EUROLYGA 2023

Lietuvos rinktinės varžovai: čempionato favoritai, NHL superžvaigždė ir paslaptingoji Korėjos rinktinė

Lietuvos ledo ritulio rinktinė jau pirmadienį stos į kovas pasaulio čempionato IA grupės, o šešios pirmenybėse dalyvausiančios rinktinės atlieka paskutinius pasiruošimo pirmenybėms darbus. Prieš čempionato startą siūlome pasižvalgyti po varžovus ir ką į šį čempionatą atsiveš mūsų varžovai.

 Lietuvos rinktinė<br> Hockey Lietuva nuotr.
 Lietuvos rinktinė<br> Hockey Lietuva nuotr.
Slovėnijos rinktinė<br> Hockey Lietuva nuotr.
Slovėnijos rinktinė<br> Hockey Lietuva nuotr.
 Lietuvos rinktinė<br> Hockey Lietuva nuotr.
 Lietuvos rinktinė<br> Hockey Lietuva nuotr.
 Lietuvos rinktinė<br> Hockey Lietuva nuotr.
 Lietuvos rinktinė<br> Hockey Lietuva nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Apr 26, 2019, 1:59 PM

KHL žaidėjų pagrindu sudarytos rinktinės

Turnyro šeimininkė Kazachstano rinktinė į šį čempionatą žiūri itin rimtai: du metus iš eilės per plauką nuo sugrįžimo į elitinį divizioną buvę šios rinktinės atstovai iš pirmenybių namuose nesitiki nieko kito, tik vietos pirmajame dvejetuke ir kelialapio aukštyn. Pasak jų trenerio Andrejaus Skabelkos, Kazachstano rinktinė šioms pirmenybėms ruošėsi visus metus ir ji yra pasirengusi sugrįžimui į elitinį divizioną.

Trenerio žodžiams pritarti galima ir pasižiūrėjus į šios rinktinės kandidatų sąrašą. Į pasirengimo stovyklą jis pasikvietė 18 savo auklėtinių „Barys“ klube, žaidžiančiame Kontinentinėje ledo ritulio lygoje (KHL), o pridėjus Martiną St. Pierre šios lygos atstovų skaičius išauga iki 19. Tokio plataus pasirinkimo iš vienos stipriausių planetos lygų neturi jokia kita šio diviziono rinktinė.

Nors prieš šį čempionatą rinktinėje yra rimtų nuostolių –  trūksta praėjusių metų rezultatyviausio komandos žaidėjo Romano Starchenko ar garsiausio natūralizuoto kanadiečio Nigelio Daweso, šioje rinktinėje netrūks pirmo ryškumo žvaigždžių, iš kurių išskyrimo verti natūralizuoti žaidėjai. Į Kazachstano rinktinę sugrįžta puikiai KHL gerbėjams pažįstamas Brandono Bochenski ir Dustino Boydo duetas. Taip pat rinktinėje bus ir ne vienas kitas svarbus KHL ketvirtfinalį pasiekęs „Barys“ žaidėjas. Vartuose ir vėl stovės užtikrintai šioje lygoje rungtyniaujantis Henrikas Karlssonas, o ir taip stiprią gynybos liniją gerokai sustiprino dar vienas natūralizuotas žaidėjas – fantastišką sezoną „Barys“ klube sužaidęs Darrenas Dietzas. Kazachstano atstovai viliasi, kad rezultatyviausias KHL lygos gynėjas gali tapti paskutine figūra padėsiančia šios šalies rinktinei pagaliau sugrįžti į elito divizioną.

KHL lygoje savo reprezentacinę komandą taip pat turinti Baltarusijos rinktinė į šį čempionatą taip pat vešis būrį šios lygos žaidėjų, tačiau jie turi gerokai mažesnį pasirinkimą tarp šioje lygoje esminį vaidmenį vaidinančių ledo ritulininkų. Tiesa, itin nesėkmingas Minsko „Dinamo“ pasirodymas šiose pirmenybėse leido šiai komandai suteikti žaidybinės patirties keletui jaunesnių žaidėjų, iš kurių būsimame čempionate taip pat tikimasi didesnio indėlio.

Praėjusiais metais iš elitinio diviziono iškritusi rinktinė turi užtikrintai talento sugrįžti atgal tarp stipriausių rinktinių, o iš šios šalies jaunimo išskyrimo verti du į stipriausią planetos lygą besibeldžiantys puolėjai – Yegoras Sharangovičius ir Maximas Sushko. Nors jiems dar vos po dvidešimt metų, šiame lygmenyje jie yra pasiruošę pademonstruoti, kodėl pastaraisiais metais jų pavardės nuskambėjo NHL naujokų biržoje.

Didžiausia čempionato žvaigždė ir trenerio praradimas

Paskutinę pasiruošimo pasaulio čempionatui savaitę Slovėnijos ir Vengrijos rinktinės pasitiko banguotomis nuotaikomis. Ankstyvas Los Andželo „Kings“ pasitraukimas iš NHL pirmenybių suteikė slovėnams vilčių rinktinėje išvysti didžiausią savo žvaigždę Anže Kopitarą. Dar šiemet 60 rezultatyvumo balų stipriausioje planetos lygoje surinkęs puolėjas nugaros savo šaliai neatsuko – susitaręs su klubu, galiausiai likus savaitei iki pirmenybių slovėnas prisijungė prie savo šalies rinktinės. 888 taškus per savo karjerą NHL jau surinkęs 31-erių metų ledo ritulininkas neabejotinai bus didžiausia šio čempionato žvaigždė, o su jo prisijungimu prie rinktinės šios rinktinės viltys pakovoti dėl vietos pirmajame dvejete gerokai išaugo. Visgi, paskutinę čempionato savaitę užklupusi traumų virtinė praretino slovėnų gretas ir į čempionatą ši rinktinė išvyko atsargiai vertindama savo galimybes.

Tuo tarpu užtikrintai pasirengimo cikle savo planą vykdžiusiems vengrams pasiruošimo čempionatui pabaiga dėl itin nemalonių priežasčių tapo gerokai labiau chaotiškesnė, nei jie tikėjosi. Pastaruosius du metus šios rinktinės vyriausiuoju treneriu buvęs Jarmo Tolvanenas šios savaitės pradžioje buvo priverstas palikti šią poziciją. To priežastis – sudėtinga liga, dėl kurios patyręs strategas iš Suomijos negalės vykti į Kazachstaną.

Greitų sprendimų ieškojusi Vengrijos rinktinė į atsilaisvinusią poziciją perstūmė jauną specialistą Gergely Majorsossą. 39-erių metų vengras rinktinėje dirba pastaruosius šešis metus, o šiemet jis užėmė asistento pareigas, tad savo šalies žaidėjus jis pažįsta puikiai. Jo vadovaujamoje rinktinėje išskirtinių žvaigždžių nėra, tačiau vengrai pasiruošę naudotis kitu savo privalumu: visi jos žaidėjai rungtyniauja pajėgiose pirmenybėse bei jose yra vieni iš savo komandų lyderių. Atsižvelgusi į tai Vengrijos rinktinė tikisi turėti keturis panašaus pajėgumo penketukus, kurie visų rungtynių metu galėtų palaikyti aukštą spartą ir spausti rinktines, kurios daugiausiai remsis pirmaisiais savo penketukais.

Paskutinė pasaulio čempionate besivaržysianti rinktinė – Korėja, prieš šį čempionatą išgyvena pokyčius savo šalies ledo ritulio struktūroje. 2015 dar su lietuviais IB divizione besivaržiusi rinktinė dėka natūralizuotų žaidėjų pagalbos sugebėjo pernai pirmą kartą savo šalies istorijoje debiutuoti elitiniame pasaulio čempionato divizione. Visgi, jų debiutas tarp stipriausių rinktinių apkarto – septyni skaudūs pralaimėjimai nubloškė juos atgal į žemesnį divizioną.

Nusileidus laipteliu žemyn korėjiečiai bandys labiau kliautis savo vietine žaidėjų produkcija. Jei pastaraisiais metais jų gretose nuolatos matydavome 5-6 natūralizuotus kanadiečius, tai šiemet jų bus vos trys, o puolime apskritai žais vien tik Korėjoje gimę ledo ritulininkai.

Pirmoji į Kazachstaną iš svečių rinktinių atvykusi Korėjos rinktinė šioms pirmenybėms iš visų komandų ruošis trumpiausiai bei sužais vienintelį kontrolinį mačą. Kol ši komanda vis dar gaubiama paslapties šydo ir nesužaidė nė vieno mačo, apie jų galimybes šiuo metu kalbėti gali būti dar per anksti, bet jau dabar galima išskirti du pagrindinius jų privalumus. Šioje rinktinėje lieka dirbti į istorines aukštumas rinktinę atvedęs Chisun Paekas, o dėl komandos susižaidimo klausimų taip pat neturėtų kilti: visi žaidėjai žaidžia vietinėje Azijos lygoje, iš kurios daugiau nei pusė žaidžia tame pačiame „Anyang Halla“ klube.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.