EUROLYGA 2023

Saugumo garantija į Lietuvą priviliojo pasaulines teniso varžybas

Rugpjūčio 3–9 dienomis Vilniuje vyks 49-tasis Pasaulio medikų teniso čempionatas ir Prevencinės ir sporto medicinos kongresas, kuriame dalyvaus apie 400 dalyvių iš 29 pasaulio šalių. Teisę pirmą kartą Lietuvoje rengti Pasaulio medikų teniso čempionatą mūsų šalis iškovojo dėl stabilios geopolitinės situacijos.

Prof. Remigijus Žaliūnas pasiūlė varžybas surengti Lietuvoje.
Prof. Remigijus Žaliūnas pasiūlė varžybas surengti Lietuvoje.
Prof. Remigijus Žaliūnas pasiūlė varžybas surengti Lietuvoje.
Prof. Remigijus Žaliūnas pasiūlė varžybas surengti Lietuvoje.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 31, 2019, 12:51 PM, atnaujinta Jul 31, 2019, 12:56 PM

„Mums tai didelė garbė ir parodytas pasitikėjimas. Nestokojome drąsos priimti šį iššūkį. Dar prieš dvidešimt metų Lietuva pasaulio gydytojų bendruomenėje nebuvo žinoma kaip šalis, žaidžianti tenisą. Varžybas skirsime Lietuvos valstybės atkūrimo ir Lietuvos teniso šimtmečiui įprasminti ir įamžinti“, – sakė varžybų organizacinio komiteto vadovas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius prof. Remigijus Žaliūnas.

Iš pradžių teisė organizuoti varžybas buvo patikėta Turkijai, tačiau dėl saugumo klausimų daugelis šalių atsisakė vykti į turnyrą šioje šalyje.

Tuomet surengti varžybas leista Belgijai. Po teroristinio akto Briuselio oro uoste daugelis šalių taip pat atsisakė dalyvauti varžybose. Vėliau prof. Remigijus Žaliūnas pasiūlė varžybas surengti Lietuvoje.

Gausiausia Lietuvos delegacija istorijoje

Prof. Remigijus Žaliūnas siekė, kad varžybose dalyvautų pati gausiausia šių varžybų istorijoje Lietuvos delegacija – mažiausiai 100 gydytojų. Šis tikslas pasiektas – šiemet Lietuvai atstovaus pati gausiausia šalies delegacija per visą 49 metų pasaulio medikų teniso čempionatų (angl. WMTS) istoriją.

Mūsų šalyje tenisą aktyviai žaidžia apie 300 gydytojų, o čempionate dalyvaus 106 gydytojai ir gydytojai odontologai. Vienetų varžybose gali dalyvauti gydytojai ir gydytojai odontologai, dvejetų varžybose taip pat gali žaisti jų partneriai, sutuoktiniai ir vaikai.

Tarp dalyvių laukiama nemažai garbaus amžiaus žaidėjų. Vyriausias turnyro dalyvis bus 85 metų japonas, o moterų turnyre – 82 metų amerikietė. Dalyviai suskirstyti į amžiaus grupes iki 40 metų, o vyresni skirstomi į amžiaus grupes kas 5 metus.

Taip pat bus kovojama dėl „Valstybių taurės“ („Nation Cup“). Jose vienetų varžybose galės atstovauti po vieną žaidėją neribojant amžiaus, vieną virš 55 metų, o porose dalyviai turės būti ne jaunesni kaip 45 metų.

Organizacinio komiteto atstovas Aidas Valiukevičius teigė, kad pagrindinis iššūkis buvo teniso kortai. „Gausus užsiregistravusių dalyvių skaičius buvo ypač netikėtas. Gerai, kad galime pasiūlyti tris lauko kortus, o taip pat rezervavome uždarus kortus, kuriuose vyktų varžybos, jei užkluptų lietus“, – sakė A. Valiukevičius.

Jis pažymėjo, kad pernai Maltoje dėl lietaus nepavyko suorganizuoti įprasto turnyro, nes uždarų kortų šioje šalyje nebuvo.  

Varžybos vyks Vilniuje, ant 18 gruntinių aikštelių, trijuose teniso aikštynuose (Bernardinų, Vingio bei „Teniso erdvė“). Lietaus atveju turnyras bus perkeliamas į SEB areną.

Vilnius yra vienintelis miestas Lietuvoje, kur galima surengti tokio masto teniso varžybas.

Lietuvos gydytojų teniso sąjungos įkūrėjas, gydytojas neurologas ir fizinės reabilitacijos gydytojas Jonas Girskis tarptautiniame turnyre dalyvavo jau 9 kartus. Jo dėka Lietuva įsijungė į Pasaulio medikų teniso čempionatus.

„Kai pirmieji lietuviai dalyvavo šiame čempionate, jie neužmezgė ryšių su šia organizacija. Kai aš nuvykau 2007 metais žaisti į San Diegą (JAV), manęs organizacijos prezidentas paklausė, kodėl atvykau tik vienas. Jis pamanė, kad Lietuvos gydytojai teniso nežaidžia. Kitą kartą į Kroatiją nuvykome penkiese, o Tadas Tarasevičius tapo čempionu iki 45 metų amžiaus kategorijoje“, – sakė J. Girskis 

Nuo 2012 metų Lietuvos gydytojų teniso sąjungai vadovauja prof. Remigijus Žaliūnas. „Tai jo dėka šis turnyras atsirado Lietuvoje“, – kolegos nuopelnus vertino J. Girskis.

Turnyre – aukšto lygio žaidėjai

„Kokio lygio žaidėjai rungtyniauja varžybose? Gydytojai, kurie žaidžia tenisą nuo 6-7 metų. Kai kurie yra pasiekę neįtikėtinų aukštumų. 

Moterų varžybų dalyvė, 70 metų Victoria „Vicky“ Rogers McEwoy 1968 metais pasiekė trečiąjį ratą Vimbldono turnyre ir buvo trečia raketė JAV.

Čekų komandoje matysime dalyvį, kuris žaidė kartu su garsiuoju Ivanu Lendlu“, – sakė J. Girskis.

Teniso turnyre gausiausios delegacijos atvyks iš Lenkijos, Italijos, JAV, Japonijos. Be šių, čempionate dalyvaus atstovai iš Australijos, Austrijos, Baltarusijos, Čekijos, Estijos, Indijos, Indonezijos, Izraelio, Jungtinės Karalystės, Kanados, Kroatijos, Latvijos, Lietuvos, Moldovos, Norvegijos, Rusijos, Rumunijos, Suomijos, Slovakijos, Švedijos, Taivano, Turkijos, Ukrainos, Vengrijos ir Vokietijos.

Teniso varžybų dienomis Vilniuje vyks ir Prevencinės ir sporto medicinos kongresas. Jame bus diskutuojama apie teniso žaidėjų traumas, širdies sustojimą, sportininkų skausmo gydymą, vyresnių pacientų širdies ligas, nėščių moterų alergiją ir jos ryšį su vitamino D trūkumu, vaistų sukeltą jautrumą šviesai, jaunų sportininkų traumų prevenciją, pečių traumas.

Tarp pranešėjų – mokslininkai ir gydytojai iš Švedijos, Norvegijos, Japonijos, Nyderlandų, JAV ir Lietuvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.