EUROLYGA 2023

Du Lietuvos rankinio klubai pradeda Europos turnyro varžybas

Lietuvos rankinio klubai per Europos turnyrų rungtynes retai būna aiškūs favoritai. Tačiau išimčių pasitaiko. Šiais metais Iššūkio taurės burtai Kauno „Granitui“ pirmajame etape parinko keliomis galvomis silpnesnį varžovą – Moldovos čempioną Tiraspolio PGU.

Kauno „Granito“ rankininkai prdeda kovas Europos Iššūkio taurės turnyre.<br> Facebook nuotr.
Kauno „Granito“ rankininkai prdeda kovas Europos Iššūkio taurės turnyre.<br> Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-10-04 16:23

Neblogą galimybę patekti į kitą Iššūkio taurės etapą turi dar viena Lietuvos komanda Vilniaus „Šviesa“. Ji kovos su praėjusį sezoną Bosnijos ir Hercegovinos lygoje septintąją vietą užėmusia Vogoščios „Poljine Hills“. Ir „Granitas“, ir „Šviesa“ europinį sezoną pradės šį šeštadienį.

Žais namie, bet ne namie

Praėjusį sezoną Lietuvos lygoje ketvirtąją vietą užėmusiam „Granitui“ pirmajame Iššūkio taurės etape toli keliauti nereikės. Klubams susitarus, abejos rungtynės su Moldovos čempionais vyks Lietuvoje. Tiesa, kauniečiai žais ne visai namie. Dėl Kauno sporto halės perstatymo „Granitas“ svečius šeštadienį ir sekmadienį priims Alytaus arenoje.

PGU komanda, kuri Europos turnyre dėl formalių priežasčių registruota kitu pavadinimu SSSCJRO-1 (Specializuota vaikų ir jaunimo olimpinio rezervo sporto mokykla), yra viena iš vos dviejų komandų, tapusių nepriklausomos Moldovos rankinio čempionėmis. Penkis kartus aukso medalius laimėjo Kišiniovo „Olimpus“, o PGU šių metų pavasarį džiaugėsi nesunkiai iškovotu 16-uoju titulu.

Tiraspolio komandos užduotis buvo palengvinta, nes „Olimpus“ pernai pasitraukė iš šalies pirmenybių, o praėjusį sezoną antrąją vietą užėmusi Kišinevo „Fortuna“ nebuvo lygiavertė varžovė.

Jei nacionalinėse pirmenybėse PGU neturi lygiaverčių varžovų, tai Europos turnyruose pats PGU nėra lygiavertis varžovas kitų šalių klubams. Padniestrės rankininkai Europos turnyruose startuoja devintą sezoną, bet per praėjusius aštuonis sezonus nelaimėjo nė vienerių rungtynių ir patyrė 16 pralaimėjimų.

Įdomu, kad pirmąsias tarptautines rungtynes PGU žaidė su Lietuvos komanda Panevėžio „VikingMalt“. 2005 metų rudenį Europos taurių laimėtojų taurės pirmajame etape panevėžiečiai nugalėjo Tiraspolio rankininkus 28:23 ir 28:24.

Praėjusį sezoną Tiraspolio ekipa Iššūkio taurės pirmajame etape dukart 26:37 ir 20:29 nusileido Helsinkio „Dicken“ klubui, kuriam atstovauja Tadas Stankevičius. Abejos rungtynės buvo žaidžiamos Suomijoje.

„Granitas“ praėjusį sezoną irgi iškrito pirmajame Iššūkio taurės etape. Pernai burtai iškrėtė pokštą ir Kauno komandai pirmąja varžove parinko kitą Lietuvos ekipą „Šviesą“. Vilniečiai laimėjo abejas rungtynes 24:22 ir 33:26.

Kauno komandos sudėtyje, palyginti su praėjusių sezonu, žymių permainų neįvyko. Tačiau šiais metais pasikeitė „Granito“ treneris. Ilgametis kauniečių strategas, olimpinis čempionas Valdemaras Novickis užleido vietą Lukui Feoktistovui, kuris praėjusį sezoną buvo žaidžiantysis trenerio padėjėjas.

Vėl keliaus į Balkanus

Sunkesnę užduotį spręs Lietuvos vicečempionė „Šviesa“, kuri susitiks su didelių ambicijų turinčia Vogoščios „Poljine Hills“ komanda iš Bosnijos ir Hercegovinos. Pirmosios rungtynės šį šeštadienį vyks Vilniuje, o kitą sekmadienį (spalio 13 d.) rankininkai dar kartą susitiks Sarajevo priemiestyje Vogoščioje.

Vogoščios komanda dukart buvo Bosnijos ir Hercegovinos vicečempionė (2016 ir 2018 m.), 2016 metais iškovojo vienintelį savo istorijoje prizą – Bosnijos ir Hercegovinos taurę, tačiau praėjusį sezoną žaidė prastai. Šalies pirmenybių reguliariajame sezone „Poljine Hills“ užėmė tik šeštąją vietą, o ketvirtfinalyje pralaimėjo Liubuškų „Izvidžač“ klubui. Galutinėje lentelėje „Poljine Hills“ užėmė septintąją vietą, o čempiono vardą apgynė „Izvidžač“.

Nusivylę rezultatai „Poljine Hills“ vadovai tarpsezoniu pakeitė daugiau nei pusę žaidėjų, sustiprino komandą penkiais rankininkais iš Serbijos ir iškėlė maksimalų tikslą.

Tačiau naujo sezono pradžioje Vogoščios komanda vėl smarkiai stringa ir nacionalinėje lygoje dar neiškovojo nė vienos pergalės. „Poljine Hills“ pirmąsias rungtynes namie sužaidė lygiosiomis 23:23 su Rytų Sarajevo „Slavija“, o antrajame ture išvykoje pralaimėjo Trebinės „Leotar“ komandai 19:23.

„Poljine Hills“ jau atsiliko nuo pagrindinių varžovų, o kiekvienas taškas šį sezoną yra dar vertingesnis, nes Bosnijos ir Hercegovinos lygoje nebebus rengiamos atkrintamosios varžybos.

Europos turnyruose Vogoščios klubas dalyvauja penktąjį kartą. Per praėjusius keturis Iššūkio taurės sezonus „Poljine Hills“ dukart pralaimėjo pirmajam varžovui, kitus du kartus – antrajam varžovui.

„Šviesos“ rankininkų sportinį pyktį turėtų pakelti tai, kad praėjusį sezoną jie europinį žygį baigė susidūrę su kitu Bosnijos ir Hercegovinos klubu Bania Lukos „Borac“, kuriam pralaimėjo Iššūkio taurės aštuntfinalyje. Šių metų vasarį vilniečiai labai prastai žaidė per pirmąsias rungtynes, kurias savo aikštėje pralaimėjo 16:29. Kelionė į Bania Luką tapo formalumu, o svečiuose „Šviesa“ varžovams nusileido tik 22:23.

Visi pagrindiniai „Šviesos“ žaidėjai, prieš aštuonis mėnesius keliavę į Bosniją ir Hercegoviną, ir šį sezoną atstovauja Vilniaus komandai. O vasarą prie senbuvių prisidėjo du pajėgūs naujokai: Lietuvos rinktinės rankininkai Laurynas Palevičius (į Lietuvą grįžo iš Atėnų AEK) ir Ignas Grigas (perėjo iš Kauno „Ąžuolo“).

„Ąžuolas“ dar palauks

Dėl Iššūkio taurės šį sezoną kovos dar viena Lietuvos komanda Kauno „Ąžuolas“. Kauniečiai abejas rungtynes su Estijos vicečempionu „Tallinn“ klubu žais kitą savaitgalį (spalio 12-13 d.) Estijos sostinėje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.