EUROLYGA 2023

Rusijai dėl dopingo – milžiniškas smūgis: WADA skyrė ketverių metų diskvalifikaciją

Rusija gavo naują ketverių metų draudimą, dėl kurio negalės dalyvauti tarptautinėse sporto varžybose, įskaitant olimpines žaidynes – taip nuspręsta pirmadienį per Pasaulio antidopingo agentūros (WADA) Vykdomojo komiteto posėdį Lozanoje.

Rusijai neleista startuoti olimpiadoje<br>Scanpix.com nuotr.
Rusijai neleista startuoti olimpiadoje<br>Scanpix.com nuotr.
Rusijai neleista startuoti olimpiadoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijai neleista startuoti olimpiadoje<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Rusijai neleista startuoti olimpiadoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijai neleista startuoti olimpiadoje<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 9, 2019, 12:36 PM, atnaujinta Dec 9, 2019, 2:24 PM

WADA vykdomasis komitetas vienbalsiai pritarė savo Atitikties vertinimo komiteto rekomendacijai ketveriems metams suspenduoti Rusiją dėl kaltinimų Maskvai suklastojus laboratorijos dopingo duomenis, anksčiau šiemet perduotus tyrėjams.

Tad po vieno griežčiausių tarptautinės sporto bendruomenės sprendimo Rusija negalės siųsti savo sportininkų į 2020 metų Tokijo vasaros olimpiadą, 2022 metų Pekino žiemos žaidynes ir net į 2022 metų pasaulio futbolo čempionatą. Tiesa, šis klausimas dar bus derinamas su FIFA.

Taip pat uždrausta rengti tarptautines varžybas šioje šalyje.

„Pilnam rekomendacijų sąrašui buvo vienbalsiai pritarta“, – nurodė WADA atstovas.

Tikinama, kad tie Rusijos atletai, kurie įrodys, jog nėra susiję su dopingo vartojimu ir Rusijos pataikavimo dopingui politika, galės pasirodyti olimpiadose su WADA ir tarptautinių federacijų leidimu. Tačiau jie startuos kaip neutralūs atletai: ant aprangų negalės būti skiriamųjų Rusijos ženklų, nebus keliama šios šalies vėliava, nebus grojamas himnas. 

Dar vienu sprendimu Rusijai uždrausta savo šalyje ketverius metus rengti pasaulio čempionatus, taip pat kelti kandidatūras rengti tarptautines varžybas.

Kliuvo ir šios šalies sporto valdininkams: jie neturės teisės vykti į aukščiausio rango varžybas kaip oficialūs asmenys, durys ketveriems metams į žaidynes uždarytos Rusijos olimpinio ir paralimpinio komiteto vadovams bei darbuotojams.

Rusija dar gali gelbėtis, paduodama WADA sprendimą į Sporto arbitražo teismą. Tam ji turi 21 dieną ir greičiausiai tai šalis padarys.

Dar prieš mėnesį WADA komitetui buvo rekomenduota uždrausti Rusijai ketverius metus dalyvauti visose sporto varžybose, apkaltinus Maskvą suklastojus tyrėjams perduotus laboratorinius duomenis.

WADA komitetas taip pat rekomendavo ketverių metų laikotarpiui uždrausti Rusijai rengti svarbius tarptautinius sporto renginius ar teikti paraiškas juos organizuoti.

Dėl to iš Sankt Peterburgo gali būti atimta teisė būti vienu iš miestų, kur vyks 2020 metų Europos futbolo čempionato rungtynės.

WADA pažėrė įtarimų, kad Maskvos laboratorijos informaciją perdavusi Rusija keitė duomenis.

WADA ekspertai tyrė duomenis iš Rusijos antidopingo agentūros (RUSADA) buvusios laboratorijos Maskvoje. Šie duomenys WADA tyrėjams buvo perduoti sausio mėnesį.

Visų šios Maskvos laboratorijos duomenų atskleidimas buvo viena iš sąlygų RUSADA suspendavimui atšaukti. WADA prieštaringą sprendimą atšaukti RUSADA suspendavimą priėmė 2018 metų rugsėjį.

2015 metų lapkritį WADA suspendavo RUSADA, kai tyrėjai priėjo prie išvados, jog 2011–2015 metais Rusijoje buvo vykdoma didelio masto valstybės palaikoma dopingo programa. Šios schemos centre buvo minėta laboratorija Maskvoje, kur buvo analizuojami sportininkų mėginiai.

Atlikusi tyrimą WADA konstatavo, kad perduotuose duomenyse esama rimtų problemų, jie „nepilni ir nevisiškai autentiški“.

Anot pareiškimo, buvo pašalinta šimtai nepalankių analitinių išvadų, o pagrindiniai pirminiai duomenys ir PDF formato dokumentai buvo ištrinti.

Dalis ištrintų išvadų susijusios su 2016 ir 2017 metų laikotarpiu, kai įsiplieskė Rusijos dopingo skandalas. Tačiau tam tikra informacija iš duomenų bazės buvo pašalinta ir 2018 metų gruodį bei šių metų sausį, prieš pat duomenų perdavimą WADA tyrėjams.

WADA taip pat nurodė, jog kažkas Maskvos laboratorijoje laikotarpiu nuo 2018 metų lapkričio ir šių metų sausio į svarbią duomenų bazę įkėlė suklastotų žinučių, bandydamas paremti teoriją, jog Rusijos dopingo programą paviešinęs Grigorijus Rodčenkovas šantažo tikslais įkėlė į sistemą suklastotų duomenų.

Švariems Rusijos sportininkams buvo leista dalyvauti 2018 metų Pjongčango žiemos olimpiadoje su neutralia „Olimpinio sportininko iš Rusijos“ vėliava.

Tačiau rusai privalėjo laikytis griežtų reikalavimų: buvo draudžiama demonstruoti šalies vėliavą, vilkėti nacionalinių spalvų rūbus, olimpiadoje neskambėjo ir Rusijos himnas.

2016-aisiais WADA tyrėjo Richardo McLareno paskelbtoje ataskaitoje buvo rašoma, kad 2011–2015 metų laikotarpiu daugiau nei 1000 rusų atletų, atstovaujančių įvairioms sporto šakoms, dalyvavo šioje dopingo programoje.

2014 metais Rusijos Sočio kurorte prie Juodosios jūros vyko žiemos olimpinės žaidynės.

 

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.