EUROLYGA 2023

Kirtis Rusijai: kartu su olimpiniu čempionu nušalinti dar 11 sportininkų

12 rusų lengvaatlečių, tarp jų 2012-ųjų olimpiados šuolio į aukštį rungties čempionas Ivanas Uchovas, buvo suspenduoti už dopingą, penktadienį pranešė Sporto arbitražo teismas (CAS).

12-a Rusijos sportininkų nušalinti dėl dopingo vartojimo.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
12-a Rusijos sportininkų nušalinti dėl dopingo vartojimo.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 1, 2019, 5:38 PM, atnaujinta Feb 1, 2019, 7:22 PM

Sportininkai nušalinti nuo varžybų nuo dvejų iki aštuonerių metų. Tarp suspenduotųjų yra ir 2013 metų pasaulio lengvosios atletikos čempionate aukso medalį laimėjusi šuolininkė į aukštį Svetlana Školina.

CAS nagrinėjo šias bylas vietoje suspenduotos Rusijos lengvosios atletikos federacijos (VFLA) ir tyrė įtarimus dėl dopingo vartojimo, grindžiamus įrodymais, pateikiamais Kanados advokato Richardo McLareno (Ričardo Maklareno) 2016 metų ataskaitoje, kuria buvo atskleista Rusijos valstybės finansuota dopingo programa.

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) nuo 2015 metų lapkričio neleidžia rusų sportininkams dalyvauti varžybose ir praėjusį mėnesį pratęsė suspendavimą šiems metams. CAS ėmėsi veiksmų prieš įtariamus dopingo vartojus „IAAF vardu“.

„Visose bylose atletai buvo pripažinti kaltais dėl IAAF kovos su dopingu taisyklių pažeidimo. CAS paskelbė asmenines sankcijas visiems 12 atletų“, – sakoma CAS pareiškime.

Teismas pridūrė, kad nuosprendžius, kurie buvo paskelbti už pažeidimus, padarytus laikotarpiu nuo Londono olimpinių žaidynių ir 2013 metais Maskvoje vykusio Pasaulio lengvosios atletikos čempionato, galima apskųsti per 21 dieną.

„Dabar turime nuspręsti, ką daryti toliau“, – naujienų agentūrai TASS sakė VFLA vadovas Dmitrijus Šliachtinas.

„Šiuo metu tai tėra pirmosios instancijos teismo sprendimas, kuris, mano žiniomis, pagrįstas (Grigorijaus) Rodčenkovo duotais parodymais. Turime gauti (verdikto) rezoliucinę dalį, kad galėtume priimti sprendimą, ką daryti toliau“, – paaiškino jis.

32 metų I. Uchovas buvo suspenduotas ketveriems metams, o visi jo pasiekimai nuo 2012 metų liepos 16 dienos iki 2015 metų liepos 28 dienos buvo anuliuoti. Tai reiškia, kad jis neteks savo olimpinio čempiono titulo, 2014 metais iškovoto sidabro medalio pasaulio čempionate ir tais pačiais metais laimėtos bronzos Europos pirmenybėse.

I. Uchovo iškovotas čempiono titulas dabar atiteks amerikiečiui Erikui Kynardui (Erikui Kainardui), o dar trys bronzą pasidaliję atletai – britas Robertas Grabarzas (Robertas Grabarcas), kanadietis Derekas Drouinas (Derekas Druenas) ir Kataro žvaigždė Mutazas Essa Barshimas (Mutazas Esa Baršimas) – gaus sidabro medalius.

S. Školinai taip pat buvo uždrausta varžytis ketverius metus, o visi jos rezultatai per tą patį laikotarpį buvo panaikinti, taigi, Europos lengviosios atletikos čempionato auksas turi pereiti amerikietei Brigettai Barrett (Bridžitai Baret).

Ilgiausias, aštuonerių metų suspendavimas buvo skirtas kūjo metikėms Gulfijai Agafonovai ir Tatjanai Lysenko, kurios anksčiau jau dukart buvo nušalintos nuo varžybų už dopingo vartojimą.

Taip pat suspenduoti veteranė trumpų nuotolių bėgikė Tatjana Firova, kuriai anksčiau taip pat buvo draudžiama rungtyniauti, trišuolininkas Liukmanas Adamsas, kūjo metikės Ana Bulgakova ir Marija Bespalova, rutulio stūmikas Ivanas Juškovas, disko metikė Vera Karmišina-Ganejeva ir 100 m barjerinio bėgimo sportininkės Jekaterina Galickaja ir Julija Kondakova.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.