EUROLYGA 2023

Atvirame Baltijos muaitai čempionate triumfavo Baltarusijos komanda

Sekmadienį Vilniuje baigėsi atvirasis Baltijos šalių muaitai čempionatas, kuriame varžėsi 242 kovotojai iš 17 skirtingų šalių. Lietuvos muaitai federacijos (LMF) atstovai neabejoja, kad tai buvo aukščiausio lygio ir didžiausio masiškumo turnyras per visą šalies istoriją.

 Sekmadienį Vilniuje baigėsi atvirasis Baltijos šalių muaitai čempionatas.<br> L.Daubaraitės nuotr.
 Sekmadienį Vilniuje baigėsi atvirasis Baltijos šalių muaitai čempionatas.<br> L.Daubaraitės nuotr.
 Sekmadienį Vilniuje baigėsi atvirasis Baltijos šalių muaitai čempionatas.<br> L.Daubaraitės nuotr.
 Sekmadienį Vilniuje baigėsi atvirasis Baltijos šalių muaitai čempionatas.<br> L.Daubaraitės nuotr.
 Sekmadienį Vilniuje baigėsi atvirasis Baltijos šalių muaitai čempionatas.<br> L.Daubaraitės nuotr.
 Sekmadienį Vilniuje baigėsi atvirasis Baltijos šalių muaitai čempionatas.<br> L.Daubaraitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Feb 4, 2019, 8:56 PM

Lietuvos edukologijos universiteto sporto salėje vykusiame čempionate Lietuvos rinktinei atstovavę 36 sportininkai šiais metais iškovojo tris aukso medalius. Ant pirmosios vietos pakylos lipo sporto klubo „Titanas“ auklėtinis Matas Pultaražinskas (Kaunas), „Muaythai Imperijos“ atstovas Dominykas Dirkštys (Klaipėda) ir „Lotoso“ mažoji kovotoja Mia Bazytė (Vilnius).

Kalbant apie lietuviams įsimintiniausias kovas, įspūdingai pralaimėjo „Jasiūnas Team“ komandos sportininkas ir treneris Ernestas Dapkus. Pirmoje kovoje paskutinę raundo sekundę alkūne nokautavęs priešininką, deja, sekančioje kovoje to paties veiksmo sulaukė prieš save. Kovotojas iš Baltarusijos Ernestą nokautavo apsisukant smūgiu iš alkūnės.

Nors Lietuvos rinktinė užėmė ketvirtąją vietą komandų įskaitoje ir nusileido Belgijai (3 vieta), Didžiajai Britanijai (2) ir Baltarusijai (1), sportininkai bei treneriai įgijo neįkainojamos patirties.

„Čempionato lygis šiemet buvo kaip niekada aukštas. Iš Baltarusijos atvyko net 100 pasaulinio lygio sportininkų, todėl nenuostabu, kad jie iškovojo daugiausiai medalių (26 – aukso) ir buvo pirmi komandinėje įskaitoje. Tačiau lietuvių kovotojai tikrai įrodė galintys su jais konkuruoti. Šis čempionatas mums visiems suteikė labai geros patirties ir atskleidė augimą“, – džiaugsmo neslėpė Lietuvos muaitai federacijos prezidentas Edvardas Norkeliūnas.

Konkurencingumu išsiskyrė svorio kategorija iki 67 kg. Čia iki finalo nukeliavo 2018 m. Europos muaythai čempionas iš Vengrijos Spethas Norbertas Attila ir 2017 m. jaunių pasaulio čempionas iš Baltarusijos Maksimas Petkevičius. Abu sportininkai finale parodė įspūdingą ir įnirtingą kovą, kurios nugalėtoju taškais tapo vengras.

Moterų varžybose labiausiai pasižymėjo Karolina Klusova, kuri suaugusiųjų grupėje svorio kategorijoje iki 57 kg įveikė Europos muaitai čempionę Gabiją Morkūnaitę ir finale nugalėjo Švedijos atstovę Patricia Axling, kuri net tris kartus yra tapusi pasaulio čempione.

Daugiausiai sportininkų susirinko suaugusiųjų svorio kategorijoje iki 71 kg – 14, išsiskyrė ir 75 kg svorio kategorija – joje kovojo 8 sportininkai. Tuo tarpu vaikų 10-11 metų amžiaus grupėje svorio kategorijoje iki 30 kg taip pat neatsilikta – varžėsi net 8 jaunieji kovotojai. Visose šiose kategorijose beveik kiekviena atvykusi šalis turėjo po atstovaujantį sportininką ir kovos buvo be galo įtemptos.

Atvirajame Baltijos muaitai čempionate dalyvavo šios sporto šakos meistrai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos, Baltarusijos, Lenkijos, Čekijos, Didžiosios Britanijos, Airijos, Belgijos, Vengrijos, Austrijos, Vokietijos, Olandijos ir Kipro. Čempionato metu, siekiant išsiaiškinti stipriausius sportininkus skirtingose svorio kategorijose ir amžiaus grupėse, išvis įvyko 155 kovos.

Kovos tuo pačiu metu vyko dviejuose ringuose, o varžybas kiekviename iš jų stebėjo trys šoniniai arbitrai, du ringo žiuri ir vienas ringo teisėjas. Bendrai prie dviejų ringų dirbo 12 teisėjų, o vyriausiasis varžybų teisėjas Saulius Šeškevičius prižiūrėjo abu ringus ir tapo svarbiausiu – tryliktuoju. Teisėjų brigada buvo sudaryta iš Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos, Vokietijos ir Olandijos atstovų.

„Renginys tikrai pavyko – vien dalyvavusių kovotojų ir šalių skaičius parodo turnyro organizacinį lygį. Be didžiulio LMF valdybos, o ypač prezidento darbo, per tokį trumpą laiką nebūtume išauginę tokio lygio turnyro. Savo ruožtu, mes, teisėjai, užtikrinome nešališką teisėjavimą, buvo išvengta rimtų traumų. Europos muaitai federacijos (EMF) vadovybė puikiai įvertino atliktą darbą ir įdėtas pastangas. Manau, kad su valstybės parama ateityje galėtume organizuoti ir Europinio lygio čempionatus“, – įspūdžiais dalinosi S.Šeškevičius.

Muaitai yra tradicinis tailandiečių kovos menas. Sporto šaka išsiskiria savo greičiu ir universalumu. Kovos metu galima smūgiuoti visomis galūnėmis. Atletai varžosi penkis raundus, skambant tradicinei wai-khru muzikai. Atvirasis Baltijos šalių čempionatas Lietuvoje surengtas jau penktą kartą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?