EUROLYGA 2023

Nerimas dėl pasaulio čempionato – A. Gudžiaus planus sujaukė operacija

„Tai bus pirmosios mano sezono tarptautinės varžybos ir žinau, kad laukia stipri kova su varžovais“, – taip dar balandžio 15 dieną prieš Deimantinės lygos startą kalbėjo disko metikas Andrius Gudžius.

A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>Scanpix nuotr.
A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>Scanpix nuotr.
A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>Scanpix nuotr.
A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>Scanpix nuotr.
A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>AFP/Scanpix nuotr.
A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>Scanpix nuotr.
A.Gudžiui buvo atlikta operacija.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2019-04-29 13:24, atnaujinta 2019-04-29 14:11

Tačiau pirmadienį ryte Kauno klinikose pasaulio ir Europos čempionui Andriui Gudžiui buvo atlikta operacija – sportininkui pašalinta prieš trejus metus pėdoje įstatyta plokštelė.

Nors iš pradžių buvo manyta, kad disko metikui svetimkūnis bus pašalintas pasibaigus sezonui, tačiau nuolatiniai kojos skausmai ant operacinio stalo privertė atsigulti prieš pat vasaros sezono pradžią.

„Andrius skausmus kentėjo visą praėjusį sezoną, o šiemet tie skausmai buvo tokie, jog nebegalėjo vaikščioti. Gydytojas, kuris operavo, sakė, kad sportininkams rekomenduojama plokštelės neišimti, jei ji nemaišo. Dabar pradėjo maišyti, trukdyti darbui, – sakė disko metiko treneris Vaclovas Kidykas. – Įsivaizduokite, jei skausmai būtų praėję, bet atsinaujinę, pavyzdžiui, rugsėjį ar kitais metais – olimpinių žaidynių metais. Nusprendėme neberizikuoti ir imti ją lauk.“

A.Gudžius praleis Deimantinės lygos etapus – pirmajame iš jų kaunietis turėjo dalyvauti jau šį penktadienį Dohoje (Kataras). Prognozuojama, kad reabilitacija užtruks du mėnesius.

„Įvykių neforsuojame, o pasaulio čempionatui jis su savo fizine kondicija dar gali pasiruošti neblogam rezultatui. Žinoma, ginti titulą praleidus du mėnesius sezono, yra be galo sunku“, – realistiškai kalbėjo V.Kidykas.

A.Gudžiui įvykdyti normatyvo į rugsėjo 27-spalio 6 dienomis vyksiantį pasaulio čempionatą nebereikia – teisę startuoti ten turi visi praėjusių pirmenybių čempionai. Pasak V.Kidyko, lengvaatletis dar šiemet treniruotėse diską mesdavo apie 68 metrus, tačiau paūmėjus skausmui rezultatai taip pat suprastėjo.

„Pastaruoju metu Andrius diską metę apie 65-66 metrus, kadangi negalėjo priminti kojos ir dingo greitis“, – paaiškino V.Kidykas.

Du stresinius pėdos lūžius A.Gudžius buvo patyręs 2015-ųjų rudenį bei 2016-ųjų pavasarį.

2017 metais Londone disko metikas tapo planetos čempionu, tad šiais metais Kataro sostinėje Dohoje vyksiančiose pirmenybėse gins nugalėtojo vardą.

Praėjusiais metais A.Gudžius Berlyne tapo Europos čempionu. Praeityje sportininkas turėjo du stresinius pėdos lūžius, tačiau traumas išsigydė ir vėliau sėkmingai įsiliejo į disko metimo elitą.

Jaunimo varžybose sužibėjęs A.Gudžius ne iš karto prasimušė tarp lyderių suaugusiųjų kovose, nors pasaulio čempionate Pekine 2015 metais ir olimpinėse žaidynėse Rio de Žaneire 2016 metais pateko tarp 16-likos geriausių disko metikų. A.Gudžius neišvengė traumų, todėl reikėjo įveikti ne vieną duobę.

Prieš pat Rio de Žaneiro olimpines žaidynes sportininkui buvo nustatytas stresinis pėdos lūžis, o ant plauko buvo pakibusi ir galimybė startuoti olimpinėse žaidynėse. Tačiau sportininkas sugebėjo atsitiesti ir debiutavo olimpinėse žaidynėse.

„Po dviejų pėdos lūžių prieš Rio de Žaneiro olimpines žaidynes, jose pavyko numesti 65 metrus. Nevertinu to kaip nesėkmės. Tiesiog tai buvo kelias, kurį man reikėjo nueiti. Visa tai vertinu kaip gerą patirtį ir grūdinimąsi“, – prieš dvejus metus apie savo traumas ir olimpines žaidynes pasakojo A.Gudžius.

Tačiau 2017 metais įvyko lūžis disko metiko sportinėje karjeroje. Londone vykusiame pasaulio lengvosios atletikos čempionate A.Gudžius pasipuošė aukso medaliu ir tais pačiais metais buvo pripažintas geriausiu Lietuvos sportininku.

2018 metai A.Gudžiui tapo dar geresniais – iki Europos čempionato Berlyne pradžios jam priklausė šeši iš dešimties geriausių sezono rezultatų. Visa tai vainikavo pasiekta dramatiška pergalė paskutiniuoju bandymu Europos čempionate Berlyne.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.