EUROLYGA 2023

Danijos ir Norvegijos rankininkai paliko švedus už borto

Namų sienos padėjo pasaulio vyrų rankinio čempionato šeimininkams. Danijos ir Vokietijos rankininkai be pralaimėjimų baigė antrąjį etapą ir tapo grupių nugalėtojais. Į pusfinalį taip pat pateko antrąją vietą grupėse užėmusios Prancūzijos ir Norvegijos rinktinės.

Vokietijos rankininkai pateko į pasaulio čempionato pusfinalį<br>AP nuotr.
Vokietijos rankininkai pateko į pasaulio čempionato pusfinalį<br>AP nuotr.
Vokietijos rankininkai pateko į pasaulio čempionato pusfinalį<br>AP nuotr.
Vokietijos rankininkai pateko į pasaulio čempionato pusfinalį<br>AP nuotr.
 Danijos rinktinė baigė antrąjį etapą be pralaimėjimų<br>AP nuotr.
 Danijos rinktinė baigė antrąjį etapą be pralaimėjimų<br>AP nuotr.
 Pasaulio čempionai prancūzai gina titulą planetos pirmenybėse Vokietijoje<br>AP nuotr.
 Pasaulio čempionai prancūzai gina titulą planetos pirmenybėse Vokietijoje<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jan 24, 2019, 12:09 AM, atnaujinta Jan 24, 2019, 12:16 AM

Penktadienį Vokietijos mieste Hamburge pusfinalyje žais Vokietija – Norvegija ir Danija – Prancūzija. Finalo rungtynės vyks sekmadienį Danijos mieste Herninge.

I grupėje geriausiai žaidusios Vokietijos ir Prancūzijos komandos kelialapius į pusfinalį užsitikrino dar pirmadienį, o II grupėje kova dėl dviejų bilietų į didįjį ketvertą tęsėsi iki paskutiniojo mačo. Prieš paskutinį turą į pirmąsias dvi vietas taikėsi trys Skandinavijos šalių komandos, o jų varžytuvėse į skaudžią trečiąją vietą buvo nustumta Švedijos rinktinė.

Trečiadienį svarbiausiose II grupės rungtynėse Norvegija nugalėjo Vengriją 35:26 (16:13), Danija – Švediją 30:26 (13:13).

Pirmieji laimėjo Norvegijos rankininkai, kuriems varžovai nesukūrė jokių problemų. Tačiau norvegams dar reikėjo sulaukti kitų rungtynių rezultato – jei švedai būtų laimėję 3-4 įvarčių skirtumu, tokia baigtis būtų už borto išstūmusi Norvegijos komandą.

Norvegams teko pasijaudinti. Švedijos rinktinė pirmajame kėlinyje buvo įgijusi trijų įvarčių persvarą, o antrojo kėlinio pradžioje kelis kartus pirmavo dviejų įvarčių skirtumu. Vis dėlto antrojo kėlinio viduryje patikima Danijos rinktinės gynyba sugriovė varžovų viltis.

Danai persvėrė rezultatą, greitai patys įgijo keturių įvarčių pranašumą ir nuramino iki tol lyg ant adatų sėdėjusius norvegus.

Danijos rinktinė vienintelė nuo čempionato pradžios laimėjo visas aštuonerias rungtynes. Antrajame etape Danija surinko 10 taškų, Norvegija – 8, Švedija – 6, Egiptas ir Vengrija – po 3, Tunisas – 0.

Stipriausių Afrikos komandų dvikovoje trečiadienį žemyno vicečempionas Egiptas įveikė žemyno čempioną Tunisą 30:23 (15:10).

Vokietijos rinktinė irgi nepatyrė nė vieno pralaimėjimo, bet prarado taškus sužaidusi lygiosiomis su Rusijos ir Prancūzijos komandomis (lygiosios su rusais nebuvo įskaitytos antrajame etape). Vis dėlto vokiečiams pavyko pergale pabaigti I grupės varžybas – trečiadienį turnyro šeimininkai, Kiolno arenoje stebins 19250 žiūrovų, palaužė Europos čempionę Ispanijos komandą 31:30 (17:16).

Paskutinę pirmojo etapo dieną pirmąjį pralaimėjimą patyrė pasaulio čempionės vardą ginanti Prancūzijos rinktinė. Prancūzai nusileido Kroatijos rankininkams 20:23 (11:11). Kitose šios grupės rungtynėse Brazilija nugalėjo Islandiją 32:29 (15:15).

I grupėje Vokietija surinko 9 taškus, Prancūzija – 7, Kroatija – 6, Ispanija ir Brazilija – po 4, Islandija – 0.

Komandoms, kurios antrojo etapo grupėse užėmė trečiąją ir ketvirtąją vietas, pasaulio čempionatas irgi dar nesibaigė. Kroatija ir Švedija šeštadienį žais dėl penktosios vietos, Ispanija ir Egiptas – dėl septintosios vietos.

Šios rungtynės bus labai svarbios, nes rankininkai pasaulio čempionate kovoja dėl kelialapių į 2020 metų Tokijo olimpines žaidynes ir olimpinį atrankos turnyrą. Naujieji pasaulio čempionai jau sekmadienį gaus bilietą į olimpinį Tokiją, o komandos, kurios užims 2-7 vietas, užsitikrins teisę dalyvauti olimpiniame atrankos turnyre.

Trečiadienį stipriausios pasaulio komandos į aikštes grįžo po trumpos pertraukos. Antradienis pasaulio čempionate buvo poilsio diena, bet visą laisvadienį kunkuliavo aistros, sukeltos per pirmadienį žaistas Vokietijos ir Kroatijos rinktinių rungtynes.

Vokiečiai šias rungtynes po dramatiškos kovos laimėjo 22:21, tačiau jau ne pirmą kartą po šeimininkų mačo labiau buvo aptarinėjamas ne žaidimas, o teisėjavimas.

„Noriu pasveikinti savo rankininkus. Jie kovojo didvyriškai, – sakė Kroatijos rinktinės treneris Lino Červaras. – Bandėme ištaisyti klaidas, kurias padarėme per ankstesnes rungtynes, tačiau buvome apvogti. Net nebuvo prasmės žaisti, nes buvo aišku, kaip viskas baigsis. Nugalėtojai buvo nulemti dar prieš rungtynes.

Šios rungtynės dar kartą patvirtino, kad komandos skirstomos į dideles ir mažas. Treniravau rinktinę per 17 didžiųjų turnyrų ir galiu atsakingai pareikšti, kad trijuose turnyruose mes buvome apvogti“.

O Kroatijos rankinio federacija paskelbė vaizdo įrašą su dešimčia eipzodų, kuriuose Danijos teisėjai Martinas Gjedingas ir Madsas Hansenas priėmė, manytina, neteisingus sprendimus, turėjusius lemiamos įtakos mačo baigčiai. Ypač iškalbingi du kaip vandens lašai panašūs epizodai (4-asis ir 5-asis) prie skirtingų vartų. Viename epizode teisėjai pašalino kroatų rankininką 2 min. ir skyrė baudinį į Kroatijos komandos vartus, kitame – tik baudos metimą į Vokietijos rinktinės vartų pusę.

Daugiausia kalbėta apie paskutinį epizodą, kuriame teisėjai įžvelgė Kroatijos rankininko pražangą puolant ir atėmė paskutinę viltį išlyginti rezultatą. „Vos peržiūrėjęs šio epizodo įrašą, supratau, kad suklydau“, – kitą dieną kalbėdamas su Danijos televizija TV2 pripažino lemiamą akimirką vokiečiams padėjęs teisėjas M.Gjedingas.

Trečiadienio rezultatai

I grupė (Kiolnas)

Brazilija – Islandija 32:29 (15:15). Langaro 9, Toledo 8/ Jonssonas 7, Magnussonas 6. 11027 žr.

Prancūzija – Kroatija 20:23 (11:11). Richardsonas 5/ Horvatas 7, Mandičius 4. 17191 žr.

Vokietija – Ispanija 31:30 (17:16). Bohmas 5, Sutonas 4, Kohlbacheris 4/ Solė 8, Fernandezas 5, A.Duišebajevas 5. 19250 žr.

Lentelė: 9 – Vokietija, 7 – Prancūzija, 6 – Kroatija, 4 – Ispanija, 4 – Brazilija, 0 – Islandija.

II grupė (Herningas)

Tunisas – Egiptas 23:30 (10:15). Boughanmi 6, Sanai 5/ Omaras 7, El Ahmaras 6. 4924 žr.

Norvegija – Vengrija 35:26 (16:13). Jondalas 7, Rodas 7, Bjornsenas 5/ Baloghas 11, Lekai 5. 13815 žr.

Danija – Švedija 30:26 (13:13). M.Hansenas 6, M.Landinas 5/ Tollbringas 8, Zachrissonas 4. 15002 žr.

Lentelė: 10 – Danija, 8 – Norvegija, 6 – Švedija, 3 – Egiptas, 3 – Vengrija, 0 – Tunisas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.