Tokijo olimpinėms žaidynėms“, – lrytas.lt sakė buvęs Lietuvos plaukimo rinktinės treneris Žilvinas Ovsiukas.

Nors 40-metis specialistas pareigas rinktinėje paliko prieš dvejus metus – po Rio de Žaneiro olimpiados – pastarąją savaitę atidžiai sekė lietuvių startus Glazge.

„Šiame čempionate savo darbą tiek treneriai, tiek sportininkai ir toliau stygavo, tad rezultatas nėra pats svarbiausias. Vis tik man atrodo, kad lietuvių progresas juda teigiama linkme“, – teigė jis.

Neišpildytas potencialas

Kai D.Rapšys po sidabrą atnešusio plaukimo pakirstas nuovargio prisėdo ant Glazgo arenos grindų, jo veide nešvietė plati šypsena.

23-ejų lietuvis tikėjosi aukso, mat 200 m laisvuoju stiliumi distancijoje šįmet buvo užfiksavęs geriausią sezono rezultatą (1 min. 45,13 sek.), o atrankos bei pusfinalio plaukimuose finišavo pirmas.

Lemiamame plaukime D.Rapšys nuotolį įveikė per 1,46,07 sek. ir nuo brito Duncano Scotto atsiliko beveik sekunde.

„Dano rezultatas jokiu būdu nėra prastas, nes patirtis, kurią jis įgijo šiose varžybose, yra neįkainojama. Manyčiau, dabar jis bus tik dar stipresnis“, – tikino Ž.Ovsiukas.

Europos pirmenybėse svarbiu karjeros laipteliu tapo ir kitam Lietuvos plaukikui Simonui Biliui.

24-erių sportininkas, 2016 metų pabaigoje trumpajame baseine tapęs pasaulio čempionu, beveik dvejus metus jautėsi tarsi sustingęs, o jo rezultatų kreivė vis nekilo aukštyn.

Tačiau ketvirtadienį S.Biliui jėgų įkvėpė neįprasta akistata.

50 m laisvuoju stiliumi rungties pusfinalyje jis užfiksavo tokį pat rezultatą, kaip ir varžovas bei pirmą kartą gyvenime varžėsi perplaukime.

Ten už nugaros palikdamas Ukrainos plaukiką Andrejų Gavorovą, lietuvis iškopė į finalą ir jame užėmė penktąją vietą.

„Simonas perplaukime įveikdamas ukrainietį parodė savo lygį, – neabejojo Ž.Ovsiukas. – Jis turi tvirtą charakterį ir yra kovotojas, todėl jam dar viskas prieš akis“.

Dar vieną malonią staigmeną Glazge pateikė ir vyrų kombinuotoje estafetėje plaukusi Lietuvos ketveriukė.

D.Rapšys, S.Bilis, Andrius Šidlauskas ir Deividas Margevičius prieš startą svajojo nebent pagerinti šalies rekordą, o galiausiai atsidūrė per plauką nuo medalių.

Ketvirtoji vieta ir net 1,60 sek pagerintas trejus metus gyvavęs Lietuvos rekordas (3 min. 33,70 sek.) – taip galingai su Škotija atsisveikino lietuviai.

„Manau, estafetės rezultatas dar yra su rezervu. Pavyzdžiui, vokiečių rezultatas išliko toks pat, koks ir buvo olimpiadoje, o mes dar tobulėjame.

Žinoma, Europos komandos nuolat pildosi naujais veidais, tad ateityje laukia labai rimta kova. Nereikia užmigti ant laurų.

O apskritai, žiūrint į vaikinus, vaizdas džiugina – jie auga, vyriškėja. Net duodami interviu, jie mintis dėsto kaip rimti sportininkai“, – dėstė Ž.Ovsiukas.

Išslydęs medalis – ne rodiklis

Slogesnėmis nuotaikomis čempionatą užbaigė R.Meilutytė. 100 m krūtine distancijoje į priekį praleidusi tik rusę Juliją Jefimovą, dvigubai trumpesniame nuotolyje ji liko ketvirta.

Kaip įprasta greitai startavusi 21-erių plaukikė savo mėgstamiausioje rungtyje 50 m įveikė per 30,46 sek.

Ją aplenkė dar vieną auksą iškovojusi J.Jefimova (29,81 sek.), antrąją vietą užėmė britė Imogen Clark (30,34 sek.), o trečiąją – italė Arianna Castiglioni (30,41 sek.)

„Sunku pasakyti, kodėl Rūta liko be medalio, nes nežinau, kaip ji dirba treniruotėse, – spėlioti nenorėjo Ž.Ovsiukas. – Bet džiugu dėl to, kad ji pagaliau apsisprendė, kur treniruosis ir galės pilnai atsiduoti darbui“.

R.Meilutytė praėjusį pavasarį po ilgų paieškų pradėjo treniruotis pas vieną tituluočiausių JAV plaukimo specialistų Dave'ą Salo.

D.Salo yra treniravęs tokias sportininkes kaip Rebeccą Soni, Jessicą Hardy bei tą pačią J.Jefimovą.

„Jei Rūta toliau nebesimėtys ir dirbs su šiuo treneriu, laiko pasiruošti olimpiadai visiškai užteks. O tai, kad dabar 50 m distancijoje nebuvo medalio, nėra joks rodiklis.

Kaip matau iš jos pasisakymų, sezonas nebuvo pilnai atidirbtas, tad išvadų daryti negalima.

Dabar Rūtai paprasčiausiai reikia įdėti darbo į treniruotes, nes vien talento titulams neužtenka“, – sakė Ž.Ovsiukas.

Pagrindinei R.Meilutytės konkurentei J.Jefimovai šis čempionatas buvo pasakiškas.

Ji tapo pirmąja moterimi nuo 1999-ųjų, laimėjusia visas tris distancijas plaukiant krūtine. Rusė dar du apdovanojimus – auksą ir sidabrą – iškovojo estafetėse.

„Rusai tarp Europos plaukikų dominuodavo visais laikais, juk tai didelė šalis su didelėmis atrankos galimybėmis.

O J.Jefimova paprasčiausiai išlaiko savo lygį. Bet tikrai nėra taip, kad ji būtų visiškai nutolusi nuo R.Meilutytės ir jos pavyti būtų neįmanoma“, – teigė Ž.Ovsiukas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?