EUROLYGA 2023

Lietuvos dviratininkai šį sezoną liko be didžiųjų lenktynių

Ramūnas Navardauskas praėjusį savaitgalį užkopė ant „Baltic Chain Tour“ daugiadienių dviračių lenktynių garbės pakylos. Garsiausias šių dienų Lietuvos dviratininkas svarbiausiose Baltijos šalyse rengiamose lenktynėse užėmė aukščiausią tarp lietuvių antrąją vietą, bet tikriausiai būtų mielai iškeitęs gana žemą kategoriją turinčiose varžybose gautus apdovanojimus į galimybę minti pedalus tuo pačiu metu kitame Europos pakraštyje prasidėjusioje „Vuelta a Espana“. 

Lietuvos dviratininkų nebuvo aukščiausio lygio varžybose.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos dviratininkų nebuvo aukščiausio lygio varžybose.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2018-08-29 16:36

Tačiau šių metų „Vuelta“ nėra nei R.Navardausko, nei kitų elitinės pakopos komandoms atstovaujančių lietuvių Gedimino Bagdono ir Ignato Konovalovo. Lietuvos dviratininkai šį sezoną apskritai nedalyvavo nė vieneriose iš trijų didžiųjų dviračių lenktynių „Giro d‘Italia“, „Tour de France“ ir „Vuelta a Espana“. 

Praėjusį kartą lietuviškų pavardžių nė vieneriose didžiosiose lenktynėse nebuvo labai seniai – 2001 metais. Paskui net 16 iš eilės sezonų bent vienas mūsų šalies dviratininkas išriedėdavo į bent vienerių iš didžiųjų lenktynių trasą. 

Trukdė sveikatos problemos

30-metis R.Navardauskas per karjerą dalyvavo aštuoneriose didžiosiose lenktynėse ir jose laimėjo du asmeninius etapus (po vieną – „Giro d‘Italia“ ir „Tour de France“). Tačiau pernai „Bahrain-Merida“ komandos dviratininką užklupo rimtos sveikatos problemos ir praėjusių metų rudenį jam buvo atlikta širdies operacija. 

Šį sezoną R.Navardauskas startavo keleriose pasaulio turo tvarkaraštyje esančiose vienos savaitės daugiadienėse lenktynėse, bet dažniausiai iš jų pasitraukdavo nenuvažiavęs iki finišo. Buvusiam pasaulio čempionato prizininkui trijų savaičių iššūkiai kol kas per sunkūs, todėl „Bahrain-Merida“ jo neįtraukė į komandos sudėtį per didžiąsias lenktynes ir jau paskelbė, kad sutarties su lietuviu kitam sezonui nebepratęs.

Pasaulio turo komandoms atstovauja dar du mūsų šalies dviratininkai. Šių metų Lietuvos atskiro starto ir grupinių lenktynių čempionas 32-ejų G.Bagdonas vilki AG2R aprangą, jo bendraamžis I.Konovalovas – FDJ. Tačiau šiedu lietuviai nėra pagrindiniai komandų dviratininkai ir dažniausiai yra siunčiami į mažiau svarbias lenktynes.

Beje, šį sezoną patekti į didžiąsias lenktynes apskritai tapo sudėtingiau. Dar pernai per „Giro“, „Tour“ ir „Vuelta“ komandas sudarydavo po devynis dviratininkus. Šiais metais jų skaičius sumažintas iki aštuonių. 

Užima neaukštas vietas

Šiuo metu Tarptautinės dviračių sporto sąjungos (UCI) reitinge tarp lietuvių aukščiausią 235-ąją vietą užima G.Bagdonas. 507-ojoje vietoje yra R.Navardauskas, 671-ojoje – Evaldas Šiškevičius iš „Delko-Marseille“ ekipos, kuri nepriklauso elito pakopai ir nėra kviečiama į didžiąsias lenktynes.

Dėl sveikatos problemų nuo balandžio iki rugpjūčio nelenktyniavęs I.Konovalovas nukrito į 2504-ąją poziciją. 

Šio sezono UCI pasaulio turo įskaitoje klasifikuoti tik du lietuviai. R.Navardauskas užima 300-ąją vietą, G.Bagdonas – 372-ąją (pasaulio turą sudaro 37 svarbiausios vienos dienos ir daugiadienės lenktynės). Iš viso 2018 metais pasaulio turo taškus iškovojo 407 dviratininkai. 

Nelietuviškos lenktynės

Įdomu, kad Lietuvos dviratininkai daug dažniau dalyvauja „Giro d‘Italia“ bei „Tour de France“ lenktynėse ir gana retai gauna progą važiuoti Ispanijos keliais. 

Šiame amžiuje lietuviai „Vuelta a Espana“ lenktynėse dalyvavo vos 6 kartus (po du – G.Bagdonas ir I.Konovalovas, po vieną – Tomas Vaitkus ir Marius Sabaliauskas). I.Konovalovas abu kartus (2009 ir 2011 m.) nenuvažiavo iki finišo, o 2015 ir 2016 metais startavęs sprinto specialistas G.Bagdonas geriausiame etape užėmė 6-ąją vietą. 

Lietuvos dviratininkai dar nėra laimėję nė vieno „Vuelta“ etapo.

Galima palyginti: „Giro d‘Italia“ lenktynėse lietuviai šiame amžiuje startavo 16 kartų (I.Konovalovas – keturis, R.Navardauskas, T.Vaitkus ir M.Sabaliauskas – po tris, kiti – po vieną), „Tour de France“ – 11 kartų (R.Navardauskas – penkis, kiti – po vieną arba du). 

Kas yra kas šių metų „Vuelta“?

Lenktynės. Rugpjūčio 25 d. Malagoje prasidėjusiose lenktynėse startavo 176 dviratininkai iš 22 komandų. Jiems iki finišo Madride reikės nuvažiuoti 3271 km (šio sezono „Giro“ distancija buvo 3572 km, „Tour“ – 3351 km).

Čempionai. Šiais metais „Vuelta“ nestartavo pernai čempionu tapęs britas Chrisas Froome‘as („Sky“), bet susigrąžinti čempiono vardą bando 2016 m. nugalėtojas kolumbietis Nairo Quintana („Movistar“), 2015 m. nugalėtojas italas Fabio Aru („Team Emirates“), 2010 m. nugalėtojas italas Vincenzo Nibali („Bahrain-Merida“) ir 2009 m. nugalėtojas ispanas Alejandro Valverde („Movistar“). Nė vienas šių metų „Tour de France“ prizininkas (britas Geraintas Thomasas iš „Sky“, olandas Tomas Dumoulinas iš „Sunweb“ ir Ch.Froome‘as) į „Vuelta“ neatvyko. 

Favoritai. Visi keturi buvę čempionai minimi tarp pagrindinių šio sezono favoritų. Didžiųjų favoritų sąraše taip pat yra australas Richie Porte‘as (BMC), britas Simonas Yatesas („Mitchelton“), ispanas Miguelis Angelis Lopezas („Astana“).
Kaimynai. „Vuelta“ startavo 30 šalių dviratininkai. Lenktynėse nėra ne tik lietuvių, bet ir latvių, estų bei baltarusių, tačiau važiuoja du lenkai. Vienas iš jų – Michalas Kwiatkowski iš „Sky“ – po antrojo etapo tapo bendrosios įskaitos lyderiu. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.