EUROLYGA 2023

Dopingas jau skandina trenerį A. Jakimavičius – prabilo viena auka: „Buvo švirkštas, liepė susileisti“

Pirmoji dviratininkė, metusi kaltinimus dėl seksualinio priekabiavimo treneriui Antanui Jakimavičiui bus liudininke metus užtrukusiame tyrime dėl dopingo, rasto pas garsųjį šalies dviračių sporto specialistą A.Jakimavičių. Buvusi Lietuvos dviračių sporto čempionė neatmeta, kad liudys ir dėl priekabiavimo. Su advokatu konsultuojasi ir buvęs rinktinės masažuotojas Egidijus Tutkus, kuris prieš 9-erius metus apie trenerio gėrimus ir priekabiavimus raštu įspėjo Lietuvos olimpinį sporto centrą. Tačiau skundas buvo ignoruojamas ir A.Jakimavičius ir toliau ne tik dirbo, bet ir priekabiavo prie savo auklėtinių. Ir vertė vartoti dopingą.

Dėl A.Jakimavičiaus veiksmų liudininke pasiryžusi būti buvusi jo auklėtinė <br>M.Stankevičiaus nuotr.
Dėl A.Jakimavičiaus veiksmų liudininke pasiryžusi būti buvusi jo auklėtinė <br>M.Stankevičiaus nuotr.
Dėl A.Jakimavičiaus veiksmų liudininke pasiryžusi būti buvusi jo auklėtinė 
Dėl A.Jakimavičiaus veiksmų liudininke pasiryžusi būti buvusi jo auklėtinė 
 Lietuvos dviračių sporto federacijos prezidentas Romualdas Bakutis<br>D.Umbraso nuotr.
 Lietuvos dviračių sporto federacijos prezidentas Romualdas Bakutis<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 29, 2019, 7:19 PM

„Vertė mane pačią naudoti dopingą. Tai buvo švirkštas, liepė susileisti. Prieš tarptautines varžybas. Aš atsisakiau. Buvo didelis skandalas, gąsdinimai. Terorizmas totalus buvo. Psichologinis spaudimas“, – tikino vis dar savo vardo atskleisti nenorinti liudininkė.

Tai pirmoji apie trenerio A.Jakimavičiaus seksualinį priekabiavimą ir psichologinį smurtą prabilusi dviratininkė. Ji pasiryžo tyrėjams liudyti, kad A.Jakimavičius sportininkes vertė vartoti dopingą.

Į teisėsaugą moteris kreipėsi pati. Dviratininkė nori išjudinti kone metus besitęsiantį tyrimą, kuriame dopingo platinimu įtarimai mesti A.Jakimavičiui. Dėl šio trenerio dviračių sportą metusi daugkartinė čempionė sakė, kad į dopingo bylą deda daugiau vilčių nei priekabiavimo, bet neatmeta galimybės liudyti ir apie tai.

„Bet jūs neatmetate galimybės, kad kreipsitės į teisėsaugą ir dėl priekabiavimo skandalo?, – „Lietuvos Ryto televizijos“ laidos „Reporteris“ žurnalistai paklausė A.Jakimavičiaus terorizuotos moters.

„Nu, galimybė visą laiką lieka“, – patikino buvusi dviratininkė.

Jau metus vyksta tyrimas dėl pas Lietuvos dviračių sporto rinktinės trenerį rastų dopingo preparatų.

Tai neleistinos medžiagos, kurias pareigūnai aptiko pas Antaną Jakimavičių ir jo kolegę pernai gegužę. Tada specialistui teko pabuvoti areštinėje, jam pateikti įtarimai neteisėtu disponavimu dopingo medžiagomis. Klaipėdos prokuratūra, kuri vykdo dopingo tyrimą, sako kad per mėnesį byla pasieks teismą, tačiau apie naujus liudijimus nekomentuoja. Dėl dopingo platinimo A.Jakimavičiui gresia laisvės atėmimas iki 4-erių metų.

„Buvo atliktos kratos tiek įtariamųjų namuose, tiek sporto centre ir buvo rastas pakankamai didelis kiekis draudžiamų dopingo medžiagų bei galimai tam tikrų psichotropinių vaistų“, – aiškino Klaipėdos apskrities policijos atstovė Andromeda Grauslienė.

„AŠ nežinau, kur žiūri dviračių sporto federacija. Pasakyti, kad tas dopingas yra tik mano reikmėms, tai jūs patys suprantat... Tai tegul jis parodo savo medicininę kortelę, pažiūrime, kokiomis ligomis jis serga ir kas jam medikų išrašyta vartoti, o kokie vaistai yra rasti. Čia ir durniui aišku, bet matot – viską reikia įrodyti. O mūsų federacija užsimerkusi ir toliau jį gina, ir toliau jam atstovauja“, – kalbėjo iš sporto dėl neleistinų trenerio darbų pasitraukusi moteris.

Teisminė kova su A.Jakimavičiumi buvusiai čempionei kainuos ir pinigų, ir laiko.

„Aš savo laiko nepagailėsiu vien tiktai dėl to, kad toliau tai nevyktų tokie dalykai su tom mergaitėmis. Kad tas nebesitęstų“, – nusiteikusi kovai moteris.

Dabartinis jaunių treneris, anksčiau Lietuvos olimpinio sporto centro masažuotojas Egidijus Tutkus kreipėsi į advokatą dėl A.Jakimavičiaus elgesio ir yra pasiruošęs liudyti.

„Lietuvos ryto“ televizijai E.Tutkus perdavė raštą, kuriuo dar prieš devyneris metus olimpiniam centrui apskundė A.Jakimavičių dėl alkoholio vartojimo, finansinio sukčiavimo ir seksualinio priekabiavimo prie sportininkių. Taigi, apie jo galimus priekabiavimus ir sukčiavimus dviračių sporto valdžia buvo informuota, tačiau kone dešimtmetį leido tam tęstis.

„Tada su direktoriumi pasikalbėjom ir nusprendėme, kad nebus viešinama šita tema, bet A.Jakimavičius privalo baigti šitokį elgesį. Bet aišku, jisai to nebaigė“, – konstatavo specialistas.

Anot E.Tutkaus, su nepriimtinu elgesiu merginos susidurdavo kasdien.

„Na, jis buvo nepriimtinas visomis prasmėmis – kaip tik įmanoma. Pradedant nuo alkoholizmo, nuo neįmanomos psichologinės įtampos, kurią galima pavadinti teroru, iki nuolatinio seksualinio priekabiavimo, įvairiausių užuominų, įvairiausių pastebėjimų apie kūno formas su seksualia potekste. Tai praktiškai buvo kiekvieną akimirką“, – tikino E.Tutkus.

Su Antanu Jakimavičiumi susisiekti nepavyko. Dviračių sporto federacija dėl priekabiavimo skandalo jį įpareigojo kreiptis į teisėsaugą per mėnesį ir iki balandžio 5-sios nušalino nuo rinktinės trenerio pareigų.

Tačiau anot federacijos prezidento Romulado Bakučio, žinių iš A.Jakimavičiaus vis dar nėra. Jau antrą savaitę A.Jakimavičius laikinai nebegali dirbti ir Panevėžio kūno kultūros ir sporto centre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.