EUROLYGA 2023

Legendinis Sergejus Bubka: „Gal priminti, kur pasiekiau pirmąjį pasaulio rekordą? Vilniuje“

Sekmadienį sostinės „Sports and Legends“ bare buvo tiek olimpinių čempionų, kad vargu ar kada Lietuvoje galėtų susirinkti tokio kalibro sportininkų. Šarūno Marčiulionio kvietimu į Lietuvą sugužėjo 1988 metų Seulo olimpinių žaidynių aukso medalių turėtojai – buvusios SSRS krepšinio rinktinės žaidėjai bei garsusis šuolininkas į aukštį, dabartinis Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) viceprezidentas ukrainietis 54-erių Sergejus Bubka.

 Sergejus Bubka<br> Scanpix.com
 Sergejus Bubka<br> Scanpix.com
S.Bubkos rekordo iki šiol niekam nepavyksta pagerinti.<br>"Reuters"
S.Bubkos rekordo iki šiol niekam nepavyksta pagerinti.<br>"Reuters"
S.Bubka su LLAF vadovu E.Skrabuliu.<br>lengvoji.lt
S.Bubka su LLAF vadovu E.Skrabuliu.<br>lengvoji.lt
S.Bubka nori šį bei tą grąžinti lengvajai atletikai už suteiktas milžiniškas galimybes.<br>AFP/Scanpix nuotr.
S.Bubka nori šį bei tą grąžinti lengvajai atletikai už suteiktas milžiniškas galimybes.<br>AFP/Scanpix nuotr.
49-erių metų Ukrainos olimpinio komiteto prezidentas S. Bubka tapo šeštuoju kandidatu į IOC prezidento postą.<br>EPA-ELTA nuotr.
49-erių metų Ukrainos olimpinio komiteto prezidentas S. Bubka tapo šeštuoju kandidatu į IOC prezidento postą.<br>EPA-ELTA nuotr.
Krep<br>M.Krukausko nuotr.
Krep<br>M.Krukausko nuotr.
 Sergejus Bubka<br> Scanpix.com
 Sergejus Bubka<br> Scanpix.com
Daugiau nuotraukų (7)

Giedrius Vaitkevičius ("Lietuvos ryto" televizija)

Sep 10, 2018, 7:14 PM, atnaujinta Sep 10, 2018, 7:33 PM

Rugsėjo 30 dieną sukaks lygiai 30 metų, kai trenerio Aleksandro Gomelskio vedama SSRS krepšinio komanda finale susitvarkė su Jugoslavijos ekipa ir iškovojo auksą.

Į Vilnių susirinko 8 tos rinktinės nariai, iš kurių net pusė buvo lietuviai – Valdemaras Chomičius, Rimas Kurtinaitis, Šarūnas Marčiulionis bei Arvydas Sabonis.

Be jų iškilmėse dar dalyvavo ir latvis Igoris Migliniekas, rusai Sergejus Tarakanovas, Valerijus Tichonenka ir ukrainietis Aleksandras Volkovas.

Trijų 1988 metų olimpinio krepšinio turnyro nugalėtojų – Valerijaus Goborovo, Aleksandro Belosteno ir Viktoro Pankraškino jau nėra tarp gyvųjų.

Dar vienas olimpinis čempionas – estas Tiitas Sokkas ir vėl neatvyko į minėjimą. Jo nebuvo ir per dvidešimtmetį, kai Š.Marčiulionio valdomame poilsio komplekse Dubingiuose buvo minimas Seulo aukso dvidešimtmetis.

Tačiau be krepšininkų viešėjo ir dar vienas olimpinis čempionas, kuriam Seulas taip pat buvo auksinis – šuolio su kartimu legenda S.Bubka.

Prieš 30 metų Seulas lengvaatlečiui taip pat sužibo olimpiniu auksu. Net 35 kartus pasaulio rekordus gerinęs ukrainietis tik kartą tapo žaidynių nugalėtoju ir šią datą minėjo kartu su krepšininkais.

„Man labai malonu grįžti į Vilnių, nes 1984 metų sausį būtent Vilniuje pirmą kartą pagerinau pasaulio rekordą. Tiesiog tai priminimas. Aš tai niekada neužmiršiu. Čia vyko SSRS uždarų patalpų čempionatas – startavau dabartiniame ir vis dar esančiame Lengvosios atletikos manieže ir iškovojau savo pirmąją įspūdingą pergalę. Todėl lankytis Lietuvoje man yra ypatinga“, – kalbėjo buvęs Ukrainos sporto ministras, o dabar ir Tarptautinio olimpinio komiteto vienas iš vadovų.

Būtent Vilniuje prieš 34-erius metus Bubka pradėjo sėkmingai šturmuoti planetos rekordus. Ukrainietis net 17 kartų koregavo geriausius planetos pasiekimus stadionuose ir 18 sykių pasiekimus mušė maniežuose.

Daugelį rekordų S.Bubka gerino kartelę kilstelėdamas vos centimetru. Kalbėta, kad už kiekvieną naują rekordą Sovietų Sąjunga atseikėdavo ne tik premiją, bet ir po automobilį ar butą.

„Lietuvos ryto“ televizija legendos paklausė, ar tai tiesa?

„Kai tu ateini į didįjį sportą, tu negalvoji apie tai, kaip bus įvertinti tavo laimėjimai. Taip, jei tu esi papildomai apdovanojamas, tai lyg atpildas už tavo sunkias treniruotes. Iš pradžių rekordus gerinau po 5 centimetrus, bet kai pasieki kritinį aukštį, esi priverstas apsiriboti centimetru, bet to nedariau tik dėl pinigų. Pinigai svarbu, bet ne dėl jų siekiami rekordai“, – šypsojosi garsusis šuolininkas su kartimi, savo laiku rinktas ir Ukrainos olimpinio komiteto prezidentu.

S.Bubka 6 kartus laimėjo auksą pasaulio čempionatuose, dar keturis kartus tapo čempionu uždarose patalpose, o jo pasiektas planetos rekordas – 6 metai 15 cm gyvavo net 21-erius metus.

Jį sportininkas pasiekė Donecke 1993 metų vasario 21-ąją ir tik 2014-siais vasario 14 dieną prancūzas Renaudas Lavillienie'as perskrido per kartelę, pakelta į 616 cm aukštį.

„Mano karjera buvo didinga. Labai mėgau tai, ką aš dariau. Esu patenkintas ir dabartine veikla, nes nenutolau nuo sporto. Ir toliau puoselėju olimpines vertybes. Jei mano karjeros metais mane sportuoti motyvavo treneriai, tai dabar panašiai elgiuosi ir aš – skatinu jaunimą sportuoti, siekti sporte savo gyvenimo tikslų“, – užsidėjęs marškinėlius su užrašu „Seul 1988-2018“ kalbėjo S.Bubka.

Į bendrą Seulo aukso pagerbimo šventę pasveikinti ir prisiminti triumfą atvyko ne tik žinomi mūsų šalies verslo veidai, bet atskrido ir dabartinis VTB krepšinio lygos prezidentas bei NBA „Brooklyn Nets“ direktorių tarybos narys, buvęs CSKA klubo vadovas Sergejus Kuščenka.

Su juo pasveikinti buvusius krepšininkus atvažiavo ir vienas iš CSKA klubo atstovų, Eurolygoje savo žinias gilinęs, buvęs Rusijos biatlono federacijos narys Aleksandras Pakas bei garsus Rusijos krepšinio komentatorius bei 1988 metų SSRS rinktinės trenerio Aleksandro Gomelskio sūnus Vladimiras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.