EUROLYGA 2023

Sniego tinklinis: žaidėjos pasakė, kas šiame sporte jas baugina

Sniego tinklinis ir Lietuvoje, ir pasaulyje žengia dar tik pirmuosius žingsnius, bet jau pelnė sportininkų simpatijų. Paplūdimio tinklininkės į komandą pasikvietė pastiprinimą ir buvo nepralenkiamos naujo formato tinklinio varžybose.

Sniego tinklinis – nauja patirtis (iš kairės į dešinę – D.Anuškevičiūtė, U.Andriukaitytė, V.Vitkauskaitė).<br>Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Sniego tinklinis – nauja patirtis (iš kairės į dešinę – D.Anuškevičiūtė, U.Andriukaitytė, V.Vitkauskaitė).<br>Nuotrauka iš asmeninio archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Skridailaitė, „Lietuvos rytas“

2019-02-09 12:17, atnaujinta 2019-02-11 14:11

Paskutinį sausio savaitgalį Druskininkuose rinkosi žiemos pramogų ir sporto šakų entuziastai ir profesionalai. „LTeam“ olimpinio žiemos festivalio metu vyko atviras Lietuvos sniego tinklinio čempionatas.

Lietuvos čempionėmis tapo Vytenės Vitkauskaitės, Urtės Andriukaitytės ir Daivos Anuškevičiūtės komanda, pasivadinusi „Venesuela“. Iki finalo kaunietės žengė užtikrintai, tačiau paskutinėje kovoje turėjo rimtai pasistengti. Po atkaklių ir net 35 minutes trukusių varžybų 2:1 (13:15, 15:10, 15:10) tinklininkės įveikė Svetlaną Bekiš, Liliją Frelik ir Birutę Aleknavičiūtę.

„Pirmą kartą išbandžiau sniego tinklinį visai neseniai – praėjusių metų pabaigoje Europos ture, kuris vyko Maskvoje. Tada komandos sudėtis buvo kiek kitokia, su Urte turėjome kitą partnerę. Patirties tikrai neturime daug, bet prieš kitas lietuves, kurioms tai buvo pirmas kartas, turėjome pranašumą. Apskritai ši sporto šaka yra gana nauja visoms šalims“, – sakė viena geriausių šalies tinklininkių V.Vitkauskaitė.

Vyko kovoti tik dėl pergalės

Vasario 21 dieną V.Vitkauskaitė ir U.Andriukaitytė planuoja dalyvauti FIVB dviejų žvaigždučių serijos turnyre Kambodžoje, o dar po poros savaičių – vykti į trijų žvaigždučių FIVB turnyrą Australijoje.

Tikslai patys didžiausi – užimti kuo aukštesnę vietą ir, žinoma, pasisemti patirties ir gerai praleisti laiką.

V.Vitkauskaitė atviravo, jog į Druskininkus vyko iškovoti tik pirmosios vietos.

„Labai didelio pasipriešinimo, kai žaidėme grupės rungtynėse, nesulaukėme, bet rungtynės dėl čempionių vardo tikrai buvo vertos finalo. Mūsų priešininkės turėjo labai daug patirties tinklinyje ir žaidė gudriai. Pralaimėjome pirmąjį setą, tad natūraliai šiek tiek jaudinomės, tačiau su komandos narėmis susitarėme, jog negalime to jaudulio sau leisti ir per rungtynes. Turime žaisti taip, kad ir mums, ir žiūrovams būtų malonu“, – kalbėjo V.Vitkauskaitė.

Prie V.Vitkauskaitės ir U.Andriukaitytės susižaidusio dueto prisidėjusi nauja žaidėja D.Anuškevičiūtė sakė, kad komandos netenkinantis rezultatas po pirmojo seto išėjo į naudą – užplūdo azartas ir buvo daugiau adrenalino. Kiekviena žaidėja finalinėse rungtynėse atidavė visas jėgas.

V.Vitkauskaitė ir U.Andriukaitytė žinojo, kokią strategiją geriausia pasirinkti, o naujoji žaidėja galėjo pasidalyti naudingomis įžvalgomis apie priešininkes, nes su jomis treniruojasi kitoje komandoje. Jai buvo pažįstamos žaidėjų stipriosios ir silpnosios savybės bei žaidimo stilius.

Žaidėja pateisino lūkesčius

V.Vitkauskaitė atviravo: D.Anuškevičiūtė yra tinklininkė mėgėja, bet puikus jos žaidimas Maskvoje sužavėjo. Tai lėmė sprendimą būtent jai pasiūlyti papildyti komandą. Anot V.Vitkauskaitės, D.Anuškevičiūtė ne tik puikiai žaidė, bet ir suteikė ramybės ir tvarkos, kurios tam tikrose situacijose labai reikėjo.

„Aš visuomet stengiuosi išlikti rami, tad ir Vytenei su Urte mėginau priminti, kad kartais į tam tikras situacijas reikia reaguoti paprasčiau. Profesionalai sau kelia labai aukštus tikslus, o aš sau primenu, jog esu mėgėja ir svarbiausia yra žaisti taip, kad tinklinis teiktų malonumą. Po pirmojo seto pasakėme sau, kad į viską reaguosime ramiau, – tai nėra olimpinės žaidynės ir nereikia jaudintis dėl kiekvieno taško“, – kalbėjo D.Anuškevičiūtė.

Tinklininkė pripažino, kad pasiūlymas prisidėti prie komandos ją nudžiugino, nes V.Vitkauskaitė ir U.Andriukaitytė yra vienos geriausių tinklininkių Lietuvoje.

Trys esminiai skirtumai

Esminiai sniego tinklinio skirtumai, lyginant su paplūdimio ir salės tinkliniu, – komandos sudėtis, kamuolys ir avalynė.

Sniego tinklinio komanda susideda iš trijų žaidėjų. Be to, sniego tinklinį reikia žaisti su kiek kitokiu kamuoliu, o jų šiuo metu Lietuvoje dar nėra. Specialūs kamuoliai yra pritaikyti žaisti šaltuoju metų laiku, kai yra sniego. Jie nesugeria drėgmės ir jų slėgis yra mažesnis. Sniego tinkliniui skirti kamuoliai yra lėtesni, juos sunkiau įmušti greitai. O paplūdimio tinklinio kamuoliai – odiniai, tad sušlapę pakeičia savo svorį.

Nemenkai skiriasi ir avalynė. Paplūdimio tinklinį basomis pratusios žaisti žaidėjos avėjo futbolo batelius. Su bateliais slidinėjama, sunkiau yra pakeisti bėgimo kryptį ar startuoti greitai iš vietos.

Pasak V.Vitkauskaitės, pasąmonė tarsi sako, kad tam tikrus veiksmus galima daryti greitai, bet iš tiesų taip nėra.

„Man pasirodė, kad sniego tinklinis šiek tiek jungia paplūdimio ir salės tinklinį. Salės tinklinis žavi komandiniu žaidimu. Žaidžiant trise tą jausmą taip pat galima patirti. Kita vertus, žaidimo stilius yra kiek artimesnis paplūdimio tinkliniui. Tad sniego tinklinis yra unikalus ir jį sunku suprasti. Tai reikia patirti“, – sakė D.Anuškevičiūtė.

Oras žaidėjų neišgąsdino

Paplūdimio tinklinio privalumai – oras: saulė, o dažnai net ir jūros ošimas. Sniego tinklinis tokių malonumų nesuteikia, tačiau žaidėjos sakė, kad oras kelia nerimą tik prieš pirmąsias varžybas.

„Mums tai yra nauja patirtis – keista, kai prieš rungtynes stovi lauke ir drebi. Bet prasidėjusios žaisti šalčio nebejautėme. Žaidėme net be pirštinių“, – kalbėjo D.Anuškevičiūtė.

Pasak jos, daug kas mano, jog žaidžiant sniego tinklinį yra didelė tikimybė patirti traumą. Tačiau rizika nėra tokia didelė, kokia gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio. Sportininkė sakė įsitikinusi, kad salės tinklinis galbūt net pavojingesnis. Tai labiau psichologinis momentas, o šis barjeras perlipamas jau po pirmųjų rungtynių.

Ar taps olimpine sporto šaka?

Nors ir Lietuvoje, ir visame pasaulyje sniego tinklinis žengia pirmuosius žingsnius, 2022 metais jis bus pristatytas žiemos olimpinėse žaidynėse kaip parodomoji sporto šaka.

Tyliai tikimasi, kad dar po ketverių metų sniego tinklinis taps visaverte sporto šaka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.