EUROLYGA 2023

Riebus kąsnis „Ryto“ komandai: biudžeto dėlionėje – nesuprantami savivaldybės vingriai

„Dabar žengiame drąsų žingsnį į priekį, nes klubų paraiškas vertins ne politikai, kurie mėgsta kišti savo nagus, bet profesionalūs ekspertai“, – tokia skambi frazė nuaidėjo per Vilniaus miesto savivaldybės tarybos posėdį iš Vaidoto Ilgiaus lūpų.

„Ryto“ komanda turėtų gauti didžiausią sumą pinigų kitais metais.<br>D.Umbraso nuotr.
„Ryto“ komanda turėtų gauti didžiausią sumą pinigų kitais metais.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus miesto savivaldybė gali padidinti paramą sostinės krepšinio komandai, kuris bus dvigubai didesnė nei futbolininkų.<br>Lrytas.lt montažas
Vilniaus miesto savivaldybė gali padidinti paramą sostinės krepšinio komandai, kuris bus dvigubai didesnė nei futbolininkų.<br>Lrytas.lt montažas
„Ryto“ komanda turėtų gauti didžiausią sumą pinigų kitais metais.<br>D.Umbraso nuotr.
„Ryto“ komanda turėtų gauti didžiausią sumą pinigų kitais metais.<br>D.Umbraso nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ turėtų gauti panašią sumą kaip ir ankstesniais metais.<br>S.Čirbos nuotr.
Vilniaus „Žalgiris“ turėtų gauti panašią sumą kaip ir ankstesniais metais.<br>S.Čirbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Dec 18, 2018, 8:00 AM, atnaujinta Dec 18, 2018, 8:09 AM

Sostinės valdininkai nusprendė, kad nuo 2019 metų miestas sporto klubus rems pagal kriterijus, kuriuos vertins nebe tarybos nariai, o nepriklausomi ekspertai. Bent jau taip deklaruojama viešai.

Nors konkursas dėl šių ekspertų samdymo paskelbtas tik penktadienį, tačiau lrytas.lt žiniomis, miesto pinigai sporto klubams neoficialiai jau yra paskirstyti.

Vilniaus „Rytas“ turėtų susižerti gerokai didesnę sumą nei gaudavo anksčiau – 1,5 milijonų eurų kasmet. Sostinės krepšinio komanda 2017 metais gavo 1,158 milijono eurų paramą, o 2018 metais – 1,25 mln.

„Žalgirio“ futbolo klubui teks veržtis diržus – parama nuo 1,006 mln. mažės iki 800 tūkstančių eurų. Tiesa, Vilniaus miesto komanda tokią sumą 2018 metais gavo todėl, kad buvo pridėta 130 tūkstančių eurų paramos, kuri nebuvo skirta ankstesniais metais.

Bendras sporto klubų paramos pinigų katilas turėtų būti 2,8 milijonai eurų, tad visiems kitiems klubams liks išsidalinti 500 tūkstančių.

Abejotinas skaidrumas

Naujoji sporto klubo rėmimo programa galios trejus metus– nuo 2019 iki 2021. Esminiai skirtumai lyginant su senąją tvarką – paramą galės gauti nebe keturi klubai kaip anksčiau, bet visi norintys bei tai, kad paramos paraiškas vertins samdomi ekspertai.

Deja, bet kas tie ekspertai ir kaip bus jie atrinkti šiai dienai nėra aišku.

„Penktadienį kaip tik skelbiame konkursą dėl ekspertų. Jų turėtų būti iki 5 asmenų. Turime nusimatę tam tikrus kriterijus ir tikrai neturėtų būti, tarkime, vien krepšinio sporto šakos atstovai tarp jų. Pasibaigus konkursui nusamdyti ekspertai turės savaitę laiko įvertinti klubų paramos paraiškas“, – bendraudamas su lrytas.lt detaliau paaiškino Vilniaus miesto savivaldybės sporto skyriaus vedėjas Evaldas Martinka.

Atrodytų viskas kaip ir tvarkoje, bet ekspertų išvados nebus lemiamos dalinant sporto pinigus. Anot E.Martinkos, galutinį sprendimą vistiek priims savivaldybės administracija, tačiau turės atsižvelgti į ekspertų išvadas.

Žvelgiant į tokį modelį, galima daryti prielaidas, kad iš anksto numatyti pinigai klubams nėra iš piršto laužtos kalbos.

Atsakomybė – po ekspertų šešėliu?

Tad natūraliai kyla klausimas kam reikalingas visos tos kalbos ir konkursai dėl ekspertų? Na, savivaldybės atstovai nuo savų pečių nusiims atsakomybę ir perleis ją ekspertams, kurie galiausiai bus pamiršti.

Savivaldybė viešai deklaravo, kad dabar pradės remti daugiau komandų, keisis nusistovėjusi rėmimo tvarka, kuomet du klubai susižerdavo didžiąją dalį miesto paramos lėšų. Bet panašu, kad taip liks ir dabar, tiesiog kiti klubai gaus lėšų dėka padidėjusio bendro pinigų katilo.

Posėdžio metu tuo stebėjosi ir tarybos narys Žilvinas Šilgalis.

„Kai suprantu, programos tikslas buvo finansuoti didesnį ratą sporto klubų. Bet ar nesigaus apgaudinėjimas savęs? Lyg ir darome dėl kitų, bet viskas liks taip pat“, – kalbėjo Ž.Šilgalis.

Jei Vilniaus miesto valdžia patvirtins būtent minėtus skaičius, tuomet didžiausią naudą pajaus Vilniaus „Ryto“ komanda. Sunku vertinti, ar krepšinio komanda per pastaruosius penkerius metus vos du kartus LKL pirmenybėse užėmusi antrąją vietą, nusipelno gauti dvigubai daugiau nei „Žalgiris“ ir net tris kartus daugiau nei visi likę klubai kartu sudėjus.

Dar sudėtingiau vertinti nepriklausomų ekspertų vaidmenį, jei pinigai jau padalinti.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.