EUROLYGA 2023

Paralimpinę svajonę turintys tinklininkai nori įsitvirtinti Europos elite

Lietuvos vyrų tinklinio sėdint rinktinė šeštadienį iškeliauja į Vengrijos sostinę Budapeštą, kur liepos 15-20 dienomis dalyvaus Europos čempionato A diviziono varžybose. Po ilgos pertraukos į elitinį Senojo žemyno divizioną sugrįžusių mūsų šalies tinklininkų minimalus tikslas – išlikti A divizione, o jeigu lydės sėkmė – pabandyti iškovoti poziciją apie vidurį.

 Lietuvos vyrų tinklinio sėdint rinktinė <br> LPK nuotr.
 Lietuvos vyrų tinklinio sėdint rinktinė <br> LPK nuotr.
 Lietuvos vyrų tinklinio sėdint rinktinė <br> LPK nuotr.
 Lietuvos vyrų tinklinio sėdint rinktinė <br> LPK nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 11, 2019, 12:45 PM

Lietuvos nacionalinė tinklinio sėdint komanda paskutinį ir vienintelį kartą su stipriausiomis Europos komandomis grūmėsi dar 2013 metais ir tada 13 komandų turnyre užėmė 12-ąją vietą.

Šių metų pavasarį, po sėkmingo pasirodymo Europos čempionato B divizione, mūsų šalies komanda grįžo į elitinį ešeloną ir nori jame likti. Tam reikia 12 komandų turnyre užimti bent dešimtąją vietą.

„Pasirengimas čempionatui praėjo gerai. Stovyklavome, sportavome su latviais. Esame pasiruošę“, – kelionės į Budapeštą išvakarėse reziumavo Lietuvos rinktinės senbuvis Eduardas Strašunskas.

E. Strašunsko ir jo komandos draugų Europos čempionato A grupėje laukia grumtynės su Vokietija, Vengrija, Latvija, Serbija ir Ukraina. B grupėje žais Bosnija ir Hercegovina, Kroatija, Olandija, Lenkija, Rusija ir Turkija.

Norint patekti į ketvirtfinalį, Tomo Kiverio treniruojamiems lietuviams A grupėje reikia užimti bent ketvirtąją vietą, bet pirmiausiai Lietuvos ekipa galvoja apie vietos A divizione išsaugojimą.

„Turime užimti bent dešimtąją vietą. Bet šį planą įgyvendinti nebus lengva. To paties sieks Turkija, turinti tikrai neblogą komandą. Taip pat Vengrija – bene pagrindinė mūsų varžovė dėl kovoje dėl dešimtosios vietos. Gal dar Latvija, nors kaimynai pastaruoju metu ženkliai sustiprėjo“, – analizavo E. Strašunskas.

Anot mūsų šalies tinklininko, atkrintamosios varžybos ir kova dėl aukštesnės vietos Lietuvos rinktinei pasiekiamos, tačiau tam reikalingas platus Fortūnos šypsnis.

„Tai būtų fantastika, tai būtų labai gerai. Aišku, kaip sakoma, kamuolys apvalus ir visko būna, bet komandiniame sporte sėkmės faktoriai veikia retai. Neįgaliųjų sportas profesionalėja labai greitai. Pačioms geriausioms Europos komandoms atstovauja praktiškai vien profesionalai, kurie turi vienintelę veiklą – tinklinį. Aukščiausiame lygyje sveikųjų ir neįgaliųjų sportas mažai kuo skiriasi, tie skirtumai niveliuojasi. Tai rodo didėjantis susidomėjimas, žiūrovų skaičius“, – sakė E. Strašunskas.

Po šešerių metų pertraukos į elitinį Europos čempionato divizioną sugrįžę lietuviai pasvajoja ir apie paralimpines žaidynes. Vis dėlto E. Strašunskas sako, kad šiam tikslui reikėtų bent kelerių metų.

„Jeigu į mūsų komandą per artimiausius porą metų ateitų penki jauni dvimetriniai žaidėjai ir mes su jais dar trejus metus labai intensyviai dirbtume, kas čia žino, visko gali nutikti. Neįgaliųjų sporte viskas keičiasi žaibiškai. Tai yra šio sporto specifika. Pavyzdžiui, į Latvijos komandą neseniai atėjo trys jauni žmonės ir tikrai sustiprino komandą“, – kalbėjo E. Strašunskas.

Tinklininkai juokauja, kad vienam milijonui gyventojų tenka vienas geras tinklinio sėdint žaidėjas. Ir iš tiesų Lietuvos rinktinei žaidėjų trūks – Europos čempionate turės ne 12, o tik 10 tinklininkų. Pasak E. Strašunsko, potencialių žaidėjų yra, bet juos įkalbėti žaisti tinklinį sėdint yra labai sunku.

„Per pastaruosius dvejus metus į rinktinę atėjo vienas naujas žmogus – klaipėdietis Ramūnas Rojus. Jis tikrai sustiprino rinktinę. Bet tai yra viskas. Neseniai kalbinau prisijungti dar vieną aukštą jauną vaikiną. Deja, kaip supratau, suveikė kažkokie kompleksai. Ne kiekvienas gali viešai nusiimti protezą. Tai nėra taip paprasta psichologiškai. Pavyzdžiui, vieną dabartinių rinktinės žaidėjų Nikolajų Vasiljevą ateiti į sportą kalbinau vos ne metus. Atėjo, pabandė, pamatė, kad tai yra geras fizinis krūvis ir užsikabino. Bet tai užtruko beveik metus. Šią dieną Lietuvos rinktinę galėtume atnaujinti kokiais keturiais žaidėjais, bet koją kiša psichologija. Atrodo, gyvename 21 amžiuje, kur tokių barjerų neturėtų būti likę. Pasirodo, kartais dar mąstome archajiškai“, – apie iškylančias problemas pasakojo E. Strašunskas.

Europos čempionate Budapešte Lietuvos rinktinei atstovaus po keturis Vilniaus „Fenikso“ ir Klaipėdos „Žuvėdros“ klubų žaidėjus, vienas Šiaulių „Entuziasto“ tinklininkas ir komandos treneris T. Kiveris iš Marijampolės „Siekio“ klubo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.