EUROLYGA 2023

Klaipėdietis užsimojo patobulinti olimpinius žiedus

Klaipėdietis Romualdas Luotė užsidegė patobulinti olimpinių žaidynių simbolį – kompoziciją, kurioje sujungti penki žiedai. Bet ši 82 metų vyro idėja nesulaukė didelio įvairių sporto organizacijų pritarimo.

R.Luotei atrodo, kad jo siūlomas ženklas labiau atitinka olimpinių žaidynių dvasią nei naudojamas nuo 1913 metų.<br>G.Pilaičio nuotr.
R.Luotei atrodo, kad jo siūlomas ženklas labiau atitinka olimpinių žaidynių dvasią nei naudojamas nuo 1913 metų.<br>G.Pilaičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 4, 2019, 11:46 AM

Olimpines žaidynes atgaivinęs prancūzų baronas Pierre’as de Coubertinas vadinamas ir pagrindinių simbolių kūrėju. Jo suprojektuota vėliava, kurią puošia iš kairės į dešinę į grandinę sujungti penki žiedai, pirmąsyk pristatyta 1913 metais.

Vienodo dydžio, bet skirtingų spalvų žiedai simbolizuoja penkis pasaulio žemynus ir viso pasaulio atletų vienybę. Olimpinis ženklas, šūkis, ceremonijos ir ritualai niekad nebuvo keičiami.

Bet R. Luotė mano, kad daugiau kaip prieš šimtmetį sukurta olimpinių žaidynių emblema ne visiškai atspindi svarbiausią šio renginio misiją – vienyti įvairių šalių ir tautybių sportininkus.

„Sunerti į grandinę žiedai nėra vientisa jungtis, todėl sukūriau kitokį žaidynių simbolio variantą.

Mano idėja – sujungti žiedus taip, kad jie atrodytų kaip apskritimas, fono ir spalvų nekeičiau.“

R.Luotei atrodo, kad ratu supinti žiedai sudaro standesnę kompoziciją – toks simbolis esą įtaigiau atspindi olimpinių žaidynių dvasią, pasaulio tautų solidarumo ir draugystės idėjas.

Klaipėdietis sugalvotos kompozicijos eskizą nusiuntė į Šveicarijoje įsikūrusią Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK) būstinę ir nekantriai laukė atsakymo iš Lozanos.

„TOK prezidentas Jacques’as Rogge, gavęs mano laišką, padėkojo už dėmesį, o apie ženklą – nė žodžio. Pasakė negalįs nieko sakyti, nes jo kadencija artėjo į pabaigą“, – pasakojo R.Luotė.

Vyras rankų nenuleido – suraitė laišką kitam TOK prezidentui vokiečiui Thomui Bachui, paaiškino sukūręs mechaniškai stabiliau atrodančių olimpinių žiedų simbolį. Šis irgi atsakė mandagiomis frazėmis, bet lietuvio sukurto ženklo nevertino.

Pagalvojęs, kad tokiai idėjai prireiks vietinės valdžios pritarimo, R.Luotė apie savo darbą pranešė Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) prezidentei Dainai Gudzinevičiūtei.

Ji vyro pastangų neišpeikė: „Ji mane net pagyrė, tačiau padėti niekuo negalėjo – nacionaliniai komitetai neturi teisės svarstyti olimpinės simbolikos reikalų.“

Energijos nestokojantis klaipėdietis vieną eskizą su olimpinių žaidynių žiedais nusiuntė ir šalies prezidentei Daliai Grybauskaitei, bet iš jos jokio atsakymo nesulaukė.

Griežta apsauga

Olimpinė chartija skelbia, jog TOK patvirtinta kompozicija su penkiais sujungtais žiedais yra šios organizacijos nuosavybė.

TOK leidžia olimpinių žaidynių emblemą vienaip ar kitaip eksponuoti viešosiose erdvėse, bet niekas jos negali naudoti kaip prekės ženklo komercijos tikslais.

Nacionaliniams olimpiniams komitetams suteikta teisė savo emblemas kurti tik su TOK patvirtinta simbolika. Jie privalo rūpintis tarptautinio olimpinio ženklo apsauga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.