EUROLYGA 2023

2018-ieji sporte nebuvo sunkiai nuspėjami: kokios „Lietuvos ryto“ prognozės pasitvirtino?

Prieš metus dienraštis „Lietuvos rytas“ tradiciškai pristatė dešimt karščiausių 2018 metų sporto intrigų. Besibaigiantys metai nebuvo dosnūs staigmenų: teisingi buvo net 8 iš 10 spėjimų. Pernelyg tikėjome tik Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkais ir Rūta Meilutyte.

 2018 metai sporte buvo nesunkiai nuspėjami.<br> lrytas.lt koliažas.
 2018 metai sporte buvo nesunkiai nuspėjami.<br> lrytas.lt koliažas.
 Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė.<br> lrytas.lt nuotr.
 Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė.<br> lrytas.lt nuotr.
 Rūta Meilutytė.<br> lrytas.lt nuotr.
 Rūta Meilutytė.<br> lrytas.lt nuotr.
 Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai.<br> lrytas.lt nuotr.
 Vilniaus „Žalgirio“ futbolininkai.<br> lrytas.lt nuotr.
 Antanas Kavaliauskas ir Kauno „Žalgiris“.<br> lrytas.lt nuotr.
 Antanas Kavaliauskas ir Kauno „Žalgiris“.<br> lrytas.lt nuotr.
 MIndaugas Kuzminskas.<br> lrytas.lt nuotr.
 MIndaugas Kuzminskas.<br> lrytas.lt nuotr.
 Tomas Kaukėnas.<br> lrytas.lt nuotr.
 Tomas Kaukėnas.<br> lrytas.lt nuotr.
 „Ryto“ ir „Žalgirio“ dvikova.<br> lrytas.lt nuotr.
 „Ryto“ ir „Žalgirio“ dvikova.<br> lrytas.lt nuotr.
 Broliai Ballai buvo nepatenkinti Prienuose. <br> lrytas.lt nuotr.
 Broliai Ballai buvo nepatenkinti Prienuose. <br> lrytas.lt nuotr.
 Edis Urbanavičius.<br> lrytas.lt nuotr.
 Edis Urbanavičius.<br> lrytas.lt nuotr.
Daugiau nuotraukų (10)

„Lietuvos rytas“

Dec 29, 2018, 6:16 PM, atnaujinta Jan 7, 2019, 1:26 PM

1. Ar nors vienam Lietuvos olimpiečiui pavyks patekti į aštuntuką Pjongčango žiemos žaidynėse? (spėjimas – ne, 95 proc.; pasitvirtino).

Nuo 1992-ųjų nė vienam Lietuvos olimpiečiui nepavyko užlipti ant prizininkų pakylos, o į vadinamąjį olimpinių prizininkų aštuntuką triskart pateko tik ledo šokėjų pora Povilas Vanagas ir Margarita Drobiazko.

Į Pjongčangą buvo išvykę devyni Lietuvos olimpiečiai, o geriausiai pasirodė biatlonininkas Tomas Kaukėnas, kuriam iki aštuntuko trūko penkių pozicijų.

2014 metais Sočyje jis buvo 23-ias, o šiemet Pjongčange sprinto varžybose pagerino savo rezultatą ir finišavo 17-as. Dar geriau sekėsi persekiojimo lenktynėse, kur po pirmojo šaudymo jis buvo pakilęs į 10-ąją vietą, o galiausiai finišo liniją kirto 13-as. Tai naujas geriausias šalies biatlonininkų rezultatas olimpiadose.

„Tryliktoji vieta nėra labai įspūdingas rezultatas, reikia būti pirmame trejete, jei norime uždegti Lietuvą ir ką nors įkvėpti rinktis žiemos sportą. Sporto žmonėms, kurie supranta esmę, tai yra didelis rezultatas, o kitiems, pavyzdžiui, politikams, tai nėra kažkas įspūdinga“, – taip rezultatą apibūdino T.Kaukėnas.

2. Ar Mindaugas Kuzminskas sugrįš į NBA? (spėjimas – ne, 60 proc.; pasitvirtino).

Populiariausiu 2017 m. Lietuvos sportininku išrinktas M.Kuzminskas į Naujuosius žengė neturėdamas darbo. Po asmeniškai sėkmingo Europos čempionato į NBA sugrįžęs Lietuvos rinktinės krepšininkas atsidūrė kitokioje „New York Knicks“ komandoje, kuri savo schemose jo jau nebematė ir atleido.

Krepšininkas greitai sulaukė pasiūlymų iš Europos, bet juos atmetė ir derėjosi su keletu NBA klubų. Tačiau paaiškėjo, kad M.Kuzminskas nėra reikalingas stipriausiai krepšinio lygai.

Jau sausio mėnesį jis pasirašė pusantrų metų sutartį su Milano „Olimpia“, kuriai atstovauja ir dabar. Nors sutartyje numatyta galimybė išvykti į NBA, apie tai negirdėti jokių kalbų, nes M.Kuzminskas toli gražu nėra Milano klubo lyderis.

Be to, krepšininkui pasitikėjimo savimi neprideda ir vykstančios skyrybos su žmona Egle.

3. Ar broliai Ballai atvyks į Prienus? (spėjimas – taip, 66 proc.; pasitvirtino).

Pernai gruodį Lietuva krepšinio pasaulio dėmesio centre atsidūrė visai netikėtai – garsiosios Ballų šeimos jaunėliai LaMelo ir LiAngelo sutiko žaisti Prienų-Birštono „Vytauto“ ekipoje.

Nors buvo nemažai abejojančių, sausio 3-iąją 16-os ir 19 metų krepšininkai kartu su tėvu ir gausia šeimyna bei dar didesne filmavimo grupe atvyko į Lietuvą. Jų pasitikimą Vilniaus oro uoste transliavo net JAV sporto milžinas ESPN.

Kelias savaites Lietuvos ir pasaulio žiniasklaida sekė kiekvieną Ballų žingsnį, tačiau rezultatai krepšinio aikštėje nebuvo tokie, kokių tikėtasi. Prienų komandos treneris Virginijus Šeškus irgi iš pradžių mėgavosi dėmesiu, bet po pralaimėjimų prasidėjo pykčiai ir nesutarimai su Ballų tėvu LaVaru.

Galiausiai balandžio pabaigoje Ballai iškeliavo atgal į JAV, o „Vytautas“ taip ir liko LKL dugne. Prienų ekipą nuo iškritimo į žemesnę lygą išgelbėjo tik tai, kad Nacionalinėje krepšinio lygoje teisę pakilti į LKL iškovojusi Šakių ekipa neįvykdė lygos reikalavimų.

4. Ar Kauno „Žalgiris“ pravers Eurolygos atkrintamųjų duris? (spėjimas – taip, 75 proc.; pasitvirtino).

10 pergalių ir 5 pralaimėjimai – toks buvo „Žalgirio“ ekipos kraitis po pirmojo rato reguliariajame sezone ir tai buvo rimta paraiška į atkrintamąsias varžybas. Galutinėje rikiuotėje kauniečiai su 18 pergalių ir 12 pralaimėjimų užėmė 6-ąją vietą ir ketvirtfinalyje kovėsi su trečiąją vietą užėmusia, bet tik maču daugiau laimėjusia Pirėjo „Olympiakos“ ekipa ir ją įveikė 3:1.

Tai atvėrė duris į finalo ketvertą, kuriame „Žalgiris“ pralaimėjo pusfinalį 67:76 Stambulo „Fenerbahce“ ekipai, bet mažajame finale įveikė Maskvos CSKA 79:77 ir namuose buvo sutiktas kaip čempionas.

5. Ar į LKL finalą sugrįš Vilniaus ir Kauno dvikova? (spėjimas – taip, 60 proc.; pasitvirtino).

Po emocingo Eurolygos finišo „Žalgiriui“ pakako nusiteikimo ir LKL finišui. Nors kauniečių žaidimas nebuvo įspūdingas, to pakako, kad finale 4:1 būtų įveiktas į jį sugrįžęs Vilniaus „Lietuvos rytas“.

Vilniečiai sugebėjo laimėti antrąsias serijos iki keturių pergalių rungtynes ir išlyginti santykį, bet „Žalgiris“ buvo stipresnis.

Sostinės ekipos nusiteikimui meškos paslaugą padarė pasklidusi žinia, jog klubo vadovai dar nesibaigus sezonui susitarė su treneriu Dainiumi Adomaičiu, kad jis pakeis Rimą Kurtinaitį.

6. Ar Lietuvos krepšinio rinktinė išvengs pralaimėjimų pasaulio čempionato atrankoje (pirmajame etape)? (spėjimas – taip, 51 proc.; pasitvirtino).

Nors naujoji pasaulio krepšinio čempionato atrankos langų sistema sulaukė daug kritikos, lietuviams ji buvo palanki. Pirmojo etapo D grupėje D.Adomaičio vadovaujama Lietuvos rinktinė laimėjo visas šešerias rungtynes, o tai buvo svarbu, nes visos pergalės buvo įskaitytos antrajame etape.

Tuo lietuviai ir pasinaudojo, kai antrajame etape iškovojo dar dvi sunkias pergales (prieš Kroatiją svečiuose ir Olandiją namuose) ir likus dar keturiems turams užsitikrino bilietą į Kiniją.

7. Ar futbolo A lygos čempionų taurė grįš į Vilnių? (spėjimas – taip, 65 proc.; nepasitvirtino).

A lygoje ilgai karaliavęs Vilniaus „Žalgiris“ užmigo ant laurų ir 2017 metais buvo sudegintas Marijampolėje. Kai naujuoju „Žalgirio“ treneriu buvo paskirtas buvęs garsus žaidėjas Aurelijus Skarbalius, vilniečių akcijos smarkiai pakilo, tačiau šis treneris buvo atleistas dar vasarą.

Jį pakeitęs Valdas Urbonas atgaivino intrigą kovoje dėl aukso, bet „Žalgiris“ apmaudžiai prarado taškus per dvikovą su Klaipėdos „Atlantu“ ir paskutinis mačas Marijampolėje jau nieko nelėmė.

8. Ar Lietuvos futbolo klubai pasieks svajonę Europoje – grupių varžybas? (spėjimas – ne, 90 proc.; pasitvirtino).

Pastaroji vasara buvo itin sėkminga Lietuvos futbolo klubams, bet ir „Sūduvai“, ir „Žalgiriui“ po įveiktų pirmųjų barjerų teko pripažinti itin galingų varžovų pranašumą.

Vilniečiams kelią pastojo ispanų „Sevilla“, o „Sūduvai“ buvo likęs žingsnis iki Europos lygos grupių etapo, tačiau svajones sužlugdė Glazgo „Celtic“ klubas.

9. Ar Rūta Meilutytė vėl sublizgės auksu? (spėjimas – taip, 55 proc.; nepasitvirtino).

Atrodė, kad auksinė R.Meilutytė sugrįžo, kai 2017-ųjų pabaigoje vykusiame Europos plaukimo trumpajame baseine čempionate Danijoje ji iškovojo net du aukščiausios prabos apdovanojimus – 50 ir 100 metrų krūtine nuotoliuose.

Tačiau vasarą Glazge vykusiame Europos čempionate olimpiniame baseine 21 metų lietuvė neįveikė savo amžinosios varžovės rusės Julijos Jefimovos.

100 m krūtine rungties finale Rūtai teko sidabras (1 min. 6,26 sek.), nes galingai finišavusi rusė buvo 0,73 sek. greitesnė.

10. Ar Kūno kultūros ir sporto departamentas (KKSD) pertvarkys Lietuvos sporto sistemą? (spėjimas – taip, 80 proc.; pasitvirtino).

Edis Urbanavičius vasarą pasibaigus kadencijai paliko KKSD generalinio direktoriaus postą, tačiau jo sprendimai liko nepakeisti: įsigaliojo nauja federacijų finansavimo tvarka, pakeistos Lietuvos olimpinio sporto centro funkcijos.

Tačiau nuo Naujųjų metų neliks ir paties KKSD, jis bus įtrauktas į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją. Tai numato rudenį priimtas naujasis Sporto įstatymas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.