EUROLYGA 2023

Pasaulio čempionės Prancūzijos rankininkės nuskynė ir Europos pirmenybių auksą

Pasaulio futbolo čempionės Prancūzijos rinktinės žvaigždė Kylianas Mbappe nepasigailėjo, kad kartu su 15 tūkstančių sirgalių atėjo į Paryžiaus „Bercy“ areną. Sekmadienį vakare po jos skliautais dar sykį nuskambejo „Marselietė“, kuri šįkart buvo skirta Europos čempionato aukso medalius iškovojusiai Prancūzijos moterų rankinio rinktinei. Lemiamoje dvikovoje prancūzės įveikė Rusijos rinktinę 24:21 (13:12). Bronzos apdovanojimus laimėjo Nyderlandų rankininkės. 

 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Prancūzės tapo Europos čempionėmis.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Olandės džaigėsi bronzos medaliais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Olandės džaigėsi bronzos medaliais.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

Dec 16, 2018, 10:02 PM, atnaujinta Dec 16, 2018, 10:07 PM

Raudona kortelė nesutrikdė

Pernai pasaulio čempione tapusi Prancūzijos rinktinė Europos čempione tauriausius apdovanojimus iškovojo pirmą kartą. Siekiant šio laimėjimo prancūzėms reikejo nugalėti irgi dar nė sykio Europos čempione nebuvusią, bet užpernai Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių auksą iškovojusią Rusijos rinktinę. 

Intrigą stiprino tai, kad būtent šios komandos grūmėsi Rio de Žaneiro olimpiniame finale, kuriame trijų įvarčių skirtumu pergalę šventė rusės. Šį kartą prancūzės pasiekė revanšą ir laimėjo tokiu pačiu trijų įvarčių skirtumu.

Sekmadienį prancūzės pirmavo beveik visas rungtynes, o rusės į priekį trumpai buvo išsiveržusios tik pirmojo kėlinio pirmoje pusėje. Tiesa, ir šeimininkių persvara nebuvo didelė – skirtumas nė sykio nebuvo perkopęs trijų įvarčių. 

Prancūzijos ekipa ypač sudėtingas akimirkas išgyveno 36-ąją min., kai teisėjos parodė raudoną kortelę Allison Pineau. Viena labiausiai patyrusių Prancūzijos rankininkių buvo pašalinta už tai, kad mesdama baudinį kamuoliu pataikė į galvą Rusijos vartininkei. Beje, baudiniai apskritai buvo didelė prancūzių problema. Atakuodamos nuo 7 metrų linijos šeimininkės suklydo net tris kartus. Ir visus tris kartus rusių vartininkėms net nereikėjo ypatingai stengtis – kamuolys skriejo arba tiesiai į jas, arba šalia vartų. 

Vis dėlto Prancūzijos komanda rasdavo kitų būdų, kaip pelnyti įvarčius. Prancūzės beveik visą antrąjį kėlinį pirmavo dviejų arba trijų įvarčių skirtumu ir neleido varžovėms perimti iniciatyvos.

Prancūzių pirmieji kartai

Prancūzijos rinktinė šiame amžiuje diktuoja vyrų rankinio madas. Tuo tarpu Prancūzijos moterys nuo savo kolegų vyrų buvo atsilikusios. 

Tiesa, praėjusį dešimtmetį prancūzės laimėjo kelių didžiųjų turnyrų medalius, o 2003 metais netgi tapo pasaulio čempionėmis, bet pakilimus vis lydėdavo skaudūs nuosmūkiai – komanda neretai net nepatekdavo į pasaulio ar Europos pirmenybių ketvirtfinalį. 

Didysis proveržis įvyko tik prieš kelerius metus, kai rinktinės treneriu vėl buvo paskirtas Olivier Krumbholzas. Vadovaujant šiam specialistui Prancūzijos rankininkės 2016 metais per Rio de Žaneiro žaidynes pirmą kartą iškovojo olimpinius sidabro medalius, tų pačių metų pabaigoje laimėjo Europos pirmenybių bronzą, pernai antrą kartą iškovojo pasaulio čempionato auksą, o šiais metais pirmą kartą pateko į Senojo žemyno čempionato finalą. Ir ne tik pateko į finalą, bet ir iškovojo pirmuosius istorijoje aukso medalius. Nuo tada, kai O.Krumbholzas grįžo į rinktinę, prancūzės medaliais pasipuošė visuose keturiuose didžiuosiuose turnyruose. 

Beje, Europos moterų rankinio čempionatą Prancūzija rengė pirmą kartą. 

Bronza – olandėms 

Rungtynėse dėl bronzos medalių Nyderlandų rinktinė įtikinamai nugalėjo Rumunijos komandą 24:20 (15:8). Rumunijos ekipa labai susilpnėjo, kai per paskutiniąsias antrojo etapo rungtynes sunkią traumą patyrė rezultatyviausia visų laikų Europos pirmenybių žaidėja Cristina Neagu. Likusios be kapitonės, rumunės nepasipriešino nei pusfinalio varžovėms rusėms, nei olandėms.

Nyderlandų rinktinė prie pasaulio moterų rankinio elito prisidėjo visai neseniai. Olandės tik šio dešimtmečio viduryje iškovojo pirmuosius didžiųjų turnyrų medalius, bet nuo tada visuomet patenka tarp keturių geriausiųjų: 2015 metais laimėjo pasaulio pirmenybių sidabrą, 2016 metais užėmė ketvirtąją vietą Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse ir iškovojo Europos čempionato sidabrą, 2017 metais gavo pasaulio pirmenybių bronzą. Šiais metais gerų rezultatų serija buvo pratęsta.

Geriausios prizas – rusei 

Dar prieš finalą buvo paskelbtas geriausių čempionato žaidėjų sąrašas. Geriausios rankininkės prizas atiteko Rusijos rinktinės lyderei Anai Viachirevai. 23 metų „Rostov-Don“ klubo dešinioji kraštinė Prancūzijoje per 8 rungtynes įmetė 43 įvarčius.  

Į geriausių žaidėjų komandą, kurią sudaro aštuonios rankininkės, išrinktos net aštuonių rinktinių žaidėjos: prancūzė vartininkė Amandine Leynaud, ispanė dešinioji kraštinė Carmen Martin, vokietė dešinioji pusiau kraštinė Alicia Stolle, norvegė įžaidėja Stine Bredal Oftedal, vengrė kairioji pusiau kraštinė Noemi Hafra, juodkalnietė kairioji kraštinė Majda Mehmedovič, rumunė linijos žaidėja Crina Pintea ir olandė gynėja Kelly Dulfer.

Rezultatyviausia čempionato rankininkė buvo serbė Katarina Krpež Šlezak. Ji per 6 rungtynes įmetė 50 įvarčių. 

Pateko į pasaulio čempionatą

Keturios geriausios Europos čempionato komandos iškovojo teisę žaisti Japonijoje vyksiančiame 2019 metų pasaulio čempionate. 
Prancūzijos rankininkės kelialapį į Japoniją gavo dar pernai, kai tapo 2017 metų pasaulio čempionėmis. Rusijos, Nyderlandų ir Rumunijos rinktinėms kelialapiai atiteko kaip trims geriausioms Europos čempionato komandoms.

Gruodžio pirmoje pusėje dėl teisės vykti į pasaulio čempionatą varžėsi ir kitų žemynų rankininkės. Afrikos čempionate kelialapius iškovojo Angola, Senegalas ir Kongo Demokratinė Respublika, Azijos čempionate – Korėja, Kinija, Kazachstanas ir Australija, Pietų ir Centrinės Amerikos čempionate – Brazilija ir Argentina.

Brazavilyje (Kongo Respublika) vykusio Afrikos čempionato finale Angola nugalėjo Senegalą 19:14, o bronzos medalius laimėjo Kongo DR. Angolietės žemyno čempionėmis tapo jau 13-ąjį kartą, tarp jų – 10-ąjį per pastaruosius 11 turnyrų. Senegalo rankininkės medalius

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.