EUROLYGA 2023

Susirūpinimai nepadėjo: Rusija vėl galės pati vykdyti dopingo kontrolę

Nors buvo tokių, kurie kėlė susirūpinimą dėl galimo Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) grąžinimo į tarptautinę bendruomenę, panašu kad tokie susirūpinimai išgirsti nebuvo.

 RUSADA suspendavimas panaikintas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 RUSADA suspendavimas panaikintas.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 20, 2018, 4:32 PM, atnaujinta Sep 20, 2018, 5:25 PM

Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) vykdomasis komitetas ketvirtadienį Seišeliuose vykusiame posėdyje nubalsavo už Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) suspendavimo nutraukimą, skelbia užsienio žiniasklaida.

Jos duomenimis, už tokį sprendimą balsavo devyni iš dvylikos vykdomojo komiteto narių.

RUSADA buvo pašalinta iš tarptautinės bendruomenės 2015 metais, kai buvo paviešinta kanadiečio Richardo McLareno didžiulė ataskaita dėl valstybiniu mastu naudojamos dopingo sistemos.

Nuodėmingųjų sąraše atsidūrė net per 1000 Rusijos sportininkų.

Skelbiama, kad vykdomasis komitetas suspendavimą panaikinti nusprendė po to, kai buvo pasiektas susitarimas dėl kontrolierių nustatytų dviejų likusių reikalavimų.

Reikalavimai buvo, kad Maskva sutiktų su kanadiečių teisininko Richardo McLareno parengtos skandalingos ataskaitos išvadomis apie Rusijoje kelerius metus valstybės lygiu vykdytą sportininkų dopingo programą ir įsileistų WADA inspektorius į Maskvos tyrimų laboratoriją.

Tiesa, vargu ar galima teigti, kad reikalavimai buvo išpildyti, mat Rusija pilnai sutiko su Tarptautinio olimpinio komiteto tarybos sprendimais, kurie buvo paremti Šmidto ataskaita. Ji buvo kiek švelnesnė nei McLareno.

Bet kokiu atveju, priimtas sprendimas reiškia, kad RUSADA dabar galės veikti neprižiūrima WADA. 

Greičiausiai ir Pasaulinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) panaikins sankcijas rusams. Kol jos galiojo, atletai iš šios šalies varžėsi po neutralia vėliava.

Atšaukti RUSADA suspendavimą per rugsėjo 20-osios posėdį rekomendavo Reikalavimų laikymosi komitetas (CRC).

Tai žinodami Jungtinės Karalystės sportininkai dėl RUSADA grąžinimo į tarptautinę bendruomenę net gi išsiuntė WADA laišką.

„Tai būtų katastrofa švariam sportui“, – buvo teigiama laiške, kurį pasirašė keletas olimpinių ir parolimpinių čempionų.

Jungtinės Karalystės sportininkai sunerimo, kad per WADA Vykdomojo komiteto susirinkimą RUSADA bus sugrąžintos visos teisės. 

Atletai baiminosi, kad jeigu tai įvyktų gali būti prarastas tikėjimas visa antidopingo agentūros sistema. Akivaizdu, kad jų susirūpinimas dabar bus tik didesnis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.