EUROLYGA 2023

Naujos sporto organizacijos tikslas – kąsti Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui?

Lietuvoje gimdoma dar viena sporto organizacija, kuri popieriuje žada įvesti tvarką. Penktadienį paskelbta, kad kelių federacijų prezidentai įsteigė Lietuvos olimpinių federacijų asociaciją (LOFA).

 V.Vasiliauskas, R.Kveselaitis ir E.Skrabulis
 V.Vasiliauskas, R.Kveselaitis ir E.Skrabulis
 Buvęs LOF vadovas Vitalijus Vasiliauskas
 Buvęs LOF vadovas Vitalijus Vasiliauskas
 Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis
 Lietuvos lengvosios atletikos federacijos prezidentas Eimantas Skrabulis
 Lietuvos sporto federacijų sąjungos vadovas Rimantas Kveselaitis
 Lietuvos sporto federacijų sąjungos vadovas Rimantas Kveselaitis
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Nov 16, 2018, 2:47 PM, atnaujinta Nov 16, 2018, 2:55 PM

Naujadaras apkaišiotas populistiniais nieko nereiškiančiais lozungais: asociacija ketina „prisidėti prie efektyvesnio sporto klausimų sprendimo, politikos formavimo bei skaidraus ir aiškiais kriterijais paremto sporto lėšų paskirstymo ir panaudojimo.“

„Taip, ketvirtadienį buvo pranešta, kad tokia organizacija yra sukurta. Tačiau iškart turime tam tikrų pastabų“, – be didesnės nuostabos kalbėjo Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

LOFA įsteigė keturių federacijų prezidentai: lengvosios atletikos federacijos vadovas Eimantas Skrabulis, irklavimo federacijos vedlys Dainius Pavilionis, biatlono – Arūnas Daugirdas ir karatė vadovas Romas Vitkauskas.

„Asociacija įsteigta privačių asmenų, dabar visos federacijos visuotiniame susirinkime turėtų pritarti tapimui narėmis. Kai formalumai bus sutvarkyti, mes pasitrauksime. Toks kelias pasirinktas dėl teisinių steigimo niuansų, nes kol nėra juridinio asmens, visuotiniai susirinkimai formaliai neturi kam pritarti”, – tikino LOFA prezidento pareigas kol kas ant savo pečių užsimetęs E. Skrabulis.

Naujoji asociacija suskubo rašyti raštus ir kviesti prie jos prisijungti visas olimpinių sporto šakų federacijas.

Be to, laiškai išsiųsti Lietuvos sporto federacijų sąjungai, Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui ir net valstybinei institucijai – Švietimo, mokslo ir sporto ministerijai.

„Pagrindinė problema, kad ši organizacija nutarė savo pavadinime naudoti žodį „olimpinių“. Tokių „olimpinių organizacijų“ oficialiai nėra, tad kalbėti apie jų asociaciją yra, švelniai tariant, yra keistoka.

Maža to, pagal Olimpinę chartiją, nė viena kita organizacija negali pasisavinti žodžio „olimpinis“. Todėl šitam naujadarui teks galvoti, kaip apseiti be jo“, – dėl LOFA teisėtumo abejojo prabilo D.Gudzinevičiūtė.

Spalį Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) nare tapusi D.Gudzinevičiūtė tikino, kad panaši struktūra jau yra LTOK ir nežinia, ar būtina ją dubliuojanti per vos keturis narius turinčią organizaciją.

„Pagal Lietuvos Respublikos Konstituciją visi turi teisę į organizacijų kūrimus. Tačiau LTOK turi tiek vasaros, tiek žiemos olimpinių sporto šakų komisijas, kurios sprendžia daugelį svarbiausių klausimų, susijusių su olimpinių sporto šakų finansavimu. Kurti organizaciją tik tam, kad sukurtum – keistas sprendimas“, – aiškino LTOK vadovė.

LOFA įkūrė beveik visi tie patys Lietuvos sporto federacijų vadovai, kurie pavasarį bandė sukelti tam tikrą suirutę tiek LTOK veikloje, tiek ir olimpiniame judėjime.

Kartu su iš Lietuvos olimpinio fondo išprašytu Vitalijumi Vasiliausku, lengvosios atletikos, irklavimo, biatlono ir plaukimo federacijos bei laipiojimo sporto asociacija buvo reikalauta neeilinės LTOK Generalinės asamblėjos sesijos, per kurią būtų panaikinta olimpinio komiteto neaudituota ataskaita ir 2018 metų sausį priimtas organizacijos biudžetas.

Planuotos „revoliucijos“ ir valdžios LTOK perėmimo nepalaikė Generalinės asamblėjos sesija, tad nevykę „revoliucionieriai“ trumpam pasitraukė. Iki šios savaitės.

Kalbama, kad LOFA įkurti pasiūlė buvęs pagarsėjusio padus papusčiusio bankininko Vladimiro Romanovo dešinioji ranka ir buvęs Olimpinio fondo vedlys V.Vasiliauskas. Jis ir turėtų netrukus vadovo poste pakeisti E.Skrabulį.

V.Vasiliauskas dabar yra ir Laipiojimo sporto asociacijos viceprezidentas ir siekė žūtbūt būti LTOK nariu. Tačiau paaiškėjus, kad ši sporto organizacija tarptautinėje federacijoje yra tik asocijuota narė, narystė LTOK šiai sporto šakai ir V.Vasiliauskui buvo sustabdyta.

„Dar vienas eilinis oro burbulas. Kiek žinau, idėjinis tos organizacijos vadovas yra V.Vasiliauskas. Pagrindinė šios organizacijos idėja paprasta – tiesiog įkąsti olimpiniam komitetui. Kurti ten niekas nieko neplanuoja.

Net ir tos organizacijos, kurios kol kas įeina į LOFA, vis tiek lieka tarp tų 38 olimpinių sporto šakų, kurios yra Lietuvos sporto federacijų sąjungoje.

Nors mano labai gerbiamas karatė vadovas Romas Vitkauskas bandė aiškinti, kad asociacija sukurta, kad LTOK sporto bendruomenę geriau girdėtų, būtų siekiamas nenutrūkstamas olimpinių sporto šakų finansavimas, bendradarbiavimas tinkamai valdant valstybines ir savivaldybių sporto bazes, tačiau tai tik gražus saldainio popieriukas.

O idėja visiškai elementari – smaugti LTOK ir jį kandžioti. Ir bandyti gauti daugiau pinigų. Bet visi kriterijai LTOK dėl finansinės sportininkų paramos yra nustatyti, viskas skaidru ir aišku ir teisingiau jau negali būti.

Agresija visada yra pasmerkta žlugti – reikia kalbėtis, o ne kariauti“, – apie LOFA be užuolankų kalbėjo Lietuvos sporto federacijų sąjungos vadovas Rimantas Kveselaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.