EUROLYGA 2023

Tenisą žaidžiantys Kauno medikai gerai pasirengė pasaulio čempionatui

Kaune vykęs Profesorių taurės teniso turnyras tapo puikia treniruote medikams, kurie kovos pirmą kartą Lietuvoje vykstančiame pasaulio medikų teniso čempionate. Jame dalyvauja net 106 šalies gydytojai.

R.Žaliūnas pomėgiu žaisti tenisą užkrėtė būrį kolegų.<br>L.Steponavičiaus (LSMU) nuotr.
R.Žaliūnas pomėgiu žaisti tenisą užkrėtė būrį kolegų.<br>L.Steponavičiaus (LSMU) nuotr.
Tarp moterų pranašumą įrodė O.Gustienė (dešinėje).<br>L.Steponavičiaus (LSMU) nuotr.
Tarp moterų pranašumą įrodė O.Gustienė (dešinėje).<br>L.Steponavičiaus (LSMU) nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Aug 3, 2019, 10:28 PM

Norą išmėginti jėgas rugpjūčio 3–9 dienomis Vilniuje vykstančiame 49-ajame pasaulio medikų teniso čempionate pareiškė apie 400 dalyvių iš 29 pasaulio šalių. Teisę pirmą kartą rengti tokias varžybas Lietuva pelnė dėl stabilios geopolitinės situacijos.

„Mums tai didelė garbė ir parodytas pasitikėjimas. Dar prieš dvidešimt metų Lietuva pasaulio gydytojų bendruomenėje nebuvo žinoma kaip šalis, žaidžianti tenisą“, – kalbėjo varžybų organizacinio komiteto vadovas, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektorius profesorius Remigijus Žaliūnas.

Iš pradžių teisė organizuoti varžybas buvo patikėta Turkijai, tačiau dėl saugumo daugelis šalių atsisakė vykti į turnyrą šioje šalyje. Tuomet surengti varžybas patikėta Belgijai, tačiau po teroro akto Briuselio oro uoste kilo rimtų abejonių dėl saugumo ir šioje šalyje.

R.Žaliūnas pasiūlė varžybas surengti Lietuvoje, ir šis pasiūlymas buvo priimtas.

Sutelkė gausias pajėgas

Šeimininkai siekė, kad varžybose dalyvautų pati gausiausia šių varžybų istorijoje Lietuvos komanda, ir šį tikslą pavyko pasiekti. Lietuvoje tenisą aktyviai žaidžia apie 300 gydytojų, o čempionate dalyvaus 106 gydytojai ir gydytojai odontologai. Vienetų varžybose gali dalyvauti gydytojai ir gydytojai odontologai, dvejetų varžybose taip pat gali žaisti jų partneriai, sutuoktiniai ir vaikai.

Tarp dalyvių laukiama nemažai garbaus amžiaus žaidėjų. Vyriausias turnyro dalyvis bus 85 metų japonas, o moterų turnyre – 82 metų amerikietė. Dalyviai suskirstyti į amžiaus grupes iki 40 metų, o vyresni skirstomi į amžiaus grupes kas 5 metus.

Bus kovojama ir dėl Valstybių taurės (Nation Cup). Jose vienetų varžybose galės atstovauti po vieną žaidėją neribojant amžiaus, kitoje vienetų grupėje vyresni nei 55 metų, o porų dalyviai turės būti ne jaunesni kaip 45 metų.

Žaidėjų sąrašas – margas

„Kokio lygio žaidėjai rungtyniauja varžybose? Gydytojai, kurie žaidžia tenisą nuo 6–7 metų. Kai kurie yra pasiekę neįtikėtinų aukštumų. Moterų varžybų dalyvė 70 metų Victoria Vicky Rogers McEwoy 1968 metais pasiekė trečiąjį ratą Vimbldono turnyre ir buvo trečioji raketė JAV.

Čekijos komandoje matysime dalyvį, kuris žaidė kartu su garsiuoju Ivanu Lendlu“, – pasakojo Lietuvos gydytojų teniso sąjungos įkūrėjas Jonas Girskis.

Organizacinio komiteto atstovas Aidas Valiukevičius teigė, kad pagrindinis iššūkis buvo teniso aikštynai.

„Gausus užsiregistravusių dalyvių skaičius buvo ypač netikėtas. Gerai, kad galime pasiūlyti tris lauko aikštynus, taip pat rezervavome uždarus aikštynus, kuriuose vyktų varžybos, jei užkluptų lietus“, – sakė A.Valiukevičius.

Jis priminė, kad pernai Maltoje dėl lietaus nepavyko surengti įprasto turnyro, nes uždarų kortų šioje šalyje nėra.

Varžybos Vilniuje vyks 18 gruntinių aikštelių, trijuose teniso aikštynuose (Bernardinų, Vingio bei „Teniso erdvės“). Jeigu užkluptų lietus, turnyras bus perkeltas į SEB areną. Vilnius yra vienintelis miestas Lietuvoje, kur galima surengti tokio masto teniso varžybas.

Į teniso turnyrą gausiausios delegacijos atvyks iš Lenkijos, Italijos, JAV, Japonijos, aikštynuose jėgas išmėgins net labai tolimų ir egzotiškų šalių medikai – Australijos, Indijos, Indonezijos, Taivano.

Surengė gerą treniruotę

Prieš savaitę Kaune, Ąžuolyno sveikatingumo centre, vyko Profesorių taurės turnyras, kurio didžiąją dalį dalyvių sudarė pasaulio čempionatui besirengiantys medikai.

Pirmą kartą jame dalyvavo moterys, visos – LSMU medikės. Finale profesorė Olivija Gustienė 6:2, 6:3 pranoko kolegę Skaidrą Valiukevičienę. Trečiąją vietą užėmė Džilda Veličkienė, įveikusi Vitą Mačiulskienę.

Vyrų „Senior“ amžiaus grupėje nugalėtoju tapo Vilniaus universiteto profesorius Gediminas Stepanauskas, mūšyje dėl pirmosios vietos 6:4, 6:0 įveikęs Ramūną Būdą. Trečioji vieta atiteko vilniečiui Gintautui Dzemydai, ketvirtoji – kauniečiui Vitui Linoniui.

LSMU rektorius R.Žaliūnas užėmė trečiąją vietą vyrų „Junior“ amžiaus grupėje. Lemiamame susitikime R.Žaliūnas po atkaklios kovos ir papildomo seto 10:8 pranoko kolegą Daumantą Matulį.

Šioje amžiaus grupėje nugalėtojas paaiškės vėliau. Dėl pirmosios vietos kausis Vilniaus universiteto (VU) atstovai Aidas Alaburda ir Mindaugas Gedvilas.

Ilgiausiai vykstantis teniso turnyras šalyje

Profesorių taurės teniso turnyras be pertraukos vyksta jau 25 metus – tai seniausias turnyras šalyje.

Idėjos autoriais tapo buvęs Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rektorius Vytautas Kaminskas, akademikas Eduardas Vilkas ir Vilniaus universiteto profesorius Leonas Saulis.

Per visus metus turnyre dalyvavo daugiau kaip 30 žinomų mokslininkų, tarp jų – 8 tikrieji Mokslų akademijos nariai.

Net 10 kartų turnyrą laimėjo profesorius Jonas Mackevičius, 7 kartus – V.Kaminskas, 4 kartus – R.Žaliūnas.

Didėjant teniso populiarumui pastaruosius penkerius metus Profesorių taurės turnyro dalyviai skirstomi į dvi amžiaus grupes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.