EUROLYGA 2023

Skandalingas slaptas vaizdo įrašas: Kenijos rinktinės bėgikai leidžiasi dopingą į veną

Likus mažiau kaip trims dienoms iki pasaulio lengvosios atletikos čempionato Katare vokiečių ZDF televizijos kanalas paviešino skandalingą informaciją – du Kenijos lengvosios atletikos rinktinės nariai leidosi draudžiamą sporte dopingo preparatą – EPO. Tačiau savęs įvardinti nenorėjęs medikas papasakojo, kad iš visdo net 8 rinktinės nariai leidosi pas jį dopingą.

 Kenijos lengvaatletis ligoninėje leidžiasi dopingą<br> zdf stop kadras
 Kenijos lengvaatletis ligoninėje leidžiasi dopingą<br> zdf stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 23, 2019, 6:07 PM, atnaujinta Sep 23, 2019, 7:41 PM

Vokietijos žurnalistams pavyko užfiksuoti slapta kamera kaip lengvaatlečiai leidžiasi į veną dopingą, ją pastačius vienoje iš ligoninės procedūrinių kabinetų.

Vaizdo įraše matyti, kaip vyrui ir moteriai suleidžiamas į veną EPO preparatas.

Gydytojas, kuris panoro likti anonimu, ZDF patvirtino, kad buvo leidžiamas dopingas ir tai buvo EPO: „Treniruotėse prieš svarbius startus jie leidžiasi dopingą. Pas mane susileisti EPO buvo atėję net 8 Kenijos rinktinės bėgikai“.

Kenijos nacionalinės lengvosios atletikos asociacijos atstovai sutiko pakomentuoti skandalingą vaizdo įrašą, kuris buvo parodytas Vokietijoje, taip pat buvo persiųstas ir Tarptautinei lengvosios atletikos federacijai bei WADA organizacijai.

Asociacijos Vykdomojo komiteto narys Barnabasas Korir sakė: „Mes sekame, kad mūsų rinktinė atitiktų visiems tarptautiniams reikalavimams ir darome viską, kad ji laikytųsi taisyklių. Su šių metų nacionaline ekipa mes labai intensyviai bendravome dėl antidopingo taisyklių, rengėme seminarus, aiškinome atletams tarptautinę teisę, sportininkus testavome net kelis kartus. Kenijos sportininkai žino, kas jų lauks, jei jie vartos dopingą: pagal mūsų nuostatas toks atletas tuoj pat bus metamas iš nacionalinės ekipos ir daugiau niekada negalės vilkėti Kenijos rinktinės aprangos“.

Tačiau ZDF žurnalistai, dirbę Kenijoje, kalba, kad šioje šalyje yra aiškiai išreikšta korumpuota problemos užglaistymo sistema, kurioje dalyvauja Kenijos lengvosios atletikos asociacija ir Kenijos antidopingo agentūra ADAK.

Kaip kalbėjo žurnalistams buvęs ADAK agentūros specialistas, viskas yra slepiama ir neparodomi dopingo vartojimo mąstai: „Yra slepiami tyrimai, jie niekur neviešinami, todėl sportininko neįmanoma diskvalifikuoti. Čia dirba lengvosios atletikos asociacija ir ADAK, kuri po to ir dalinasi gaunamus už sportininkų pergales pinigus. Kai kada atletų vadybininkai moka už tyrimų slėpimą“.

ZDF net turi įrodymų: televizijos žurnalistai gavo kelis dokumentus, kuriuose aukštas pareigas asociacijoje einantis darbuotojas rašo vienam garsiam sportininkų agentui: „Abu A ir B tyrimai davė teigiamą atsakymą. Prašyčiau kuo skubiau susitikti ir aptarti situaciją“.

Kitame dokumente parašyta: „Asociacija turi galimybę panaikinti galimą diskvalifikaciją sportininkui nes dirba išvien su suinteresuotais organais“.

Tarptautinė lengvosios atletikos federacija (IAAF) tikina, kad po ZDF žurnalistų atskleistos situacijos Kenijoje, jau rimtai dirba tuo klausimu.

IAAF kovos už švarią lengvąją atletiką padalinio vadovas Brettas Clothier vokiečių televizijai sakė: „Tai labai rimti kaltinimai. Mes tikrai nesame tokie naivūs, kad nežinotume apie didelę korupciją Kenijos sporte. Mes visada atviri visai informacijai ir visada rengiame savo tyrimus“.

Jis tikina, kad po tokių vaizdų galima pradėti galvoti ir apie labai rimtas sankcijas Kenijai – net visos valstybės diskvalifikaciją.

„Yra penkios A kategorijos šalys: tai valstybės, kurios turi dideles problemas su dopingu ir kontrole. Todėl tos šalys turi laikytis itin griežtų IAAF taisyklių. Kenija yra viena iš tų valstybių ir jei ji jų nesilaikys, IAAF Vykdančioji valdžia gali pristabdyti šios valstybės įgaliojimus tarptautinėje organizacijoje arba diskvalifikuoti“.

ZDF televizijos medžiagą galima pamatyti ČIA

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.